Французький шевальє Скрипка

11.02.2010
Французький шевальє Скрипка

Веселий орденоносець Скрипка (Тетяни Шевченко)

Вручення другої за значимістю відзнаки Французької Республіки — після ордена Почесного легіону — відбувалося у незвичній для українського церемоніалу обстановці. За локацію обрали дорогий ресторан Le Grand Cafе у центрі Києва. У неформальній атмосфері під звуки французьких пісень Олег Скрипка спілкувався із представниками французького посольства. Гості, серед яких більшість становили журналісти, пригощалися вином, шампанським і вишуканими наїдками. На столі в темній коробочці виблискувала срібна зірка Національного ордена «За заслуги» з голубою стрічкою. Рішення про нагородження українського музиканта французький уряд та президент прийняли ще наприкінці минулого року, але напружений робочий графік Олега Скрипки ніяк не дозволяв закінчити процедуру урочистим врученням.

«Небагато іноземців удостоюються цього ордена, — так підхвалював значимість Скрипки посол Жак Фор. — Традиційно володарями цієї нагороди стають прем’єр–міністри Франції. Президент Ніколя Саркозі — великий магістр ордена «За заслуги». Так що, бачите, Олег Скрипка має непогану компанію». Скрипка отримав орден І ступеня — тобто тепер він шевальє. Музикант, відомий як антагоніст українських державних нагород (у 2005 році публічно відмовився від звання народного артиста України), радо проте приймав відзнаку французів. «По–перше, ніхто з французів мене не питав. А по–друге, я не те, щоб узагалі проти нагород, просто є різні нагороди й відзнаки. Як на мене, народний артист України — девальвоване звання: за радянських часів його давали за лояльність владі, у 90–ті — іноді за гроші, іноді просто неконтрольовано», — пояснив Скрипка.

Як відомо, з Францією музиканта пов’язують тісні й трепетні узи. На початку 90–х, коли туди переїхав перший склад «ВВ», Франція стала хорошою школою з музичного менеджменту для андеґраундного гурту із «совка». В Україну вони повернулися вже добре підкованими. Крім того, у Франції молоді «вевешники» познаходили собі жінок. Зв’язків із Францією, яку Скрипка називає другою Батьківщиною, він не переривав ніколи: запрошував французів на фестиваль «Країна мрій», виступав із гуртом VRP, робив українські вечорниці на Монмартрі. Зараз готує франкомовний альбом, куди увійдуть пісні з репертуару «ВВ», власного сольника і кілька діджейських сетів. Ще два проекти майбутнього: джазові концерти французькою та французькі вечорниці на Андріївському узвозі.

Пан посол Жак Фор запевняв журналістів, що Скрипка регулярно виступає у Франції і його можна почути на французьких радіостанціях. На доказ своєї франкомовної музичної спроможності наприкінці вечора Скрипка взяв баян і заспівав популярну Tombe la neige — «Падає сніг». А за вікном дійсно падав невеликий сніжок, і, напевно, десь самотній закоханий тужив за своєю любов’ю...

 

ДОВІДКА «УМ»

Відзнаками Французької Республіки удостоєно чимало українців. Тільки володарів ордена Академічних пальм є понад 40 осіб, здебільшого науковців.

Серед відомих діячів України найвищих відзнак Франції були удостоєні:

філософ Мирослав Попович — кавалер ордена Почесного легіону,

перекладач Анатоль Перепадя — кавалер Французького ордена мистецтв та словесності,

диригент Микола Дядюра — кавалер Французького ордена мистецтв та словесності.

дипломат Анатолій Зленко — кавалер ордена Почесного легіону,

політик Євген Кушнарьов — кавалер ордена Почесного легіону,

політик Сергій Тігібко — кавалер ордена Почесного легіону.