НЬЮЗ–РУМ

27.01.2010

Тім Бартон судитиме в Каннах

Американський режисер, відомий як автор фільмів «Едвард руки–ножиці» і «Чарлі та шоколадна фабрика», очолить журі 63–го Каннського кінофестивалю. Такий в­ибір організаторів Бартон оцінив як «велику честь». Іменитий режисер вважає, що легко впорається з новою роллю. «Після того як я провів свої юні роки, переглядаючи по три фільми підряд і долаючи 48–годинний рекорд з перегляду хоррорів, я нарешті готовий до цього», — цитує його «Ассошіейтед пресс».

63–й кінофестиваль у Каннах пройде з 12 по 23 травня. Решта членів журі, як і учасники конкурс­ної програми, будуть оголошені пізніше. Нагадаємо, що минулого року «Золоту пальмову гілку» отримав фільм «Біла стрічка» Міхаеля Ханеке. А в березні на великі екрани України має вийти нова робота Тіма Бартона «Аліса в Країні чудес» з улюбленим актором режисера Джонні Деппом в одній із голов­них ролей.

 

Перший рекорд «Аватара»

Нашумілий фільм Джеймса Кемерона все ж зміг обійти «Титанік» за касовими зборами у світі. Бокс–офіс останнього вікенду показав, що «Аватар» зібрав 1,288 мільярда доларів, перевищивши «довгограючий» рекорд «Титаніка» на 46 мільйонів доларів, повідомляє hollywoodreporter.com. Найбільшими донаторами до рекорду цього вікенду стали — Франція, Німеччина, Велика Британія, Південна Корея, Японія, Австралія та Іспанія.

Тепер «Аватару» залишається побити ще один рекорд «Титаніка» — американський бокс–офіс (600,8 мільйона доларів) та загальний (1,843 мільярда доларів). Зважаючи на те, що «Аватар» уже зібрав 552,8 мільйона доларів у США та Канаді і 1,8408 мільярда загалом, цей рекорд може бути побитий уже цього тижня. За даними дистриб’юторської компанії «Геміні», в Україні «Аватар» зібрав 5,5 мільйона доларів (станом на 17 січня).

 

Ерік Кантона подався у театр

Екс–гравець ФК «Манчестер Юнайтед», спробувавши себе у кіно (фільм Кена Лоуча «У пошуках Еріка), вирішив всерйоз зацікавитися акторством. Як передає bbc.co.uk, Кантона задіяний у новій п’єсі, яку ставить його дружина Рашида Бракні, відома актриса, яка колись працювала у «Комеді Франсез». «Я люблю пристрасть, і мені просто хочеться спробувати різні речі, навіть інколи відчувати небезпеку», — прокоментував легендарний форвард новий виток у своїй кар’єрі.

П’єса «Обличчям до раю» (Faced with Paradise) розповідає про пару, поховану під уламками будинку, і вони виявляються єдиними, хто вижив у тій трагедії. Вони не бачать один одного, проте можуть розмовляти — діалог акторів триває півтори години.

Рашида Бракні спеціально підбирала п’єсу для чоловіка, проте жодних поблажок йому не допускає. «Ерік — роботяга, його не лякають виклики, чи то у театрі, чи то на публіці. Він має багато талантів», — заявляє жінка. Наразі актори репетирують у паризькому Marigny Theatre. Дата прем’єри не оголошується.