Грип із косою

Грип із косою

На брифінгу, присвяченому ситуації зі «свинячим грипом», заступник міністра охорони здоров’я Василь Лазаришинець з’явився у масці, яку згодом, щоправда, зняв. «Ситуація дуже серйозна», — відразу зазначив він. За оперативними даними МОЗ, сьогодні 255 тисяч людей хворіє на ГРВІ, з них 15 тисяч перебувають у лікарні, і 170 — у відділеннях інтенсивної терапії. «Каліфорнійський» штам грипу підтверджений у 22 людей, скільки ж точно зараз хворих людей в Україні, невідомо, позаяк, згідно з нормами, після того як було знайдено хоч один випадок високопатогенного грипу, всі інші вважаються умовно такими ж. Ростуть і показники смертності. На вчорашній ранок у Львові зареєстровано 29 випадків втрати життя від пневмонії, Тернополі — 14, у Івано–Франківську — 12, у Чернівцях — 5. «Ці цифри поки що не дуже відрізняються від минулорічних показників, однак з огляду на те, яка ситуація в інших країнах, ми не можемо прогнозувати, що буде далі», — сказав пан Лазаришинець. Крім того, «наші» віруси вже відправлено до лабораторії в Лондоні, де визначать, яким чином мутував цей вірус.

НОВИНИ З «ФРОНТІВ»

НОВИНИ З «ФРОНТІВ»

Держава обіцяє тримати руку на пульсі «грипозної» теми. На період епідемії всі клінічні установи, не залежно від форми власності, будуть підпорядковані МОЗ України, а за аптеками встановлять суворий нагляд. Так, чиновники обіцяють контролювати в аптеках наявність мінімально необхідного переліку препаратів, а також — ціни на них. За порушення цих вимог до учасників ринку медикаментів обіцяють застосовувати штрафні санкції, позбавлятимуть ліцензій і притягуватимуть до кримінальної відповідальності.

МАЙТЕ НА УВАЗІ

МАЙТЕ НА УВАЗІ

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

1. Каліфорнійський і «свинячий» грип — це одне й те ж.

Так. Але назву «свинячий» грип ВООЗ скасувала, оскільки немає доказів, що джерелом захворювання стали мексиканські свині. Тому лікарі називають грип A (Н1N1) «каліфорнійський».

Хлоркою по вірусу

Хлоркою по вірусу

Удень із вогнем — так журналістка «УМ» шукала медикаменти зі списку, «накопаного» в лікарів минулого тижня (чим найкраще рятуватися від нового небезпечного грипу, ми писали в суботньому номері). Утім п’ятничний рейд по аптеках Києва дав нульовий результат. Тричі довелося стояти в довжелезній черзі, тільки щоб почути: марлеві пов’язки, антивірусні ліки, оксолінова мазь і вітамін С закінчилися. В одному кіоску обіцяли завезти ліки в обід, потім — під вечір, але на момент закриття очікуваного дива не сталося. Колеги по роботі, родичі, друзі та знайомі підтвердили — така ж ситуація не лише по всьому Києву, а й по Одесі, Білгороду–Дністровському, Харкову, Житомиру й інших містах.

Голі, босі, підперезані

Голі, босі, підперезані

Як повідомляє джерело «УМ», на засіданні РНБО лунала дуже гостра критика на адресу МОЗу, який не спромігся гідно підготуватися до боротьби з новим каліфорнійським грипом. Чиновники знали про загрозу ще півроку тому, але грип зустріли «голі–босі, підперезані». Так, секретар РНБОУ Раїса Богатирьова наголосила, що Український центр грипу, який мав би активно залучатися до роботи, не отримав належних бюджетних коштів. Донедавна до складу цієї важливої установи входила лише одна людина (власне, керівник Центру грипу Олександр Гриневич), а потім з’явилися ще шість співробітників. У Центру тривалий час не було приміщення і телефону, людям реально не було можливості працювати! І це тоді як «свинячий грип» із туманної перспективи перетворився на реальну загрозу!

Всі статті рубрики