НОВИНИ ПЛЮС

04.12.2009

Путін обіцяє «перебити хребет тероризму»

Учорашнє спілкування з громадянами у прямому ефірі прем’єр–міністр Росії Володимир Путін почав з оцінки теракту, пов’язаного з «Невським експресом»: «Ми багато зробили, щоб перебити хребет тероризму, але загроза ще велика». Путін порадив ФСБ та МВС «діяти на випередження», тим більше «їм це часто вдається, вони розуміють, про що я говорю». Російський очільник пообіцяв «діяти дуже жорстко зі злочинцями».

На «пряму лінію» Путіна (яка проводиться вже увосьме) надійшло 1,1 млн.дзвінків, понад 80 тис.електронних листів, передає «Лєнта.ру». Найбільше громадяни цікавилися шляхами виходу з кризи, соціальними пільгами та проектами. Зовнішньою політикою люди цікавилися менше. Було питання, втім і щодо України, зокрема, чи підтримує Путін кандидата в президенти Юлію Тимошенко. Глава уряду РФ спростував таке твердження. А щодо Білорусі, то Путін заявив: допомога цій країні, зокрема і пільгове постачання газу та кредити, мусять бути «синхронізовані з процесами інтеграції в рамках союзної держави».

Берлусконі «європеїзує» Білорусь

Позавчора до Мінська завітав прем’єр–міністр Італії Сильвіо Берлусконі. За останні 15 років це перший очільник держави ЄС, який відвідує Білорусь з офіційним візитом і зустрічається з одіозним в очах європейців президентом Лукашенком. Нагадаємо, що влітку Олександр Лукашенко теж уперше за 15 років здійснив візит «в Європи», а саме — в Італію.

Берлусконі заявив у Мінську, що особисто очолить місію італійських підприємців, які забажають вести бізнес у Білорусі. А білоруський «бацька», зауваживши, що «ми з Сильвіо в один рік увійшли в політику», сказав (цитуємо за агенцією РІА «Новості»): «Як його не клюють, не судять, не підглядають із жінками, це дуже сильний політик. Спертися на такого могутнього політика — це велике діло».

Російських суддів покарали за критику

Двох суддів Конституційного суду Росії, які мали репутацію найбільш незалежних, відправили у відставку «за власним бажанням» — за критику правової системи країни у ЗМІ. Суддя Володимир Ярославцев ще 31 серпня дав інтерв’ю іспанській газеті «Ель Паїс», яка вийшла під заголовком «У Росії, як і в радянські часи, правлять органи безпеки», в якому заявив: «Судова влада в Росії в часи Путіна та його наступника Медведєва перетворилася на інструмент, який служить виконавчій владі, законодавчі органи паралізовані. Центр прийняття рішень розміщений в президентській адміністрації. Я почуваюся так, немов перебуваю на руїнах правопорядку». Інший відправлений у відставку суддя Конституційного суду Анатолій Кононов заявив у інтерв’ю виданню «Собєсєднік», що Ярославцева «відшматували батогом» у найгірших радянських традиціях, та розкритикував зміни в роботі суду, що їх запровадив президент Медведєв.

У Ганг вкинуть мільярд доларів

Світовий банк за наступні п’ять років виділить Індії позику в мільярд доларів для очищення Гангу, однієї з найбільш забруднених рік світу. Річка протяжністю 2,5 тис. кілометрів потерпає від скидання промислових хімікатів, побутових відходів та інших шкідливих речовин. Від «здоров’я» Гангу залежить життя більше 400 мільйонів осіб, які мешкають на її берегах. Окрім того, індуси вважають води Гангу священними і щороку мільйони з них здійснюють тут традиційні ритуали омовіння.

Стіві Уандер на службі ООН

Генсек ООН Пан Кі Мун призначив славетного негритянського співака, композитора та музиканта зі США Стіві Уандера 11–м послом доброї волі ООН. Сліпий від народження 59–річний співак, лауреат 25 нагород «Греммі», відповідатиме за допомогу людям із фізичними вадами.

Започаткована ООН традиція залучати до підтримки шляхетних цілей відомих артистів, спортсменів та вчених користується популярністю і вже продемонструвала свою ефективність. На цей час послами доброї волі ООН є, зокрема, письменники Пауло Коельо та Елі Візель, диригент Даніель Баренбойм, актори Джордж Клуні та Анджеліна Джолі.

Вибух автобуса з прочанами

Учора в столиці Сирії — Дамаску — вибухнув автобус з іранськими прочанами, які прямували до шиїтської святині Саїда Зейнаб. Загинули три особи. Міністр внутрішніх справ Сирії заявив, що це був не терористичний акт. Причиною вибуху могла стати несправність автобусу або балон із газом, який прочани взяли з собою для приготування їжі.

  • 82% членів Американської торгівельної палати в Україні вважають боротьбу з корупцією пріоритетом №1 для України

    Результати дослідження сприйняття корупції в Україні серед членів Американської торговельної палати показують, що бізнес, на жаль, наразі не спостерігає суттєвого прогресу у боротьбі з корупцією, однак сподівається на покращення ситуації у 2016 році. >>

  • Україна і семеро гігантів

    Для проведення свого чергового саміту лідери країн «Великої сімки» (а точніше, господиня заходу, Німеччина) обрали справжній райський куточок. Мальовничий замок Ельмау, неймовірної краси краєвиди Баварських Альп, чисте гірське повітря з гіркуватим присмаком цілющих трав, мелодійне калатання дзвіночків на шиях флегматичних альпійських корів... Ну як працювати в такій розслаблювальній атмосфері? >>

  • Шлях через Україну

    Лідери «Великої сімки» не лише говорили про Україну на саміті в Баварських Альпах — дехто з них туди й поїхав «транзитом» через Київ. Окремо варто наголосити на візиті прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе — першого в історії двосторонніх відносин між нашими країнами. >>

  • Дружнє плече на шляху до ЄС

    Сьогодні в Ризі стартує саміт програми Європейського Союзу «Східне партнерство». Уже відомо, що про скасування візового режиму з ЄС для України на цьому саміті не повідомлять — наша держава не встигла виконати й половини пунктів Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ), необхідних для надання безвізового режиму. >>

  • Кордони для «Лікарів без кордонів»

    Держдума Росії ухвалила законопроект про «небажані» в Росії іноземні та міжнародні неурядові організації. Згідно з документом, ідеться про неурядові організації, які «створюють загрозу основам конституційного ладу РФ, обороноздатності країни та безпеці держави». >>

  • Кому мінімум, кому — банкрутство

    Немає сумнівів, що Євросоюз є корисним для його членів міждержавним утворенням. Але навіть у дружній родині конфліктів не уникнути. Європейська Комісія розпочала процедуру проти Німеччини за порушення союзного закону про мінімальну оплату праці. >>