Традиційна українська страва — голубці. Але начиняти капустяне листя можна не лише м’ясним фаршем із рисом, цибулею та морквою, є багато рецептів інших начинок, зокрема пісних. Їх описувала і відома в Україні та за її межами кулінарка Дарія Цвек, якій цього року виповнилося б 100 років.
Голубці по–карпатськи — з рисом та кукурудзяними крупами. Якщо є бажання спробувати, склянку рису кілька разів промити і залити окропом, накрити і поставити у теплому місці, щоб набух. Склянку кукурудзяної крупи теж змити, залити окропом і зварити на невеликому вогні до напівготовності. Крупи змішати, додати посмажені на олії до прозорості дві–три подрібнені цибулини, а також петрушку, посолити, поперчити. Інгредієнтами цієї начинки , як і інших, можуть бути натерті на грубій тертушці залишки листків на качані капусти, яку відварили для голубців. Ще — подрібнений кріп та порізаний соломкою болгарський перець.
Начинка лише з кукурудзяної крупи (дві–три склянки), яку готують із цибулею (дві–три штуки) описаним вище способом, — це голубці по–гуцульськи, якими вас можуть пригостити у Ворохті.
На Тернопільщині віддають перевагу голубцям із гречаною начинкою по–подільськи. Щоб нею начинити капустяне листя, спочатку перебирають дві склянки крупи, присмажити її на сухій сковороді без жиру, потім залити окропом, перемішати і відразу злити воду. Потім залити гречку окропом знову, щоб вода покрила крупу, і варити на невеликому вогні до напівготовності, не помішуючи. Окремо почистити і натерти на дрібну тертушку дві–три сирі картоплини, залити гарячим молоком. Коли охолоне, масу покласти у друшляк і придавити, щоб зійшла уся рідина. Картоплю змішати з гречкою та спасерованою цибулею (дві–три штуки), посолити, поперчити — і можна відправляти на капустяне листя.