Федірко «порожняк» не гонить

04.12.2009
Федірко «порожняк» не гонить

Анатоль Федірко і його пам’ятники.

Невгамовний художник Анатоль Федірко, учасник Венеційського бієнале та багатьох арт–фестивалів, ніяк не може дати собі спокій із втіленням українських політиків у мистецьких образах. Але цього разу — це вже востаннє, запевняє митець. Принаймні у проекті (Nоn)сult №13. Пам’ятник Януковичу, який з’явився в буковинській столиці вчора, завершує концептуальне оформлення стіни магазину «Букініст». На ній уже «висять» Арсеній Яценюк, Юрій Андрухович (єдиний не політичний учасник акції) та Юлія Тимошенко. Точніше висять їхні мистецькі альтер–его: фотографія восьмирічного Яценюка із кухлем «Для пожертв на розвиток українського парламентаризму» (у 2008 році, коли встановлювали композицію, Яценюк був головою ВР) та черевичок від Louis Vuitton (улюблений бренд Прем’єрки).

А от Януковича митець асоціює із золотою рукою. «Це рука, яка нічого не крала, із символікою у вигляді букви «V». А поряд — шматок антрациту», — пояснює Федірко. Трактування образів наступне: рука — сила, влада; «V» — Віктор, перемога; антрацит — індустріальне, доінформаційне, суспільство. Осмислюючи (Nоn)сult №13, художник відсилає нас до радянської доби: «Чотири культи в одному місті, погодьтеся, — це дуже по–радянському. Як от у Києві письменницький будинок на Богдана Хмельницького, обвішаний меморіальними дошками». «Це пам’ятник четвертому Президенту України, — додає Федірко і вже зовсім збиває з пантелику своєю заявою. — Ні, не лякайтеся, це не агітація. Художник не займається пропагандою, а веде діалог із суспільством. У даному випадку мене турбує, що п’ять років тому Західна Україна піднімала руки за іншого Віктора».

Якихось пошкоджень пам’ятників чи вандальних акцій, які час від часу збурюють Україну, у даному випадку очікувати не слід. Чернівчани вже звиклися з федірковою стіною, хоча спочатку кілька разів крали горня у Яценюка. Невже десь в Україні прокльовується політична толерантність?