Пісна їжа, але не життя!

24.02.2010

40 днів від Масниць до Великодня — час для роздумів про Бога, на які налаштовує, крім молитов, читання Святого письма, сексуального утримання, ще й вегетаріанська їжа. Заправляючи організм злаками, бобовими, овочами, фруктами, горіхами, ви звільняєте його від роботи з перетравлення важкої їжі, а голову, якщо вдасться, — від думок про суєтне. У мене в цей період зазвичай виростають крила за спиною і я ніби літаю, не торкаючись землі, а ще потроюється працездатність, хочеться всім усміхатись і допомагати.

 

Утім духовні думки народжуються в голові, яку носить по цьому світу цілком земне тіло. А воно вимагає «топлива». Можливо, вам згодяться мої прості, невибагливі рецепти, бо пісні авокадо зі спаржею, які зроду–віку не росли на цій землі, канонами не дуже заохочуються: гурманство, сер, а ми все–таки обмежуємо себе. Тож зробімо, наприклад, пісний плов із грибами. Дві середні цибулини і велику морквину обсмажити на олії в каструлі з товстим дном, додати дві склянки пропареного рису, щоб він 3–4 хвилини покипів в олії. Потім додати три склянки води і дві чайні ложки солі. Через 15 хвилин додати 500 г обсмажених шампіньйонів. У плов покласти 4–5 лаврових листків, цілу головку часнику (попередньо промийте у воді), спеціальну приправу для рису — зіру, півжменьки родзинок, трохи барбарису і дрібку чорного перцю. Виходить так смачно, що і ті, хто не постує, відсувають убік свої м’ясні делікатеси, промінявши їх на ваш плов із грибами.

Зазвичай я роблю тісто для смажених пиріжків на молоці, але у вихідні спробувала на воді — вийшло ще смачніше. Отже, записуйте: одна склянка теплої води, розвести в ній половинку маленької пачки сухих дріжджів, додати 1,5 столові ложки цукру, 1/4 чайної ложки солі, все добре розмішати і поступово додавати три склянки борошна. Спочатку ви міситимете тісто ложкою, потім руками, добре мніть його, але не зробіть дуже тугим. Наприкінці вмішайте дві столові ложки олії і поставте тісто відпочити на дві години під чистий рушничок. Тим часом приготуйте начинку зі смаженої білокачанної капусти з морквою, цибулею, і приправами — «Середземноморські трави», «Італійські» чи «Прованські» на ваш смак. Далі час з’єднати пісне тісто і пісну начинку: тісто розкачати, вирізати склянкою кружальця, зліпити пиріжки і смажити в олії на сковорідці. Це ж тісто чудово йде на піцу: якщо вигадаєте смачну вегетаріанську начинку для піци — напишіть свій рецепт у «Смачне життя». Або ж візьміть тісто «на озброєння» і після Великодня зробіть смачнющу домашню піцу хоч із мисливськими ковбасками, хоч із морепродуктами, хоч із тунцем.

Пісний борщ — із грибами і чорносливом — класика жанру, так само ми готуємо без м’ясного бульйону розсольник, капусняк, гороховий, квасолевий чи гречаний суп. Раджу спробувати суп із рисовою локшиною (цей нехитрий китайський продукт продається нині в будь–якому супермаркеті). Отже, спочатку в підсоленій воді вариться картопля, через 10 хвилин після того, як вона закипіла, у каструлю додати порізану капусту броколі, одну стеблину селери, нарізану кружальцями. Засмажку я кожного разу урізноманітнюю — традиційну цибулю–моркву пасерую то на кунжутній олії, то на оливковій (другого віджиму), додаю до овочів сухий розмарин і краплину соєвого соусу, сюди ж можна покласти половинку дрібно нарізаної свіжої перчини. За сім хвилин до готовності опускаємо в суп рисову локшину, лавровий листок, приправи, перець, і, виключивши вогонь під каструлею, кидаємо жменю зелені. Цей суп ви цілком заслужено можете доповнити грінками з чорного хліба — «Українського», «Білоруського» чи й «Бородинського», натертих часником.

Нехай не лякає вас грейпфрут у салаті з пекінської капусти — він там дуже доречний. Отже, поріжемо півкачана пекінської капусти, додамо натерту морквину, стеблину селери кружальцями, три–чотири часточки грейпфрута, звільненого від білих плівок і порізаного кубиками, пучок зеленої цибулі й пучок кропу. Цей набір вітамінів посолити, добре перемішати і заправити олією.

Купивши в супермаркеті заморожений болгарський перець, можна зробити фаршировані перчини з рисом і грибами, а можна запекти в духовці з помідорами і травами за рецептом актриси і телеведучої Юлії Висоцької. Взяти шість перчин, на кожній зробити Т–подібний розріз, щоб верхня перекладина букви Т була біля ніжки. Акуратно видалити насіння з перчини і начинити його тоненькими скибочками помідора (5 штук на 6 перців), пластинками часнику і листочками базиліку та тим’яну. Розкласти перчини на деко, полити оливковою олією, посолити і поперчити. Запікати 20—25 хвилин — шкірка має зарум’янитися, але не почорніти. Витягти з духовки й охолодити.

А ще ми не згадали про страви з картоплі, гарбуза, буряка, «забули» квашену капусту, стручкову квасолю, каші, морквяні котлетки, запечені яблука з медом і горіхами, чорнослив із горіхами. О, скільки відкриттів знайомих продуктів готує нам піст!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>