МУЛЬТИКухня

02.12.2009
МУЛЬТИКухня

Головні герої «Рататуя». (Фото з сайту kinopoisk.ru.)

Уже кілька років поспіль аніматори активно експлуатують тему кухарства і їжі. Творці «Рататуя» присвятили щурику–кухарю цілий повнометражний фільм. У «Гарфілді» однією з червоних ліній проходить любов кота до лазаньї... У мультфільмі «Мінлива хмарність, часом фрикадельки» спочатку всі змушені їсти продукцію фабрики сардин, а після винаходу юним головним героєм своєрідної продуктової машини урізноманітнюють меню. «Справа про хліб і смерть» Ніка Парка, в якій розгортається конфлікт між пекарем хліба і майстринею з виготовлення тортів, взагалі вийшла до півфіналу цьогорічного «Оскара».

Отже, щоб перетворити часом набридливе та одноманітне готування страв у веселе свято, готуємося до столування з улюбленими стравами мультгероїв.

 

Селянська їжа від мікрошефа Ремі

У «Рататуї» щуреня–кухар готувало омлети, супи, солодке м’ясо і навіть тельбухи бичка. Проте найсуворішого ресторанного критика Его мікрошеф Ремі з довгим хвостом і винятковим нюхом здивував французькою селянською їжею, що мала назву «Рататуй». Власне в мультфільмі цю страву показують у двох варіантах: викладені на тарелі кружальця овочів, що оформлені соусом у стилі високої кухні, та тарілка змішаних кабачків–помідорів маминого приготування, що виринула у спогадах Его після смакування страви у паризькому ресторані «Гюсто». Уже з мультфільму зрозуміло, що однойменна страва має, як мінімум, два рецепти, а насправді — ще більше.

Близький до мультяшно–ресторанного варіанта рататуй за американським рецептом. Спочатку для приготування соусу ставимо у духовку дві перчини. При температурі 160—180 градусів вони почнуть чорніти — тоді час виймати і класти їх у поліетиленовий пакет. Коли овочі охолонуть, з них треба зняти шкірку, вичистити насіння і порізати кубиками. Із двох–трьох помідорів зчищаємо (чи попередньо ошпаривши, знімаємо) шкірку і також нарізаємо кубиками. Дрібно кришимо дві–три цибулини. Ріпчасту відразу обсмажуємо, потім додаємо перець і смажимо ще дві–три хвилини. Наступні на черзі — помідори. Відправивши у сковорідку томати, всі інгредієнти солимо і смажимо на невеликому вогні, допоки суміш не почне густішати. Потім подрібнюємо вміст сковорідки у блендері. За бажання — додаємо в соус подрібнене листя тим’яну.

Варіант номер два: — по два середнього розміру кабачки і баклажани та півкіло помідорів треба нарізати тонкими кружальцями. Починаємо з «синеньких», щоб встигнути відправити їх у підсолену воду — відмочити від гірчинки. Різнокольорові кружальця почергово викладаємо у круглу сковорідку для духовки. Зверху поливаємо присоленою й поперченою заправкою, яку готуємо з дрібно посічених зелені, двох–трьох зубчиків часнику та п’яти столових ложок олії. Форму накриваємо фольгою і відправляємо у духовку (180 градусів) на годину–півтори. Готову страву перед подаванням можна приправити бальзамічним оцтом.

Що б з’їла ваша киця?!

Улюблена страва мультяшного кота Гарфілда — лазанья. Спробуємо її приготувати власноруч, як учив Гарфілд. Але спочатку трохи історії. Колись італійці з Емілії–Романьє пекли лазанью у спеціальних сковорідках, шість разів чергуючи прошарки: тісто з овочевим рагу та сиром пармезан. Трохи згодом до інгредієнтів додалися різноманітні соуси, зокрема песто — з оливкової олії першого віджиму, розтертих базиліку та насіння шишок сосни пінії (росте навіть у Криму) і сиру пекоріно.

Нині рецептів лазаньї — десятки. І ніхто не відмовляється від смачної страви, якщо не має, наприклад, горішків пінії. Їх спокійно заміняють грецькими горіхами чи кеш’ю, а австрійці взагалі — гарбузовим насінням. Сир пекоріно навіть в Італії вважають вишуканим, тому радять брати простіші (для них) пармезан чи грана падано. Врешті–решт, підійде будь–який твердий сир.

Найперше — тісто для лазаньї. Один із рецептів такий. Беремо з півкіло просіяного борошна (бажано з сортів твердої пшениці), додаємо 3 яйця, 100 г молока, трохи присолюємо і замішуємо еластичне тісто, яке має відставати від рук. Воно має вистоятися 30—40 хвилин. Потім тісто тоненько (2–3 мм) розкачують і ріжуть на прямокутники, які б поміщалися у широкій каструлі. Варять їх п’ять хвилин в окропі, до якого попередньо додають дві столові ложки рослинної олії — щоб пластини не перетворилися на місиво. Менш клопіткий варіант — тісто, яке кладуть на деко сирим. Для його приготування беруть борошно та манку в розрахунку один до двох та яйце і замішують тверде тісто. Потім розділяють його на кульки і тонко розкачують. Лінивим дозволяється купити готові прямокутники в супермаркетах.

Не одному коту чи киці сподобається м’ясна лазанья. Для приготування начинки спочатку треба подрібнити дві цибулини і три–чотири зубчики часнику, обсмажити їх на рослинній олії. Додати натерту на середню тертушку велику морквину. Далі — 1 кг фаршу. Посолити, поперчити і тушкувати до готовності — 20—25 хвилин. Тим часом почистити від шкірки чотири–п’ять помідорів, розім’яти і також відправити у сковорідку. Тушкувати ще п’ять хвилин. Також треба приготувати соус «Бешамель». Для цього в посудині розтоплюємо 100 г вершкового масла, додаємо 100 г борошна, добре вимішуємо і трохи обсмажуємо. Потім повільно вливаємо літр молока, ретельно перемішуємо і на маленькому вогні, постійно помішуючи, доводимо до кипіння. Соус, який повинен мати консистенцію рідкої сметани, треба обов’язково присолити, за бажання додати мускатний горіх або часник. Тепер можна викладати лазанью — у якій буде три тістові шари — у форму: тонке тісто, половина м’ясної начинки, третина соусу «Бешамель», 150 г тертого твердого сиру, знову тісто, решта м’яса, третина «Бешамель», 150 г натертого сиру, тісто і знову соус. Випікають лазанью при температурі 180 градусів 40—45 хвилин. Готову страву виймають, посипають тертим пармезаном (50 г) і відправляють у духовку ще на п’ять–сім хвилин. Смакує з томатним соусом.

Щоб приготувати лазанью з морепродуктами, пасеруємо на маслі чи маргарині одну подрібнену цибулину. Змішуємо півкілограма вершкового сиру, 2 чайні ложки сушеного базиліку, половину — солі та восьму частину чайної ложки чорного меленого перцю. Вбиваємо яйце, додаємо цибулю, перемішуємо. Окремо змішуємо 350 г соусу «Бешамель» (чи грибного), третину склянки молока, 1 подрібнений зубчик часнику, півсклянки білого вина, по 200 г подрібненого філе камбали (мерлузи) та відварених мідій і креветок. У форму компоненти викладаємо так: тісто, тонкий шар суміші з дарами моря, половина сирної маси, тісто, половина суміші з морепродуктами, тісто, решта сирної маси, тісто, решта суміші з морепродуктами і тісто. Зверху посипати 50 г нарізаної моцарели та двома столовими ложками натертого пармезану. Випікаємо 45—60 хвилин при температурі 160—180 градусів.

Якщо немає часу на тривалі скуповування продуктів та куховаріння, спробуйте страву — «Лінива лазанья». Для початку відваріть 250 г макаронів–«бантиків». На сковорідці підсмажте кубики вареної ковбаси (250 г), подрібнену цибулину і три зубки часнику. Додайте на сковорідку 450 г томатного соусу, півчайної ложки нарізаного гострого перцю, сіль, лавровий листок. Закип’ятіть. Потримайте під кришкою десять хвилин, вийміть лавровий листок. У змащену сковорідку для духовки викладіть третину томатного соусу, потім половину макаронів, притрусіть склянкою тертого твердого сиру, знову третину томатного соусу, макарони, залишки соусу і ще склянку тертого сиру. Запікати у духовці близько 15 хвилин, щоб розплавився сир.

Ода фаст–фудам

Деякі глядачі мультфільму «Мінлива хмарність, часом фрикадельки» сприйняли цю роботу аніматорів як оспівування мереж швидкого харчування — надто часто там літають гамбургери. Проте поєднати булку з круглою тонкою котлетою можна і вдома. Візьміть півкіло яловичого фаршу, посоліть, поперчіть, сформуйте круги потрібного діаметра (трохи більшого, ніж булочки) і підсмажте. Кожну котлету разом із порізаними листками салату, цибулею і кружальцями помідорів, приправленими соусом із сметани (200 г), соусу чілі та гірчиці (по 2 столові ложки), покладіть між половинками булочок для гамбургерів. Максимум за півгодини ця нехитра страва готова. І залишається час не скніти на кухні, а подивитися черговий мультик про кулінарію!

 

СТРАВА ВІД ШЕФ–КУХАРЯ

«Рататуй» — селянська їжа

Олександр ЮРЧЕНКО,
ресторан польської кухні «Опалкова хата»:

Спочатку обсмажуємо на оливковій олії розрізаний навпіл зубчик часнику, додаємо свіжу гілочку тим’яну. Потім часник виймаємо і обсмажуємо в насиченій часниковим ароматом олії половину цибулини півкільцями, кілька брусочків селери, 140 г порізаного болгарського перцю, 100 г кружалець цукіні, 130 г половинок кружалець баклажанів, кілька стручків спаржевої квасолі. Усе солимо (бажано морською сіллю), приправляємо прованськими травами, перекладаємо у сковорідку для духовки, зверху викладаємо кружальця свіжого помідора і запікаємо сім хвилин при температурі 180 градусів.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>