Весняні пропозиції

24.02.2010

Пісні меню — як елемент міської культури — навіть у столичних ресторанах з’явилися не так давно. Раніше городянам, які не прагнуть готувати вдома, але хочуть дотримуватися гастрономічних чи релігійних приписів, доводилося не солодко: їж те, що всі їдять. Віднедавна менеджери ресторанів спеціально розробляють асортимент відповідно до церковного календаря. Приємно (і час економиш), коли тобі не треба обирати з усіх пропозицій, а є окрема сторінка, де страви без м’яса і тваринних жирів. Навіть якщо ти не дотримуєшся посту, а просто, готуючись зустрічати весну, вирішив вживати малокалорійну їжу.

 

В елітному столичному «Липському особняку» в пісному меню є салат із червоного буряка, яблука і чорносливу (69 грн.), салат із розмаїття зелені з трюфельним соусом (209 грн.), вінегрет із грибочками (67 грн.), гречана каша з цибулею (49 грн.), борщ із білими грибами (57 грн.), голубці з квасолею (48 грн.), картопля тушкована з лисичками (79 грн.) і морепродукти на грилі (339 грн.)

У ресторані «Бельмондо» до пісного меню включили салат зі свіжих овочів із кальмарами, приправлений кунжутною олією (62 грн.), авокадо з огірковим кремом і тигровими креветками (108 грн.), суп із сочевиці зі шпинатом (35 грн.), оладки з цукіні з зеленою спаржею і шампіньйонами (58 грн.), овочевий салат з авокадо і соєвим сиром тофу під гірчичною заливкою (56 грн.). Броколі у вершково–гірчичному соусі (42 грн.) — зваблива пропозиція, проте підійдуть лише тим, хто просто вирішив не вживати м’ясо і тваринні жири. Якщо суворо дотримуватися канонів релігійного посту, то не можна їсти ні сиру, ні вершків, ні яєць.

Розділяти на просто дієтичне та суворо релігійне потрібно і пісне меню ресторану української кухні «О’Панас». До перших пропозицій належать салат «Ласунка» — з груші, селери, винограду, сиру тофу, руколи і горішків кеш’ю у вершково–рослинному соусі (68 грн.). Усім підійдуть салат «Вишуканий» — із листя «Айсбергу», свіжих огірків, томатів чері, смаженої спаржевої квасолі та свіжих печериць, приправлених соу­сом песто (65 грн.), овочевий суп (40 грн.), деруни зі смаженими лисичками та цибулею зі смаженим у мигдалі сиром тофу (58 грн.), капусняк із квасолею і білими грибами (38 грн.) та картопляні зрази з капустою і білими грибами з овочевим рататуєм (58 грн.).

У демократичній мережі ресторанів швидкого харчування «Піца Челентано» та «Картопляна хата» пісне меню — щоб не дражнити відвідувачів, що можуть сповідувати різні релігії, — назвали просто весняним. «У Києві ми вже 8 років, і щоразу в таке меню вносили зміни, — каже виконавчий директор Київської регіональної мережі торгових марок Юлія Нагорняк. — Але минулорічне мало таку шалену популярність, що ми і зараз пропонуємо меню у французькому стилі з загальною назвою «Постійна легкість буття». В нього входять крем–суп із зеленим горошком і броколлі з грінками (8 грн. за 190 г), салат «Монмартр» із червоною капустою (7 грн. за 100 г), рататуй (28 грн. за 100 г), гречаники зі смаженими грибами (9 грн.) та пісна вівсянка (5 грн.)».

Просто попити чаю чи кави можна у кав’ярні «Каффа», де до пісних пропозицій внесли «Бабусин пиріг» із горіхами, родзинками, курагою і медом (29 грн. за 140 г), абрикосово–горіхові цукерки–трюфелі (21 грн. за 60 г) та анісово–цитрусові кекси (11 грн. за 40 г).

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>