Любов і кухня,

03.03.2010

«Здобиччю» сильної половини людства — за природою своєю мисливців — зазвичай стають посади, звання і визнання. Домашня кухня — переважно жіноча царина. Проте якщо чоловік знаходить час на куховарство — то справжнє свято. За кілька днів до Жіночого дня «УМ» проконсультувалася з відомими українськими чоловіками: як правильно зробити свято коханій жінці в кухонному інтер’єрі.

 

Коли в домі багато жіноцтва

Мирослав ПОПОВИЧ,
академік НАНУ, директор Інституту філософії :

— У нашій сім’ї багато жіноцтва: дружина, донька, внучка і сваха. Восьмого березня ми із зятем усім даруємо квіти, а потім, якщо складається, готуємо обід. Вважаю, що жінки краще справляються з тістом і всім солодким. Пробував робити улюблений «Наполеон» — у доньки виходить смачніше. Жінка поводиться з тістом, ніби з немовлям, а я його не відчуваю. Однак переконаний, що чоловіки краще готують м’ясо. Пропоную зробити грузинське сациві (у перекладі «холодне»). Для страви підійде будь–яке м’ясо — я беру курку і ріжу на великі шматки. У глибокій сковорідці на олії чи вершковому маслі (найкраще взяти їх у рівних пропорціях) на невеликому вогні смажу багато дрібно порізаної цибулі, поки вона не стане прозорою, ніби скляною. Додаю теплу воду, в яку сиплю мелену паприку (якщо вода холодна і без жиру, то перець не розчиниться, а якщо окріп — пригорить), трохи солі. Коли вода закипить — кладу м’ясо і тушкую. Коли курятина готова, оббираю м’ясо з кісток, повертаю його у посудину і додаю приправи: хмелі–сунелі, зерна кінзи, коріандр, чорний і червоний перець. Обов’язкові інгредієнти — підсмажені розтовчені волоські горіхи (їх багато не буває), гранат (спочатку вичавити трохи соку, а потім вкинути зерна) і подрібнених 4–5 зубочків часнику. Треба орієнтуватися у процесі — можливо, додати 1 чайну ложечку цукру. Тільки–но все закипіло, треба знімати і виставляти на холод. Грузини уже на столі приправляють сациві зеленню кінзи, для українців прийнятніша петрушка.

Я більше за все люблю галушки, — продовжує кулінарно–святкову оповідь Мирослав Володимирович, екс–ведучий «Культурологічної кухні», яка виходила у «Сніданку на «1+1». — Проте жіноцтву на свято їх не пропоную, не будуть їсти — не дай, Боже, зайвий кілограм додати. Тому основною стравою пропоную зробити плов. Для нього підійте солодке м’ясо: баранина чи качка (курка виглядає у плові блідо, а яловичина — жорстка). Грузини беруть свинину — і задоволені. Ми беремо качку, ріжемо на великі шматки й обсмажуємо до напівготовності. В олії зарум’янюємо соломкою нарізану моркву (хто любить, може пасерувати дрібно порізану цибулю, проте я ріпчасту у плов не кладу). Далі треба зробити зірвак: качку з морквою у казані чи іншій чавунній посудині залити теплою водою, додати трохи солі, червону мелену паприку, чайну ложечку барбарису, жменю родзинок, дві–три цілі сушені абрикоси, пів чайної ложки кмину і зубчики однієї голівки часнику, на яких треба залишити останню тоненьку лушпинку. Нарешті засипаємо попередньо тричі промитий твердий довгий рис — 1,5—2 склянки. Якщо потрібно, доливаємо гарячу воду — щоб покривала на дві фаланги всі інгредієнти. Спочатку має бути сильний вогонь, а коли закипить, зменшуємо. Щоб рис готувався рівномірно, бажано дерев’яною паличкою робити «кринички» і доливати в них воду. Коли рідина википіла, треба згребти рис гіркою і накрити кришкою, а ще краще тарілкою і дати постояти 12 хвилин, — так рис дійде, і кожна зернина буде відділятися від іншої.

 

Що тещі до вподоби

Олександр ПОНОМАРЬОВ,
співак, заслужений артист України

Олександр, якщо виходить, на свята готує свою улюблену страву — кролика у грибному соусі, який подобається й тещі. А це у Жіночий день, особливо для молодих сімей, майже дорівнює тому, що й догодити своїй половині.

Щоб приготувати страву від Пономарьова, тушку кролика, порізавши на шматки, добу треба вимочувати в молоці. Далі крольчатину підсмажити, перекласти в каструлю чи казан, залити невеликою кількістю води, додати сіль, перець, лаврові листочки і тушкувати дві години.

Часу достатньо, щоб братися за соус. Білі сухі гриби вимочити і ретельно промити. Далі підсмажити їх на вершковому маслі разом із цибулею, морквою та селерою. Потім додати воду і сметану, за смаком посолити і поперчити. «Інколи я додаю соус барбекю із запахом диму», — каже Олександр Пономарьов. Наступна дія — вміст сковорідки з грибами переміщуємо в посудину з м’ясом, акуратно перемішуємо і тушкуємо на маленькому вогні ще хвилин 40.

Найкращий гарнір до страви — пюре. А ще солоні огірки й помідори. Дуже смачно!

 

Виручає парубоцький досвід

Володимир ГОРЯНСЬКИЙ,
актор, заслужений артист України:

— І Ларисі, і Маші 8 Березня я дарую весняні квіти і сподіваюся, що можна буде обійтися купленим тортиком із кондитерської. Хоча власноруч готую не лише у Жіночий день. На святковий обід можна подати суп зі скумбрією, який у моєму меню ще з парубоцьких часів. Щоб зготувати цю першу страву, в окріп почергово кладу подрібнені цибулю, моркву і картоплю. Коли овочі майже готові, кладу в каструлю шматки сирої риби. Насамкінець додаю ложку манної крупи, сіль, перець і лавровий лист — і «ушиця» готова. Подавати її краще з тостами з білого хліба чи грінками. Уже на столі у кожну тарілку слід покласти шматочок вершкового масла.

Мої дівчатка люблять котлети з рибного фаршу–асорті, в який обов’язково кладу осетрину. До фаршу додаю перекручені на м’ясорубку сирі цибулю, моркву і трохи цвітної капусти, яйце, сіль і перець. Смажу на оливковій олії і пропарюю. На гарнір — рис із зеленню для Лариси і картоплю — для Маші.

 

Експериментуйте — і все вийде

Віктор БРОНЮК,
соліст гурту «ТІК»:

— Для нас із дружиною свято тоді, коли ми поруч. І щоразу я намагаюся її розвантажити від хатньої роботи. Часто 8 березня мене просто немає вдома. Так станеться і цього року, бо «ТІК» готується до всеукраїнського туру — попереду 25 концертів. Але, коли я знову опинюся поруч із коханими — Малятком (дружиною Тетяною) і донечкою Євою, — я, безумовно, прокинуся першим, піду на базар, уже там зрозумію, що буду готувати. Це завжди експромт. Можливо, це будуть суші, а можливо, просто добре приготоване м’ясо. А може статися, що ми з дружиною просто втечемо від усіх і влаштуємо імпровізований пікнік із хорошою рибою та свіженьким салом на сітці.

У нашій родині хист до кулінарії спадковий. Шикарно готував мій дід, чудово готують мама і сестра. Мене ніхто не навчав куховарити, я якось сам зрозумів що до чого. Головне — це знайти час, а натхнення буде. Головний інгредієнт кожної страви — це ваш настрій та гарні думки. Від цього дуже багато залежить.

Я не знаю рецептів і не можу їх написати. Дайте мені набір продуктів, і я приготую те, чого ніхто ще ніколи не їв. І повірте, це буде смачно. Звичайно, для того, щоб вийшов смачний борщ, треба певний набір продуктів. Проте є 124 різновиди цієї моєї улюбленої української страви: по–одному її готують на заході, по–іншому томлять на Полтавщині. Я готуватиму борщ залежно від того, яке у мене м’ясо під рукою (свинина, телятина, качка) чи просто сало, а чи є квасоля і який бурячок — молодий чи вже той, що пожив? І чи є у хаті свіжі томати чи сумна пачка «Кухарського соусу». Можна борщ зварити так, що ніхто не помітить, що в ньому капусти немає, хоча для українців то вже буде суп. (Хоча борщ по–польськи — без капусти).

Я куховарю навмання. Експерементуйте, фантазуйте — і все вийде.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>