Квартиру дали — одразу й забрали

05.01.2010

У багатьох рівнян, які роками стоять у міській черзі на отримання житла, здавалося б з’явився шанс. Уряд було ухвалив рішення про закупівлю Державною іпотечною установою 10 тисяч квартир у житлових будинках, що планувалися до здачі упродовж 2009 року. 279 із них на Рівненщині — у Рівному, Здолбунові, Костополі та селищі Зоря. На урядовому сайті повідомлялося, що порядок видачі житла доручено розробити профільним міністерствам, на підставі цього буде складений список громадян, які отримають квартири. Порядок видачі житла та іменні списки громадян, які його отримають, затверджуватиме Кабмін. Це будуть люди, які відповідно до законодавства потребують поліпшення житлових умов та перебувають на квартирному обліку. Та не так сталося, як гадалося.

Після вересневої постанови уряду дев’яти сім’ям рівнян, які перебували на загальній черзі, міська влада запропонувала здати всі потрібні документи для отримання житла у будинку по вулиці Соборній, 450. «Квартири отримаєте — даю сто відсотків!» — був переконаний міський голова Рівного Володимир Хомко. Однак напередодні новорічних свят «стовідсотковим» новоселам особисто зателефонував усе той же міський голова та повідомив: тим, хто перебуває на загальній черзі, квартири уряд не виділятиме». Постановою уряду від 23 вересня у будинках, придбаних Державною іпотечною установою, силовим структурам виділялося 20 відсотків квартир, постановою від 18 листопада — вже 40 відсотків, а решта 60 — лише пільговикам, — коментує напружену ситуацію пан Хомко. — У результаті дев’ять сімей, які мали отримати квартири, випадають із цієї черги, і житло перерозподіляється зовсім по–іншому».

Окрім цих двох суперечливих постанов уряду, до міськради надійшли також листи з Державної іпотечної установи та Міністерства праці та соціальної політики. «Зрештою маю на руках чотири документи. Всі вони суперечать один одному. Прем’єр–міністр не знає, що з усім цим робити. Скажіть, хіба це не палата №6?» — змушений виправдовуватись рівненський міський голова.

Загалом по області поправки в урядових постановах стосуються понад 150 сімей. Облдержадміністрації дано доручення вилучити всіх цих людей із списків на отримання квартир, які їм пообіцяли.