Купи вибоїну!

06.03.2010

У Німеччині якість доріг — понад усе. Їх ремонтують у першу чергу, навіть коли катастрофічно бракує фінансування. Так, оригінальний спосіб залатати дорожнє полотно, розбите після суворої зими, придумали в містечку Нідерціммерн, що в Тюрінгії: тут муніципалітет, аби зібрати необхідні кошти, почав... розпродаж вибоїн на дорогах.

У рамках акції «Залатай це» («Teer muss her») кожен охочий може зайти на офіційний сайт Нідерціммерна й обрати собі вибоїну на свій смак. На продаж виставлено близько 40 ям, вартість кожної — 50 євро. Ім’я кожного мецената буде увічнене на невеликій табличці, вмонтованій в асфальт поруч із вибоїною, відремонтованою на кошти покупця.

Як повідомляє агенція AFP, акцію підтримали кілька телеканалів і газет, тож місцеві мешканці вже повним ходом купують дірки в асфальті.

Якщо в Україні холодна зима збільшила «ямковість» на 50 відсотків, то у ФРН морози пошкодили 30—40 відсотків доріг. Теж немало. На ремонт тільки тих доріг і вулиць у Німеччині, що перебувають у віданні місцевої влади, потрібно додатково більше 3 млрд. євро. І можна не сумніватися, що німці гроші для доріг знайдуть, на відміну від українців.