Тернистий шлях із глухого кута

Тернистий шлях із глухого кута

Позавчора ввечері українців потішила звісточка з Москви. Делегація НАК «Нафтогаз України», очолювана керівником компанії Олегом Дубиною, з другої спроби таки підписала зміни до двостороннього контракту. Відтепер Росія вже не має юридичного права штрафувати нашу державу за недобір газу. У домовленостях, які зафіксував на папері представник «Газпрому», йдеться, що на 2010–й контрактна кількість газу з 52 млрд. кубометрів знижена до 33,75 мільярда.

Гості нон ґрата

Гості нон ґрата

Конференція «Покоління–XXI в Росії і Україні», яка вже встигла стати скандальною, відбулася вчора в агентстві «Українські новини». Експерти, серед яких, зокрема, — виконавчий директор російського агентства «Євразійський монітор», експерт російського Фонду українсько–російських гуманітарних зв’язків «Визнання» Сергій Борисов та експерт російського Фонду «Громадська думка» Лариса Паутова, виступали з доповідями на тему соціально–політичних настроїв молоді країн СНД. Модератором заходу мала виступити генеральний директор фонду «Визнання» Олена Миськова. Утім її так і не дочекались — 24 листопада українські прикордонники затримали пані Миськову та президента фонду «Визнання» Володимира Фролова в аеропорту «Бориспіль». У СБУ ситуацію пояснили забороною двом російським ученим в’їжджати в Україну на підставі статті 25 Закону «Про правовий статус іноземців і осіб без громадянства».

Вони вбивають

Вони вбивають

На початку тижня за 18 миль від узбережжя Беніну на Заході Африки шестеро піратів на моторному човні наблизилися до німецького танкера «Канкале Стар», висадилися на палубу і змусили моряків віддати готівку з сейфа судна. Моряки вчинили опір і навіть захопили у полон одного з піратів, проте старший механік судна, українець, загинув, ще чотирьох моряків поранено. Про це розповів капітан судна — громадянин Латвії. Уже після нападу військовий корабель Беніну пришвартувався біля танкера, і моряки передали пірата поліції. Той назвався нігерійцем із міста на кордоні з Беніном.

Сила знань про Голод

Сила знань про Голод

Учора в центрі Києва відкрито оновлену документально–художню виставку «Голодомор 1932—33 років — геноцид українського народу», базовану на розсекречених архівних документах СБУ. І презентовано кілька нових книг про Голодомор. Зокрема, видання 28 мовами світу праці Рафаеля Лемкіна «Радянський геноцид в Україні». Відомо, що Лемкін — автор терміна «геноцид» та ініціатор Конвенції про геноцид. Ще в 1953 році цей видатний правознавець переконливо довів, що Голодомор був саме геноцидом. Перше видання його праці, а також книгу «Великий терор» Роберта Конквеста в перекладі українською, профінансував Благодійний фонд «Україна 3000». Презентовано також інші видання — збірник досі невідомих документів про Голодомор 1932—1933 років з архівів спеціальних служб Польщі та СРСР та дослідження Володимира Василенка «Голодомор 1932—1933 років в Україні як злочин геноциду: правова оцінка».

«Берил» пішов на дно

«Берил» пішов на дно

Інцидент стався приблизно о восьмій ранку. Відпливши від російського Єйська, грузинський суховантаж «Берил» уже наближався до порту «Кавказ». За інформацією диспетчерської служби Азово–Чорноморського морського пароплавства, зіткнення «Берила» з однотипним судном «Санта–Вікторія» (Туреччина) відбулося в умовах поганої видимості. В результаті «Берил» затонув, а його екіпаж у складі 10 чоловік було піднято на борт турецького суховантажу. Капітан «Санта–Вікторії» вийшов на зв’язок із відповідними службами і запевнив, що ніхто не постраждав, а потреби в додатковій допомозі немає.

Військова прокуратура проситиме суд подовжити арешт офіцеру, який вистрелив у солдата

Військова прокуратура проситиме суд подовжити арешт офіцеру, який вистрелив у солдата

Резонансна справа щодо вбивства солдата–строковика Антона Морозова капітаном Віктором Карповим, яке сталося 15 листопада, набирає обертів. Як повідомляла «УМ», надзвичайна подія сталася у військовій частині А0666 Одеського гарнізону. За даними Главку військових прокуратур ГПУ, ще 15 листопада військовий прокурор Одеського гарнізону порушив кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 414 КК (порушення правил поводження зі зброєю, що заподіяло смерть потерпілого). У цей же день, після виконання першочергових слідчих дій, порушено кримінальну справу щодо командира мінометної батареї військової частини А0666 капітана Віктора Карпова за ч. 2 ст. 414 та ч. 1 ст. 421 КК (порушення особою, яка входить у добовий наряд частини статутних правил внутрішньої служби, яке спричинило тяжкі наслідки, запобігання яким входило в обов’язки даної особи).

Нічна варта

Нічна варта

Учора зранку жителі Печерського району недорахувалися одного з «сусідів». На місці колишнього монумента Григорію Петровському, що у сквері біля Європейської площі, в самому центрі Києва, лежав порізаний на шматки постамент, де ще день тому зручно «сидів» один з організаторів Голодомору в Україні. Як розказав «УМ» Геннадій Гера, директор КП «Дирекція реставраційно–відновних робіт», пам’ятник прибрали рано–вранці, ще до початку робочого дня, поки не було великого напливу машин — начебто щоб не створювати дорожню пробку. «Сам монумент ми не нищили, а просто демонтували. Його зберігатимуть, доки міська влада не вирішить питання з побудовою спеціального парку, де виставлятимуть пам’ятники комуністичної доби». Комунальне підприємство діяло згідно з постановою Київміськ­держадміністрації від 29 вересня.

Всі статті рубрики