Кожна маленька деталь має значення, так вважає Кий Данилейко, 27–річний художник, що викладає в Київському інституті декоративно–прикладного мистецтва і дизайну імені М. Бойчука. І стосується це не лише творчості. «Те, що людина не їсть м’яса, може впливати на світосприйняття, — каже Кий, який із цікавості спробував м’ясо років у... 20. У сім’ї Данилейків, де Кий — один із шести дітей, батьки з ідейних переконань змалечку привчали до харчування без м’яса. Спробувавши продукт уже у свідомому віці, Кий переконався, що він для нього не смачний, і чоловік й далі харчується кашами, рибою, грибами, овочами та фруктами.
— Я не їм м’яса, проте це не означає, що всі повинні його не їсти, — каже Данилейко. — Всі знайомі вже знають про мій спосіб харчування і, якщо я збираюсь до них у гості, для мене їм доводиться робити окремі страви. Хоча ця їжа часто загальновживана, як наприклад, грецький салат чи запечена картопля. Я дуже люблю пісний борщ із грибами і чорносливом, який готує моя мама (Ніна Данилейко стала прообразом київського монумента «Батьківщина–мати». — Авт.), запечену рибу, свіжі овочі та фрукти. Взагалі їжа — дуже цікавий предмет для вивчення й аналізу: в різних народів різні смакові вподобання та раціон, що впливають не тільки на здоров’я, а, можна припускати, і на мислення. Тому кожному варто задуматися над аксіомою: людина є те, що вона їсть.
Кий ДАНИЛЕЙКО,
художник, дизайнер