А в спину переможцям дихає молодь

27.11.2009
А в спину переможцям дихає молодь

У лютому на сестер Бондаренко та Юрія Сапронова чекає випробування італійською збірною. (Фото Івана ЛЮБИША–КІРДЕЯ.)

Упродовж цього року Сергій Стаховський і сестри Бондаренко не раз радували наших любителів спорту перемогами. Їхні успіхи як в особистих змаганнях, так і в складі збірних країни суттєво підвищили рейтинг вітчизняного тенісу, а нинішній сезон став найуспішнішим у його історії. Позавчора національна федерація провела прес–конференцію, на якій підбила підсумки року. Разом із функціонерами на зустріч прийшло й згадане тріо провідних тенісистів — така концентрація популярних спортсменів викликала неабиякий ажіотаж серед журналістів.

 

Перемоги...

«Я не вірив, що з двома дівчатами, Оленою й Катериною, ми потрапимо до І Світової групи, і досі не можу повірити, що ми це зробили», — говорить президент федерації Вадим Шульман. Після того, як жіноча команда пробилася до елітної групи Кубка Федерації (неофіційного чемпіонату світу), вона опинилася на шостому місці в рейтингу збірних — вище ми не стоїмо в жодному з ігрових видів спорту!

А от хто вірив, то це Юрій Сапронов, який із 2007 року шефствує над жіночою збірною. Сезон–2010 дівчата відкриють у лютому: в Харкові чвертьфінальним поєдинком проти італійок — переможниць Кубка Федерації–2009. «Як Стаховський, так і сестри Бондаренко в збірній виглядають значно сильнішими, ніж в особистих виступах», — говорить Сапронов. Тому й упевнений, що знаменита Франческа Ск’явоне з іншими італійками зустріне в Україні гідний опір.

Чоловіки в Кубку Девіса теж не пасуть задніх, а дівчата у віці до 12 та 18 років узагалі стали переможницями цьогорічного літнього Кубка Європи. Юнацькі результати особливо тішать керівництво Федерації, і пан Сапронов уже зараз попереджає сестер Бондаренко про майбутню конкуренцію. «В останні роки ми робимо серйозний акцент на підготовці тренерських кадрів, і це дає плоди», — радіє фахівець.

Олену Бондаренко, до слова, зовсім не бентежить, що в рейтингу WTA вона розташувалася на одну сходинку нижче за сестру (Катя — 32–га). «Я вже поговорила з сестрою й пояснила, що так робити не можна, старших треба поважати», — жартує Олена.

Поки що ані дівчата, ані Стаховський не склали чітких графіків на наступний сезон. «Хотів би спробувати свої сили на Кубку Хопмана, де за державу грають чоловік і жінка, але ще не знаю, з ким із сестер міг би виступити», — ділиться планами хіба що на зиму лідер чоловічої збірної.

...і проблеми

Попри недавні успіхи, президент федерації заявив, що не буде балотуватися на цю посаду під час наступних виборів у січні 2010 року. За його словами, між ФТУ та Міністерством сім’ї, молоді та спорту склалася конфліктна ситуація, яку пан Шульман пов’язує, зокрема, з кортами, побудованими на території київського Льодового стадіону. Буцімто створені вони були без узгодження з федерацією, й там не можна проводити ні офіційних змагань, ні тренувань, оскільки призначені вони для тенісистів–аматорів.

Керманич ФТУ каже, що незабаром міністерство планує забрати в його відомства статус національного та створити нову федерацію. «Якщо моя особа заважає міністру чи колегії, то я не хочу, аби через мене ламали створене раніше», — говорить Вадим Шульман. І не забуває додати, що під його керівництвом федерація зараз функціонує найуспішніше за всі 18 років свого існування.