НОВИНИ ПЛЮС

12.02.2010

Новий закон про «тендерну мафію»?

Верховна Рада вчора ухвалила Закон «Про здійснення державних закупівель». «За» проголосувало 245 депутатів (156 — від Партії регіонів, 50 — від БЮТ, 10 — «НУНС», 27 — КПУ, 2 — позафракційні; повністю не голосувала фракція Блоку Литвина».

Закон застосовується до всіх замовників та закупівель товарів, робіт і послуг, які повністю або частково здійснюються за рахунок державних коштів, за умови, що вартість закупівлі товару перевищує 100 тис. грн., а робіт — 300 тис. Державне регулювання та контроль у сфері закупівель здійснюють уповноважений орган (Міністерство економіки, де передбачається створити окремий структурний підрозділ) та інші органи відповідно до їхньої компетенції. При Мінекономіки створюють орган оскарження.

Ухвалення закону на скандальну тему викликало неоднозначну реакцію в залі. БЮТівець Ляшко заявив, що новий акт повертає корупцію в тендерній сфері; його підтримав НУНСівець Віктор Бондар, звинувативши «регіоналів» та їхніх союзників у насаджуванні корупції. Комуніст Симоненко натомість звинуватив уряд у тому, що той два роки не подавав закон про заміну Тендерної палати.

Результати виборів

Блок Юлії Тимошенко готовий до одночасного перерахунку голосів у протилежних регіонах України, заявив учора керівник центрального виборчого штабу Юлії Тимошенко Олександр Турчинов. За його словами, найбільша кількість порушень була на Донеччині, де абсолютна влада належить Партії регіонів, і «по [перерахунку на] перших же дільницях стане ясно, що результат Януковича сфальсифіковано». Яку ж область для перерахунку обере Партія регіонів, для БЮТ не принципово.

Дострокові вибори в Києві

Партія регіонів не визначилася з перевиборами влади міста Києва, бо не знає, наскільки їй допоміг мер Чернівецький на виборах Президента. Таку думку висловив віце–спікер–БЮТівець Микола Томенко на брифінгу в парламенті. Він здивований, чому його постанови про перевибори в столиці немає в порядку денному ВР: «Якщо Литвин зняв свою постанову, то я свою не знімав». Томенко також висловився за вибори до місцевих рад за мажоритарними списками.

Регламент ВР і коаліція

Міністр юстиції Микола Оніщук нагадує, що закон про Регламент ВР, ухвалений як закон у середу, не має зворотньої дії. Таким чином він прокоментував принципи формування парламентської коаліції за новим законом.

«Законом про регламент передбачено, що, крім рішення фракції, потрібна наявність 226 підписів, проте за умови , що закон підпише президент, і він набере чинності, він не має зворотної сили, — каже Оніщук. — Тобто він обов’язковий для тих, хто буде створювати нову коаліцію».

Після ухвалення закону про Регламент ВР депутати від Партії регіонів почали вимагати від спікера Володимира Литвина, аби він зобов’язав учасників нинішньої коаліції поставити 226 підписів під чинною коаліційною угодою.

Новий посол у Білорусі

Екс–заступника глави секретаріату Президента Романа Безсмертного буде призначено послом у Білорусь. Цю інформацію підтверджують джерела «УМ» на Банковій.