Якщо вас не надихає гарбуз як їстівний овоч, з якого можна готувати смачні страви, ви не спілкувалися з Юлією Нагорняк. Виконавчий директор Київської регіональної мережі ТМ «Піца Челентано» та «Картопляна хата» переконує, що це жовто–помаранчеве диво варто сприймати як насолоду.
— Якщо розпочати ранок із гарбузового фрешу, то день буде сонячним, — каже Юлія Нагорняк. — Бо гарбуз — теплолюбива рослина сонця. Тому кожен ковток соку з неї наповнений сонячним теплом. Ми пропонуємо своїм відвідувачам гарбузове меню «Сезон гедонізму». Ось дві страви з нього, які можна приготувати і вдома.
Для приготування однієї порції «Аль–форно» Orange беремо по 80 г печеного гарбуза, курячої відвареної грудки та консервованих ананасів, 100 г вершків жирністю 18—20 відсотків, 50 г сиру «Гауда», для приправи — імбир, каррі, коріандр, гранульований часник, сіль і перець. Спочатку відварюємо в невеликій кількості води з додаванням солі і перцю курячу грудку. Охолоджуємо і нарізаємо пластинками завтовшки 1 см. Гарбуз почистити, порізати кубиками 2 х 2 см, посипати сіллю, перцем, коріандром та гранульованим часником і запікати у духовці 10 хвилин. Потім у невелику форму викласти курку, ананаси, гарбуз, посипати зверху каррі та сухим імбирем, залити вершками і посипати тертим сиром. У розігріту до 200 градусів духовку страву ставимо на 10—15 хвилин.
Щоб зробити гарбузові оладки «Ямі–ямі», потрібно 350 гарбуза, два курячі яйця, 100 г цукру і 5 г — ванільного, по 250 г кефіру та борошна, дрібку соди (3 г). Спочатку збиваємо міксером яйця зі звичайним і ванільним цукром — поки не утвориться піна. Додаємо кефір, соду і борошно, продовжуючи збивати масу на малих обертах. Гарбуз помити, очистити шкірку і натерти на крупну тертку; додати в тісто і перемішати. Викладаючи тісто столовою ложкою, смажимо оладки (діаметром 8—10 см і завтовшки близько 5 мм) по дві хвилини з кожного боку на соняшниковій олії на добре розігрітій сковорідці. Перед подачею на стіл поливаємо розтопленим вершковим маслом і посипаємо підсмаженими гарбузовими зернятами.