Що нині Мілану мило

06.03.2010
Що нині Мілану мило

У «діловому» одязі від Дольче і Габбани на роботу зважиться піти не кожна. (Фото Рейтер.)

Нині шанувальники моди вже оцінюють пропозиції відомих кутюр’є на подіумах Парижа, а передувало цьому велике шоу в Мілані. Італійські дизайнери , звичні до великої кількості сонця, на тижні моди прет–а–порте сезону весна–осінь–2010 намагалися не забувати, що йдеться все–таки про холодний сезон. Але виходило це в них не завжди, тому поряд із товстими вовняними светрами і теплими колготками на вистачало легких спідниць, шифонових блузок та суконь–сарафанів.

 

Олені–олені від D&G

Чи не найактивніше поєднання зимових речей із літніми експлуатував у своїй колекції для лінії D&G дизайнерський дует Доменіко Дольче і Стефано Габбана. Модельєри одягли моделей у теплі боді з візерунком у сніжинки й олені, хутряні унти, великі гірськолижні окуляри, жакети з хутром і великі шарфи та рукавиці. Доповненням до джемперів і чобіт стали легкі шифонові спідниці.

На противагу попередній колекція тієї ж парочки, тільки вже під «повним» брендом Dolce&Gabbana, була значно спокійнішою. Хоча Доменіко і Стефано не зраджують своїй традиції і вправно міксують топи «під спідню білизну» зі строгими піджаками і фраками. У принципі, колекція витримана у класичному стилі D&G: короткі спідниці (або й узагалі без них), напівпрозоре мереживне «міді», піджаки з накладними плечима тощо.

Кому рябе, кому — строге

Метр Роберто Каваллі також традиційно показує дві колекції — для молодіжного бренду Just Cavalli і «дорослої» лінії. У першому показі Каваллі пройнявся напрямом гламурного гранжу: шкіряні міні–спідниці, вузькі брюки, яскраві леопардові легінси й гетри тощо. Усе — барвисте, яскраве, «рябе» (переважно контрастні червоний, жовтий, ультрамариновий кольори).

Натомість у «серйозній» колекції Каваллі надав перевагу довгим романтичним сукням, брючним комплектам і розмаїтим сюртукам, які пропонує носити як із короткими платтями, так і з напівпрозорими легкими штанами. Тканини — дорогі й розкішні: оксамит, парча, мереживо. І багато натурального хутра — протести захисників тварин Каваллі не бентежать.

Іще один «динозавр» Джорджіо Армані теж брав тканинами і кольором. Велюр, оксамит, вельвет у поєднанні з насиченими чорним, білим, смарагдовим, червоним і помаранчевим (до речі, судячи з пропозицій дизайнерів, колір нашої революції восени буде трендовим) не може не привабити вишуканих модниць.

Двозначні почуття залишила у прихильників будинку моди «Прада» його креативний директор Міуччіа. З одного боку, у зимовій колекції Міуччіа «спустилася з небес» до звичайних жінок. Але побачивши, як «розповніли» стрункі моделі в об’ємних плетених светрах і пальтах, не наділені ідеальними фігурами клієнтки «Пради» засмучено зітхнули.

Зовсім протилежний за стилем і настроєм одяг продемонструвала Донателла Версаче. Героїня її колекції — впевнена у собі мешканка мегаполісу, якій до вподоби асиметричний крій, строгі лінії, «прогресивні» тканини (латекс, шкіра, денім) . І жодних напівтонів чи пастельних ніжностей: кольори ядуче–насичені й безкомпромісні.

Висновки

Підбиваючи підсумки, констатуємо: загалом тенденції Міланського тижня моди свідчать, що наступного холодного сезону модниці повинні надавати перевагу насиченим кольорам, теплим тканинам і фактурам, натуральному хутру та ненависному багатьом «леопардовому» забарвленню. Втім не виключено, що в Парижі дизайнери вирішать інакше.