Сезон гедонізму,

09.12.2009
Сезон гедонізму,

Якщо вас не надихає гарбуз як їстівний овоч, з якого можна готувати смачні страви, ви не спілкувалися з Юлією Нагорняк. Виконавчий директор Київської регіональної мережі ТМ «Піца Челентано» та «Картопляна хата» переконує, що це жовто–помаранчеве диво варто сприймати як насолоду.

— Якщо розпочати ранок із гарбузового фрешу, то день буде сонячним, — каже Юлія Нагорняк. — Бо гарбуз — теплолюбива рослина сонця. Тому кожен ковток соку з неї наповнений сонячним теплом. Ми пропонуємо своїм відвідувачам гарбузове меню «Сезон гедонізму». Ось дві страви з нього, які можна приготувати і вдома.

Для приготування однієї порції «Аль–форно» Orange беремо по 80 г печеного гарбуза, курячої відвареної грудки та консервованих ананасів, 100 г вершків жирністю 18—20 відсотків, 50 г сиру «Гауда», для приправи — імбир, каррі, коріандр, гранульований часник, сіль і перець. Спочатку відварюємо в невеликій кількості води з додаванням солі і перцю курячу грудку. Охолоджуємо і нарізаємо пластинками завтовшки 1 см. Гарбуз почистити, порізати кубиками 2 х 2 см, посипати сіллю, перцем, коріандром та гранульованим часником і запікати у духовці 10 хвилин. Потім у невелику форму викласти курку, ананаси, гарбуз, посипати зверху каррі та сухим імбирем, залити вершками і посипати тертим сиром. У розігріту до 200 градусів духовку страву ставимо на 10—15 хвилин.

Щоб зробити гарбузові оладки «Ямі–ямі», потрібно 350 гарбуза, два курячі яйця, 100 г цукру і 5 г — ванільного, по 250 г кефіру та борошна, дрібку соди (3 г). Спочатку збиваємо міксером яйця зі звичайним і ванільним цукром — поки не утвориться піна. Додаємо кефір, соду і борошно, продовжуючи збивати масу на малих обертах. Гарбуз помити, очистити шкірку і натерти на крупну тертку; додати в тісто і перемішати. Викладаючи тісто столовою ложкою, смажимо оладки (діаметром 8—10 см і завтовшки близько 5 мм) по дві хвилини з кожного боку на соняшниковій олії на добре розігрітій сковорідці. Перед подачею на стіл поливаємо розтопленим вершковим маслом і посипаємо підсмаженими гарбузовими зернятами.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>