Бук–арт на Миколи

10.12.2009

Уперше за 12 років існування Київський міжнародний книжковий ярмарок «Медвін: Книжковий світ» проходитиме двічі за сезон, письменники між собою жартують, що це перезавантаження. 5—8 листопада, коли традиційно проходила книжкова виставка в експоцентрі «Спортивний», розважальної програми реалізувати не вдалося через епідеміологічну ситуацію, тому компанія «Медвін» вирішила втілити свої наміри в передріздвяному ярмарку «Книжковий світ» із 18 по 20 грудня. За словами Едвіна Задорожного, директора виставкової компанії «Медвін», таке рішення цілком логічне, бо у цей час усі шукають подарунки на Святого Миколая і новорічно–різдвяні свята.

Оскільки книжкові новинки вичерпалися на попередній виставці, акцент робитиметься не на презентаціях і автограф–сесіях, а на розважальній частині. Письменники Дмитро та Віталій Капранови ще в листопаді розробили велику програму заходів, у якій книжка поєднується зі спортом, образотворчим мистецтвом, кухнею, кіно, театром і музикою. «Ми хочемо, щоб батьки приводили своїх малят. Уся програма спрямована на дітей дошкільного і шкільного віку. Тут вчитимуть красиво писати, варити старий папір, щоб він знову став спроможним для вправляння в каліграфії, створювати мультфільми, малювати ілюстрації для книг. Сашко Лірник читатиме свої казки. До нього долучаться шоумен Антін Мухарський, галерист і музикант Павло Гудімов, Катя Чілі. Діти зможуть стати членами журі і вибрати кращу дитячу книжку року», — розповів Дмитро Капранов. Дитячий склад журі доповнюватимуть дорослі експерти. Під час виставки також засідатимуть поважні літературознавці і критики, які входять у журі Всеукраїнського рейтингу «Книжка року», започаткованого Костянтином Родиком.

У кожного з нас у житті були авторитети — зірки спорту чи мистецтва. На книжковій виставці організатори і цей нюанс використали. Захисник київського «Динамо» Владислав Ващук вміє не тільки за м’ячем бігати — на ярмарку він презентує свою книжку «Як стати футболістом». Про те, наскільки потрібні спортивні книги, на «круглому столі» розмірковуватимуть олімпійські чемпіони з плавання Денис Силантьєв і Яна Клочкова, поет і спортсмен Дмитро Лазуткін, олімпійська чемпіонка з художньої гімнастики Катерина Серебрянська. Коли ж відвідувачі ярмарку втомляться від спорту, письменники зможуть їх нагодувати своїми фірмовими стравами. В окремому залі Андрій Курков варитиме гарбузовий суп із карі, Ірена Карпа та її сестра Гапа чаклуватимуть над куркою–карі із зіра–рисом та палак–паніром, брати Капранови готуватимуть очаківський куліш за рецептом із роману «Розмір має значення», видавництво «Балтія–друк» смажитиме «Деруни в етнічному стилі».

Книжкова виставка щовечора закінчуватиметься переглядами фільмів, які в Україні зняли за творами письменників. Оксана Забужко та Оксана Чепелик покажуть кінострічку «Хроніки від Фортінбраса», Ірен Роздобудько розкаже, як їй працюється сценаристом і знімається в епізодах у фільмах за її романами. Хто ще не бачив «Ілюзію страху» Олександра Кирієнка за романом Олександра Турчинова, в останній день виставки матиме нагоду переглянути. Після кіносеансів у літературній кав’ярні київський театр «Кеба» зіграє виставу «Драма без горілки» за п’єсою Володимира Самійленка, а театр НАУКМА — «Фрекен Жулі» Августина Стріндберга. Директор «Медвіну» запевняє, що експоцентр «Спортивний» працюватиме до останнього відвідувача. Тож після виставки можна ще потрапити на вечірні концерти бандуристки Катерини Коврик, барда Кока Черкаського, гуртів «Пропала грамота», «Вперше чую», «Божичі» та «Телері».

Едвін Задорожний напередодні передріздвяної виставки написав листа Святому Миколаю. Він не просив подарунків, багато відвідувачів і цікавих книг. «Миколаю, приходь до нас на книжковий ярмарок», — написав Задорожний на великому аркуші паперу. Чекаємо...