Романтичні кораблики

27.01.2010

— До проведення перформенсу в 1995 році у галереї «Київ», звідки мене виселяли, я ніколи не думав, що свіже сало зі свині, яку тільки–но закляли, таке тепленьке — таке не смачне. Сало просто голими руками не зробиш: його треба посолити і витримати, сало — це не м’ясо. Це дуже специфічний продукт. Зрештою, всі мої друзі у Східній і Західній Європі ніколи не їдять сало, там його перетоплюють на смалець. Чому сало стало українським національним продуктом? Бо тільки люди, що мають важке життя, можуть уживати важкий продукт без жодних наслідків для здоров’я. Не знаю ні поляків, ні чехів чи словенців, тим паче німців, які вживають сало, — у них життя інше.

Найсмачніша страва з салом, яку я куштував у своєму житті, — це так звані кораблики з салом. Їх рецепт дуже простий: картоплини розрізають навпіл, на шпичаки чи зубочистки натикаються, немов вітрила, шматочки сала. Коли у духовці запікається картопля, на неї постійно стікає дуже смачний жир. Це романтично виглядає — українські кораблики. Можна з’їсти армаду цього флоту — 12—16 корабликів під горілочку. І не помітиш!

Анатолій ФЕДІРКО,
художник
  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>