Утім духовні думки народжуються в голові, яку носить по цьому світу цілком земне тіло. А воно вимагає «топлива». Можливо, вам згодяться мої прості, невибагливі рецепти, бо пісні авокадо зі спаржею, які зроду–віку не росли на цій землі, канонами не дуже заохочуються: гурманство, сер, а ми все–таки обмежуємо себе. Тож зробімо, наприклад, пісний плов із грибами. Дві середні цибулини і велику морквину обсмажити на олії в каструлі з товстим дном, додати дві склянки пропареного рису, щоб він 3–4 хвилини покипів в олії. Потім додати три склянки води і дві чайні ложки солі. Через 15 хвилин додати 500 г обсмажених шампіньйонів. У плов покласти 4–5 лаврових листків, цілу головку часнику (попередньо промийте у воді), спеціальну приправу для рису — зіру, півжменьки родзинок, трохи барбарису і дрібку чорного перцю. Виходить так смачно, що і ті, хто не постує, відсувають убік свої м’ясні делікатеси, промінявши їх на ваш плов із грибами.
Зазвичай я роблю тісто для смажених пиріжків на молоці, але у вихідні спробувала на воді — вийшло ще смачніше. Отже, записуйте: одна склянка теплої води, розвести в ній половинку маленької пачки сухих дріжджів, додати 1,5 столові ложки цукру, 1/4 чайної ложки солі, все добре розмішати і поступово додавати три склянки борошна. Спочатку ви міситимете тісто ложкою, потім руками, добре мніть його, але не зробіть дуже тугим. Наприкінці вмішайте дві столові ложки олії і поставте тісто відпочити на дві години під чистий рушничок. Тим часом приготуйте начинку зі смаженої білокачанної капусти з морквою, цибулею, і приправами — «Середземноморські трави», «Італійські» чи «Прованські» на ваш смак. Далі час з’єднати пісне тісто і пісну начинку: тісто розкачати, вирізати склянкою кружальця, зліпити пиріжки і смажити в олії на сковорідці. Це ж тісто чудово йде на піцу: якщо вигадаєте смачну вегетаріанську начинку для піци — напишіть свій рецепт у «Смачне життя». Або ж візьміть тісто «на озброєння» і після Великодня зробіть смачнющу домашню піцу хоч із мисливськими ковбасками, хоч із морепродуктами, хоч із тунцем.
Пісний борщ — із грибами і чорносливом — класика жанру, так само ми готуємо без м’ясного бульйону розсольник, капусняк, гороховий, квасолевий чи гречаний суп. Раджу спробувати суп із рисовою локшиною (цей нехитрий китайський продукт продається нині в будь–якому супермаркеті). Отже, спочатку в підсоленій воді вариться картопля, через 10 хвилин після того, як вона закипіла, у каструлю додати порізану капусту броколі, одну стеблину селери, нарізану кружальцями. Засмажку я кожного разу урізноманітнюю — традиційну цибулю–моркву пасерую то на кунжутній олії, то на оливковій (другого віджиму), додаю до овочів сухий розмарин і краплину соєвого соусу, сюди ж можна покласти половинку дрібно нарізаної свіжої перчини. За сім хвилин до готовності опускаємо в суп рисову локшину, лавровий листок, приправи, перець, і, виключивши вогонь під каструлею, кидаємо жменю зелені. Цей суп ви цілком заслужено можете доповнити грінками з чорного хліба — «Українського», «Білоруського» чи й «Бородинського», натертих часником.
Нехай не лякає вас грейпфрут у салаті з пекінської капусти — він там дуже доречний. Отже, поріжемо півкачана пекінської капусти, додамо натерту морквину, стеблину селери кружальцями, три–чотири часточки грейпфрута, звільненого від білих плівок і порізаного кубиками, пучок зеленої цибулі й пучок кропу. Цей набір вітамінів посолити, добре перемішати і заправити олією.
Купивши в супермаркеті заморожений болгарський перець, можна зробити фаршировані перчини з рисом і грибами, а можна запекти в духовці з помідорами і травами за рецептом актриси і телеведучої Юлії Висоцької. Взяти шість перчин, на кожній зробити Т–подібний розріз, щоб верхня перекладина букви Т була біля ніжки. Акуратно видалити насіння з перчини і начинити його тоненькими скибочками помідора (5 штук на 6 перців), пластинками часнику і листочками базиліку та тим’яну. Розкласти перчини на деко, полити оливковою олією, посолити і поперчити. Запікати 20—25 хвилин — шкірка має зарум’янитися, але не почорніти. Витягти з духовки й охолодити.
А ще ми не згадали про страви з картоплі, гарбуза, буряка, «забули» квашену капусту, стручкову квасолю, каші, морквяні котлетки, запечені яблука з медом і горіхами, чорнослив із горіхами. О, скільки відкриттів знайомих продуктів готує нам піст!