НОВИНИ ПЛЮС

06.11.2009

Некерована Румунія

Парламент Румунії позавчора не підтримав кандидатуру 52–річного економіста Лучана Кроїтору на посаду глави тимчасового уряду країни. За кабінет Кроїтору проголосувати лише 189 депутатів, проти — 250. Таким чином, парламент висловив вотум недовіри не лише політичній платформі пропрезидентських ліберал–демократів, яких представляє Кроїтору, а й президенту Траяну Бесеску, котрий подав його кандидатуру на затвердження.

Тож політична криза в країні триває. Парламент ще 13 жовтня відправив у відставку уряд на чолі з Емілем Боком, визнавши його нездатним поліпшити економічну ситуацію в країні. Політичне безвладдя триває на тлі президентських виборів, що відбудуться 22 листопада. Політична криза може позбавити Румунію нових кредитів МВФ. У травні Фонд виділив цій країні 25 млрд. доларів.

Суперечку Хорватії та Словенії вирішать міжнародні арбітри

Словенія та Хорватія позавчора у Швеції, що головує в ЄС, підписали угоду, якою передали міжнародному арбітражу вирішення питання про пролягання сухопутного та морського кордону між двома країнами. Завдяки такій угоді Словенія надалі не буде блокувати вступ Хорватії до ЄС. Тепер очікують, що Хорватія стане членом Євросоюзу до 2011 року. Дві країни не спромоглися самостійно домовитися про пролягання спільного кордону, особливо в екваторії Піранської затоки, з часу здобуття незалежності після розпаду Югославії 1991 року.

Білорусь буде третьою?

Білоруський парламент наступного тижня повинен розглянути питання про визнання незалежності самопроголошених республік Південної Осетії та Абхазії, повідомляє «РІА «Новості» з посиланням на главу адміністрації президента РБ Володимира Макея. Москва вже другий рік тисне на Мінськ із такими вимогами, і при цьому вдається до методів батога й пряника. Наразі сепаратистські утворення визнали лише Росія, Нікарагуа та Венесуела.

Польща просить США захистити її від Росії

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський під час перебування у Вашингтоні закликав США розмістити свої війська на території його країни, щоб здобути більш надійний захист від можливої агресії з боку Росії. Сікорський був змушений зробити таку заяву після недавніх російсько–білоруських військових навчань «Захід–2009» за участі 13 тисяч військовослужбовців та 900 танків поблизу польського кордону. На них, зокрема, відпрацьовувалася висадка військ на польських берегах та використання російських військових літаків для перевезення ядерної зброї.

Заява Сікорського викликала гнівну реакцію Москви. Глава комісії Держдуми Росії у закордонних справах Костянтин Косачов назвав її «повністю неприйнятною».

Тибетці на вигнанні отримали власний телеканал

Тибетський еміграційний уряд, який базується в індійському місті Дармашалі, вчора запустив місцевий телеканал Tibet TV. Його організовано спільно з індійським оператором кабельного телебачення у штаті Хімачал–Прадеш, в якому знаходиться місто Дармашалі.

В Індії мешкає 130–тисячна тибетська діаспора. Вона вперше отримала незалежне джерело телевізійної інформації.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>