Хлоркою по вірусу

03.11.2009
Хлоркою по вірусу

У боротьбі з грипом допомагає інгаляція з ефірною олією ялівця. (Фото Івана ЛЮБИША–КІРДЕЯ.)

Спекулянти процвітають

Удень із вогнем — так журналістка «УМ» шукала медикаменти зі списку, «накопаного» в лікарів минулого тижня (чим найкраще рятуватися від нового небезпечного грипу, ми писали в суботньому номері). Утім п’ятничний рейд по аптеках Києва дав нульовий результат. Тричі довелося стояти в довжелезній черзі, тільки щоб почути: марлеві пов’язки, антивірусні ліки, оксолінова мазь і вітамін С закінчилися. В одному кіоску обіцяли завезти ліки в обід, потім — під вечір, але на момент закриття очікуваного дива не сталося. Колеги по роботі, родичі, друзі та знайомі підтвердили — така ж ситуація не лише по всьому Києву, а й по Одесі, Білгороду–Дністровському, Харкову, Житомиру й інших містах.

«Не знаю, що робити, — розповіла мені подруга. — Мамі зетелефонували родичі, які живуть у селі на Житомирщині, 100 кілометрів від обласного центру. Потрібні ліки, а купити їх неможливо. Просили знайти медикаменти й передати автобусом, дуже треба. Мама оббігала купу аптек, але нічого не знайшла. Уже немає ні амізону, ні оксолінової мазі, а її завжди як гною було, ніхто не хотів її брати. Люди повигрібали все!»

А вчора на дверях більшості аптек з’явилися оголошення «Пов’язок, амізону, оксолінової мазі, анаферону й афлубіну НЕМАЄ!». Щоправда, українці не дуже–то й звертають увагу на такі таблички. Я була свідком, як двоє відвідувачів, уважно перечитавши оголошення, все одно запитали: «Що, пов’язок справді немає?» «Нічого немає», — замордована працівниця аптеки махнула рукою на порожні полиці. «Ну ми так не можемо піти, дайте хоч щось, — не вгавали чоловіки (вочевидь, батько з сином). — Для імунітету, щоб не хворіти. Може, якісь вітаміни чи антибіотики?» Аптекар витріщилася на необізнаних клієнтів, але не почала пояснювати, що антибіотики — це засіб не для зміцнення імунітету, а для знищення бактерій. І проти вірусів (до яких, нагадаю, належить збудник каліфорнійського грипу) антибіотики не діють, та ще й пригнічують імунну систему. Жінка в білому халаті та масці нервово кашлянула і запропонувала: «Є квіти календули, ромашка і шипшина. Можете заварювати чай, при застуді допомагає. Усе, більш нічого!» Чоловіки відійшли порадитися, а потім замовили ромашку, бинт (щоб самим пов’язку змайструвати), навіщось банку йоду та зеленку і пішли геть.

Користуючись такою ситуацією, в Україні почали активно плодитися спекулянти. Так, у понеділок неподалік метро «Шулявська» стояв чоловік, який продавав марлеві пов’язки по...10 гривень за штуку! І найцікавіше, люди обурювалися, але маски брали. Бо в аптеках їх немає взагалі... У Харкові за вихідні зловили двох таких «бізнесменів», які отримували шалений дохід на марлевому дефіциті. А в Одесі поблизу Привозу (як розповіли родичі) у неділю можна було купити «з рук» у тітоньки вітамін С по 12 гривень за упаковку з 12 штучок (аптечна ціна — близько 6–7 гривень) й оксолінову мазь по 10 гривень за баночку (звичайна ціна — не більше 3 гривень). Незважаючи на грабіжницькі ціни, «бізнесвумен» досить швидко все розпродала, а люди ще кілька годин підходили до того місця, де вона сиділа.

Ехінацея — теж за рецептом

Оскільки «нормальних» ліків в аптеках не знайти, українці почали скуповувати все, що бодай чимось здатне допомогти якщо не в боротьбі з грипом, то зі зміцненням здоров’я взагалі. Настоянки ехінацеї, женьшеню, елеутерокока та інших імуностимуляторів народ розібрав у перші ж дні «аптекарської паніки». Зрозуміло, брали не за рецептом, а «тому, що корисне». Про це справді говорять чимало лікарів. Але... Як наголошує директор Українсього центру грипу Олександр Гриневич, самолікування цими засобами (навіть найпростішою ехінацеєю) може серйозно зашкодити людині. «Один і той самий імуностимулятор може ідеально підійти певному пацієнту, але на іншого препарат буде діяти як імунодепресант, — зазначає пан Гриневич. — Тільки лікар, знаючи стан хворого, його хронічні недуги, схильність до певних захворювань тощо, може порекомендувати — доцільно використовувати імуностимулятор чи ні. Треба пам’ятати, що близько 15 відсотків людей реагують на ці засоби інакше, у них відбувається пригнічення імунітету».

Лікарі пояснюють, що біологічно активні сполуки, які містяться в тій же ехінацеї, змушують людський імунітет активніше працювати. Це схоже на батіг, яким б’ють ліниву коняку. Сонні захисники організму прокидаються і йдуть у бій із «ворогами» — патогенними мікроорганізмами. У результаті імунні клітини знищують вірус грипу ще до того, як він устиг міцно вкоренитися і запустити механізм хвороби. Але сьогодні, в епоху хронічної втомлюваності, тотального дисбактеріозу, нестачі вітамінів і безвилазних стресів, імунітет більшості людей схожий на загнану коняку, якій потрібний не батіг, а пайка сіна і добрий відпочинок (вітаміни, мікроелементи, повноцінний сон тощо). Якщо імунітет, який і без того ледь витримує навантаження, підштовхнути потужним стимулятором, захисна система може дати збій і «впасти» — людина захворіє.

Море на роботі

Зрозуміло, що ліки в аптеках рано чи пізно з’являться, але чим можна перебитися до того часу? Лікар–інфекціоніст Андрій Кравченко розповів «УМ», що людям варто придбати морську сіль, вітамінні рослинні збори, калину, мед, квітковий пилок, іонізатор повітря та засіб для дезинфекції, який містить хлор. Морська сіль — для того, щоб робити розчин для промивання носових ходів (не концентровану ропу, а комфортну для полоскання горла рідину). І це промивання пан Кравченко радить робити щоразу, як людина прийде на роботу — залити трохи солі окропом, дати рідині відстоятися й охолонути. А потім або втягувати рідину однією ніздрею (вода виливається через рот і ніздрю), або добряче закапати ніс із піпетки. За словами фахів­ця, це не надто зручна, але ефективна процедура замінює профілактичні краплі.

Вітамін С можна отримати з калини, цибулі, шипшини, лимонів, ківі тощо. Мед і квітковий пилок— чудове джерело мікроелементів, необхідних для зміцнення імунної системи. Іонізатор повітря очищує повітря в приміщенні від вірусів, бактерій, грибків — це особливо важливо і для профілактики небезпечного грипу, і для запобігання ситуації, коли до вірусного фону приєднується бактеріальна флора. А «хлорка» — старий, добрий засіб дезінфекції, який треба додавати в невеликій кількості до рідини для миття підлоги.

За словами лікаря, добре ще придбати зволожувач повітря, який нормалізує мікроклімат у кімнаті. Річ у тім, що батареї опалення пересушують повітря, а після тривалого перебування у таких умовах слизова оболонка носа стає більш уразливою для атаки вірусних і бактеріальних часток, особливо якщо на ній з’являються мікротріщинки. Тому й удома, і на роботі велику користь принесе зволожувач, невеличкий фонтан (їх продають у сувенірних магазинах), бризкалка для квітів (нею треба оббризкувати кімнату кожну годину) чи просту миску з водою біля електрокаміну та батарії.

Знайомий стоматолог сказав мені, що оксолінову мазь можна замінити тетрацикліновою. А як розповіла «УМ» киянка Вікторія, яка займається ароматерапією, у боротьбі з грипом організму добре допомагають ефірні олії ялівцю, сосни сибірської та альпійської (словом, усіх хвойних дерев), лаванди і троянди. Трохи меншою противірусною дією можуть похвалитися евкаліпт і чайне дерево. Пані Вікторія радить вдихати корисні аромати під час поїздок у транспорті (особливо якщо поряд хтось чхає), застосовувати олії для інгаляцій та очищення повітря в приміщеннях — або капнути в аромалампу, або просто розбризкати по кімнаті та речах.

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>