Янукович ще не Президент, а республіка вже Донецька?

12.02.2010

Ще не оприлюднені остаточні результати президентських виборів, а у вотчині одного з кандидатів антиукраїнські сили вже почали відверті антидержавні «поползновєнія». Днями біля пам’ятника Артему в Донецьку, по сусідству з міською радою, відбувся мітинг, присвячений 92–й річниці утворення Донецько–Криворізької республіки. Хоча заявку на мітинг подавала Слов’янська партія, головними на акції були представники громадської організації «Донецька республіка», реєстрацію якої скасувало управління юстиції через її антидержавний характер.

Як повідомила «УМ» заступник голови донецького осередку товариства «Просвіта» Марія Олійник, серед мітингувальників був присутній також один із керівників «Донецької республіки» Андрій Пургін, проти якого порушено кримінальну справу за статтями 109, 110 і 161 Кримінального кодексу України. Учасники акції розмахували прапорами Слов’янської партії, незаконної «Донецької республіки» та триколорами Російської Федерації. Крім того, на постаменті красувалися карта Донецько–Криворізької республіки зразка 1918 року й плакати «Донбассу — автономию» та «Украинизация — синоним окупации».

На мітингу, що тривав понад годину, невідомий у масці, який представляв «Макіївську управу», закликав присутніх до проголошення незалежності Донецької республіки.

Занепокоєні закликами до порушення територіальної цілісності України, пані Олійник та член донецької «Просвіти» Володимир Кловський уже звернулися до начальника Управління Служби безпеки України в Донецькій області генерал–майора Олександра Іванова. Націонал–демократичні активісти вимогають установити осіб, які організували й провели акцію, та порушити щодо них кримінальні справи. У діях активістів «ДР» «просвітяни» вбачають ознаки злочинів, передбачених карним законодавством України.