Звичні страви

23.12.2009
Звичні страви

Яйця, фаршировані таранкою. (Фото з сайту priyatnogo.com.)

Багатьом до оскомини звичні за новорічним столом фаршировані яйця та салати «Олів’є» й «Оселедець під шубою» — що зробиш, традиція! Ми пропонуємо оновити святкове меню, частково залишаючи інгредієнти символічних страв.

 

Приміром, французи готують яйця, фаршировані сушеною рибою — таранкою чи воблою. На чотири яйця беруть 50 г висушеного рибного філе, замочують на годину–другу у воді, подрібнюють і змішують із розім’ятими жовтками, приправляють меленим перцем. Начинивши таким фаршем половинки білків, французи викладають їх у тарілку, яку наповнюють добре вимішаним із подрібненою петрушкою майонезом (одна та чотири столові ложки відповідно). По краях закуску прикрашають відвареними креветками.

Замість традиційного салату «Олів’є» можна приготувати баварський салат із копченою ковбасою. 350 г ковбаси треба нарізати брусочками, 200 г твердого сиру — кубиками, чотири невеликі червоні цибулини (кримські) — тонкими кільцями, чотири мариновані огірки — соломкою. Ще нашинкувати пучок зеленої цибулі та півпучка петрушки. Соус готують зі збитих у піну майонезу і сметани (по чотири столові ложки), оцту, ароматизованого зеленню (1 столова ложка), і гіркої гірчиці (1 чайна ложка), які приправляють за смаком сіллю та перцем. Заправлений салат має настоятися під соусом хвилин 15—20. Смакує ця німецька страва, до речі, з чорним хлібом і горілкою.

Салат з оселедцем — «Скандинавський». Для його приготування потрібні по 100 г почищеної відвареної картоплі «в мундирі», свіжих чи солоних огірків та яблук, по 200 г філе оселедця та салатного листя. Заправляють салат сумішшю майонезу (дві третини склянки) та гірчиці (2 столові ложки). Перед подаванням посипають подрібненою зеленню.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>