НОВИНИ З «ФРОНТІВ»

03.11.2009

Ліки — тільки за рецептами, клініки — під контроль

Держава обіцяє тримати руку на пульсі «грипозної» теми. На період епідемії всі клінічні установи, не залежно від форми власності, будуть підпорядковані МОЗ України, а за аптеками встановлять суворий нагляд. Так, чиновники обіцяють контролювати в аптеках наявність мінімально необхідного переліку препаратів, а також — ціни на них. За порушення цих вимог до учасників ринку медикаментів обіцяють застосовувати штрафні санкції, позбавлятимуть ліцензій і притягуватимуть до кримінальної відповідальності.

Окрім того, за рішенням уряду, для подолання ажіотажного попиту ліки від грипу продаватимуть уже найближчим часом винятково за рецептами. В уряді божаться: усі лікарні в Україні безкоштовно будуть забезпечені всім необхідним — на боротьбу з епідемією Кабмін уже виділив 0,5 млрд. грн. Окрім необхідного обладнання і ліків, було закуплено і необхідні швидкі тести, які в короткий термін дозволяють виявити хворобу людини, у планах — закупівля 17 спеціальних лабораторій для виявлення вірусу грипу А/H1N1. Щоправда, з державними закупівлями вже розгорівся скандал: за даними газети «Дзеркало тижня», тендер на закупівлю тест–систем для діагностики грипу А/H1N1 виграла фірма, що не виробляє тест–систем для практичної охорони здоров’я.

Марлі вистачить!

Аби забезпечити всім необхідним українців, фармацевтичним підприємствам рекомендують перейти на цілодобовий графік роботи. Крім того, керівникам обласних держадміністрацій доручено подбати про виготовлення необхідної кількісті пов’язок — для цього на місця вже передано «стратегічні» запаси марлі з Держрезерву.

Закордон нам допоможе

Президент України Віктор Ющенко звернувся з листами щодо надання Україні допомоги до президента Єврокомісії, Генерального секретаря НАТО, лідерів Білорусі, Молдови, Польщі, Росії, Румунії, Словаччини, США та Угорщини. І реакція вже є: перша гуманітарна допомога, зокрема маски, вже доставлена на Львівщину з Польщі. Також сусіди зголосилися допомогти безкоштовно робити тести для підтвердження захворюваності на вірус А/H1N1. Про готовність допомогти заявляє і ООН — уже найближчими днями направить до України групу власних експертів. Тим часом уряд доручив Держмитслужбі давати «зелене світло» для гуманітарної допомоги.

На кордоні міряють температуру

У пунктах пропуску на західному кордоні України запроваджено спеціальний режим роботи: усіх, хто в’їжджає до України, спершу оглядають лікарі, лише після цього працюють прикордонники і митники, які несуть службу у захисних масках.

Через грип відкладено призов до армії

Військові готуються допомогти державі у боротьбі з грипом: Президент України доручив Міноборони підготувати пересувні військові госпіталі, аби забезпечити необхідну кількість місць для хворих. Тим часом через епідемію грипу призупинено на два–три тижні відправлення призовників до війська, введено також заборону на звільнення військовослужбовців за межі військових частин.

У столиці поліклініки працюватимуть довше

Усі київські поліклініки працюватимуть у посиленому режимі — їхню роботу продовжено на три години — із 18.00 до 21.00. Це стосується як дорослих, так і дитячих закладів. Допомога має надаватися безкоштовно незалежно від наявності київської реєстрації.

Коли дитсадок на карантині...

Як відомо, уряд на час епідемії оголосив тритижневий карантин у навчальних закладах усіх рівнів. Однак у багатьох українців через це виникли складнощі — куди подіти «звільнених» на позапланові канікули дітей? Як повідомили «УМ» у МОЗ України, батьки мають право оформити лікарняний для догляду за дитиною на ці три тижні (правда, неоплачуваний). Ще один вихід — піти у відпустку за власний рахунок.

 

ДО РЕЧІ

Тепер є Всесвітній День боротьби з пневмонією

У світі вчора вперше відзначали День боротьби з пневмонією. Експерти називають пневмонію «головним убивцею» дітей віком до п’яти років. Щороку від запалення легенів помирає понад два мільйони людей — більше, ніж від кору, малярії і СНІДу разом узятих.

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>