Юлина «кишеня» ідейно чужа

18.11.2009

Радикальне рішення вийти зі складу Народного руху України члени харківської обласної організації партії ухвалили на позачерговому засіданні проводу минулих вихідних. Свої дії вони пояснили небажанням підтримувати на президентських виборах Юлію Тимошенко, оскільки, на їхню думку, ідейні засади лідерки БЮТ суперечать ідеології Руху. Харківські рухівці вважають, що, не прислухавшись до їхньої пропозиції підтримати кандидатуру Віктора Ющенка, центральний провід партії «продовжив згубну політику з переорієнтації НРУ з національно–демократичних принципів на меркантильні та ліво–популістські в інтересах БЮТ і ВО «Батьківщина».

На думку голови крайової організації НРУ Анатолія Семенченка, теперішні лідери Народного руху віддали перевагу Прем’єрці не з політичних, а з корисливих міркувань. «Останнє рішення з’їзду засвідчило і те, — сказав він, — що НРУ, маючи практично нульовий партійний рейтинг та аналогічний рейтинг його керівника Бориса Тарасюка, здійснив свій останній торг: продав бренд «Народний рух України» Юлії Тимошенко і її політичній силі, щоб у цій президентській кампанії Рух не «плутався під ногами», а був у неї в кишені». Семенченко вважає, що тим самим найстаріша демократична партія країни продемонструвала свою готовність обслуговувати «кланово–олігархічне оточення Юлії Тимошенко в корисливих інтересах верхівки Руху заради отримання ними кількох прохідних місць у списку БЮТ на наступних парламентських виборах».

На знак протесту пан Семенченко вийшов зі складу НРУ, обласну організацію якого очолював упродовж останніх 15 років. Його приклад наслідували більшість членів регіонального осередку — вони проголосували за вихід ХОО НРУ зі складу партії. Харківські рухівці також ухвалили рішення дозволити окремим членам організації, її районним та міському підрозділам самостійно визначитися з підтримкою кандидата на президентських виборах, оскільки й надалі залишаються переконливими демократами.

Нагадаємо: до харківського «демаршу» про свою підтримку Віктора Ющенка заявили рухівці західних областей та Полтавщини.

 

КОМЕНТАР З ПРИВОДУ

Уже дві третини членів Народного руху України висловлююються за підтримку Віктора Ющенка на президентських виборах — про це журналістам заявив народний депутат, член фракції «НУНС» у парламенті Ярослав Кендзьор. «Таке рішення ухвалили Львівська, Івано–Франківська, Тернопільська, Полтавська, Харківська та Закарпатська організації, де сконцентрована більшість партійців», — каже Кендзьор. За його словами, більшість організацій НРУ, всупереч рішенню з’їзду партії, підтримають на виборах діючого Президента, адже Віктор Ющенко стоїть на національно–демократичних позиціях, пам’ятаючи про принципи та ідеали В’ячеслава Чорновола.

Народний депутат визнав, що процес розвалу НРУ завершився 24 жовтня цього року, коли на з’їзді партії проголосували за рішення про підтримку Тимошенко. Кендзьор припускає, що з лав партії вийдуть й інші регіональні організації.