«Космічна капсула» для моряків

04.11.2009

Такий подарунок вартістю 400 тисяч доларів Херсонський державний морський інститут отримав із нагоди 175–річчя від дня заснування. Зовні шлюпка схожа на рятувальну космічну капсулу. Вона вміщує 18 осіб (це середня чисельність екіпажу більшості суден). У ній є запас води, харчів, палива, а також радіомаяк та двигун. Така шлюпка не потоне за жодних умов, а екіпаж у випадку НП зможе протриматися неушкодженим досить довгий час, доки не підоспіє порятунок. Шлюпку було змонтовано в акваторії Дніпра та випробувано під час урочистих заходів із нагоди ювілею морського інституту.

Цей недешевий подарунок херсонцям зробили спонсори з Німеччини. За словами президента компанії Marlow Navigation Германа Ідена, тренажерний комплекс під назвою «шлюпка, що вільно падає» — ноу–хау навіть для Європи. Це копія рятувальних човнів нового покоління, якими оснащують сучасні судна. При екстреній евакуації — це справжній порятунок для екіпажу.

«У світі досі нараховувалося лише п’ять таких шлюпок, а Херсон отримав шосту, — розповів «УМ» Герман Іден. — Ми вирішили подарувати цей супермодерновий пристрій херсонцям, тому що інститут саме цього міста є найвідомішим морським навчальним закладом як в Україні, так і за кордоном».

За словами проректора Херсонського морського інституту Валерія Синькова, відтепер їхні студенти зможуть освоїти новітню техніку та бути конкурентоздатними на міжнародному ринку праці.

До речі, німецька компанія Marlow Navigation надає херсонським морякам допомогу у працевлаштуванні ще з 1996 року та є крюнінг–оператором більш як 700 суден німецьких та східноєвропейських судновласників.

 

ДОВІДКА «УМ»

7 лютого 1834 р. у Херсоні за указом імператора Миколи I відкрився перший в Україні морський навчальний заклад — Херсонське училище торгового мореплавства. Метою його створення було професійне навчання в першу чергу навігаторів та шкіперів. Сьогодні Морський інститут готує кадри як для України, так і для закордону. За 175 років у цьому навчальному закладі було підготовлено понад 32 тисячі морських фахів­ців. Серед випускників — 10 Героїв Радянського Союзу, дев’ять адміралів, два генерали та 12 учених. Також диплом цього Херсонського ВНЗ мають українські письменники, начальники пароплавств, а також два директори судноремонтних заводів. Морські простори світу долають 32 судна, які названі іменами вихованців Херсонського морського інституту. Це — найвищий показник авторитету морського навчального закладу в усьому світі.