ЗІРКОВА КУХНЯ

18.11.2009
ЗІРКОВА КУХНЯ

— Для мене найважливіше у приготуванні їжі — час. Коли його трохи більше — готую якусь першу страву і паралельно наварюю овочі, щоб було з чого най­ближчим часом зробити гарнір чи салати. Із супів найбільше смакує гороховий та перетертий грибний. Свій перший борщ зварила у Львові на загальній кухні у дитячій каструльці у 7 років. Найсмачніше цю традиційну українську страву, щедро засмажену, у нашій сім’ї готує чоловік — із телятиною чи свининою. Коли Анатолій (Хостікоєв. — Ред.) часом заступає на кухню — ніхто не повинен крутитися у нього під руками. Інколи трапляється велике свято — і першу страву поїсть наш 13–річний Славко. Син почав призвичаюватися до самостійного готування приблизно у тому ж віці, що і я, коли ми його самого почали залишати вдома. Зараз Славко вже і макарони відварить, і яєшню підсмажить, і картоплю.

Я намагаюся запровадити у сім’ї правило — щоб бути здоровішими — хоча б раз у день їсти домашню їжу. Навіть беру з собою власноруч приготовлені страви на роботу. У банячку може бути гарбузова чи рисова каша зі шматочками яблука і родзинками з медом чи вершковим маслом. Нині актуальну, сезонну, дуже корисну гарбузову страву намагаюся підсунути всім домашнім. Навіть вигадала власний рецепт, за яким каша перетворюється на вишуканий гарбузово–яблучно–манний десерт. Дрібно порізані шматки яблука і гарбуза потрібно потушкувати у воді, до напівготових додати одну–дві столові ложки манної крупи. Наприкінці посолодити цукром чи медом і приправити вершковим маслом.

Наталія СУМСЬКА,
народна артистка України, телеведуча:
  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>