Відлиги не дочекалися...

22.12.2009
Відлиги не дочекалися...

Сьогодні ще померзнемо, а завтра потеплішає. (Фото Рейтер.)

Цими вихідними в Україні сніжило. А у східних та південних областях хуртовини взагалі не припинялися. Морози наразі теж не відступають. Негода вже забрала життя 27 бідолах. Зокрема, в Донецькій області від переохолодження померли 11 людей. Жертвами морозів стали і мешканці Луганської, Волинської, Сумської, Херсонської, Черкаської, Івано–Франківської, Кіровоградської, Рівненської і Чернівецької областей. Ще сотні українців лежать у лікарнях з обмороженням кінцівок.

Останні дні ознаменувалися для рятувальників і цілодобовими виїздами на порятунок людей, які опинилися заблокованими у власних автівках серед снігових заметів. Величезні затори утворилися на автошляхах Одеської, Миколаївської, Херсонської, Запорізької, Луганської та Донецької областей. Так, у суботу на автошляху Херсон—Миколаїв біля села Кисілівка утворився затор із 243 автомобілів. Рятувальникам довелось евакуювати 470 осіб. Загалом, за повідомленням МНС, за останні дні із заторів еменесники вивільнили 5018 одиниць техніки, врятувавши 9398 людей.

Від снігових заметів удалося розчистити 2260 кілометрів автошляхів. Утім дороги і далі засипає снігом. «Станом на ранок 21 грудня ускладнений проїзд транспорту на автодорогах Луганщини та Миколаївщини. В Одеській області ускладнений проїзд на автодорогах державного значення», — повідомляє прес–служба Мінтранс. Співробітники Державтоінспекції тимчасово обмежили рух авто на небезпечних ділянках доріг в Одеській, Херсонській та Миколаївській областях.

Станом на вчорашній ранок через сильні снігопади у Криму та дванадцяти областях України без світла залишалось 335 населених пунктів. І це не останні вибрики погоди. Уже з початком нового тижня в Україні оголосили чергове штормове попередження: вчора у Чернігівській, Сумській, Полтавській і Харківській областях метеорологи обіцяли сильний сніг, завірюхи та попереджали про ожеледицю; у Дніпропетровській, Запорізькій, Донецькій, Луганській областях та Криму прогнозували сильний дощ із мокрим снігом.

 

Миколаївщина: спецтехніка постачає їжу у віддалені села

Миколаївські рятувальники працюють, не покладаючи рук. Станом на шосту годину ранку понеділка зі снігових заметів на автошляхах області евакуювали 41 людину: зі снігового полону звільнили автобус, сімнадцять вантажівок та сім легкових автомобілів. Як повідомила «УМ» помiчник начальникa Головного управління МНС у Миколаївськiй областi Свiтлана Водолага, за допомогою спеціальної техніки у віддалені села сьогодні постачають найнеобхідніші продукти харчування. За інформацією «Миколаївобленерго», внаслідок погіршення погодних умов від електропостачання відключено 31 населений пункт. В області працюють центри та пункти обігріву для соціально–незахищених верств населення, в яких, станом на неділю, перебували 123 особи.

Донеччина: за два дні загинуло 10 людей

Залишається напруженою і ситуація на Донеччині. За повідомленням прес–служби Донецької облдержадміністрації, з різними ступенями обмороження до лікарень області вже звернулося більше 60 людей, з яких 55 довелося госпіталізувати. Станом на вчорашній день 27 населених пунктів залишалися без світла. В області оголошено надзвичайний стан, для боротьби зі снігом задіяно всі комунальні служби, їм допомагають військові.

Та все ж звичне життя поступово налагоджується. Зокрема, в Донецьку у вихідні очистили від снігу автошляхи, у місті відновився рух тролейбусів, трамваїв, виїхали на лінії маршрутні автобуси. «Рух поїздів на Донецькій залізниці не припиняється, але приміські й пасажирські потяги прибувають із запізненням», — повідомляє прес–служба Донецької залізниці. В обласному центрі нарешті нормалізувалася ситуація з постачанням хліба.

На зміну снігопадам і морозам після вихідних на Донеччину прийшло різке потепління. На тротуарах, які так і не були очищені, тепер каша зі снігу і води. Сильний дощ на тлі різкого підвищення температури до чотирьох градусів викликав паводок у Маріуполі. Тала вода паралізувала роботу міського електротранспорту в Орджонікідзевському та Приморському районах міста. Маріупольські рятувальники вже готуються до можливих підтоплень житлових будинків у прибережних селищах.

Одеса: «швидку» підміняли бронетранспортери

Сильні вітри і снігопади, що заблокували у п’ятницю–суботу дороги Одещини, змусили рятувальників підміняти бригади медиків машин «швидкої». Принаймні двох хворих жінок, у тому числі породіллю, які марно чекали приїзду медиків, врятували під час завірюхи якраз екіпажі військових машин. Одну благополучно доставив з передмістя Одеси до пологового будинку бронетранспортер БТР–80, а життя другій — з віддаленого села Руськоіванівка Білгород–Дністровського району — врятував екіпаж плаваючого транспортера «ПТС–2» 808 окремого понтонно–мостового полку. Лікарі надали пацієнтці невідкладну медичну допомогу, зупинивши гостру кровотечу.

Окрім того, рятувальники впродовж вихідних допомагали місцевій владі забезпечувати хлібом населені пункти Одеської області, відрізані сніговими кучугурами. У понеділок рух транспорту на більшості місцевих автошляхах відновили, хоча, з урахуванням складних погодних умов, обласна ДАІ поки що не рекомендує одеським автомобілістам вирушати в далекі поїздки.

Тернопільщина: не чаркуй із морозом

За чотири дні, з 17 по 20 грудня, на Тернопільщині зареєстровано вісім випадків сильного переохолодження, внаслідок яких п’ятеро осіб померли, а троє потрапили до лікарень. Як повідомили «УМ» в Центрі пропаганди обласного управління МНС, всі жертви морозу (впродовж останніх днів він у регіоні сягав уночі до 22 градусів) — чоловіки віком від 34 до 77 років. І майже усі вони попередньо добряче хильнули, а потім вже у кожного був свій сценарій нещастя. Хтось упав у сніговий замет на сільській вулиці й не мав сили піднятися, хтось заснув у необігрітій хаті. Останній смертельний випадок стався позавчора в селі Малі Бережці Кременецького району. Вранці односельці виявили на підводі біля одного з дворів уже бездиханне тіло 44–річного Віктора Шатова. Як розповіли у сільраді, напередодні ввечері він пішов святкувати Миколая до сусіда Миколи, з яким не раз чаркував. Випили, видно, чимало. Бо чоловік після цього додому не потрапив, а приліг чомусь на фіру, запряжену конем, якою приїхав святкувати інший гість, і там заснув,
а потім замерз.

 

НЕБЕСНА КАНЦЕЛЯРІЯ
До потепління залишився один день

Від завтра в Україні прогнозують потепління, утім сніг у багатьох областях не припинятиметься або ж перейде у дощ. Так, уже у четвер денна температура повітря в Києві підніметься до шести градусів тепла. На сході країни найближчими днями прогнозують від –7 до –2 градусів удень та до 9 градусів морозу вночі. До кінця тижня денна температура підніметься до +1. На півдні температура також поступово підвищуватиметься: вже у четвер повітря прогріється до +12. Найхолодніше буде в центральних та східних регіонах країни — до 25 грудня тут триматимуться морози до 11 градусів нижче нуля.

 

А ЩО В НИХ?

Від снігопадів та сильних морозів страждає Європа та Америка. Так, сувора зима вже забрала життя 19 європейців (здебільшого поляків). Є загиблі й в Австрії, де температура опустилася до 30 градусів морозу. На півночі Іспанії снігопади паралізували автомобільний рух, а третій за величиною аеропорт Німеччини у Дюссельдорфі закрили через сильні опади. Один із найпотужніших снігопадів за останні кілька десятиліть пронісся східним узбережжям США. У п’яти штатах запровадили надзвичайний стан.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>