Вибори на карантині

03.11.2009

Розповсюдження грипу, зростання суспільного ажіотажу — все це вочевидь впливатиме на перебіг виборчої кампанії. Вже впливає! Зокрема, минулого тижня кандидати відмовилися від проведення масових заходів. Спробував би хтось провести мітинг на свою підтримку — заклювали б. Мовляв, наражає людей на небезпеку, сприяє поширенню зарази.

«Грип повністю змінив порядок денний виборів. Кампанія перейшла в нову якість, — каже у коментарі «УМ» голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко. — Тут є дві складові — агітаційна і виборча. Кандидати відмовилися від шоу і кинулися до камер змагатися в тому, хто краще врятує народ від зарази. І слава Богу — нехай рятують. З іншого боку, епідемія може вплинути на організацію виборчого процесу. Якщо вона не піде на спад — під загрозою може опинитися процес формування окружних і дільничних виборчих комісій».

Народний депутат від БЮТ Володимир Бондаренко розповів «УМ», що штабу Тимошенко довелося відмовитися від низки речей у зв’язку з поширенням грипу. «Скасовано багато зустрічей, навчання активу. Це не найкраще тло для проведення виборів. Я вже не кажу про те, що іноді люди повинні послухати кандидатів», — скаржиться депутат. БЮТівець каже: найбільш прикрий вплив епідемії на вибори — якщо багато людей захворіє, і чимало виборців не зможуть взяти участь у голосуванні. «Нехай усі залишаються здоровими. Я планую серйозно працювати над здоров’ям. Як завжди, купатимусь у холодній воді», — розповідає депутат.

Бондаренко вважає, що епідемія поставила всіх кандидатів в однакові умови. Всі мусили згорнути прапори і мітинги. На зауваження, що на цьому тлі найкращі умови для розкрутки рейтингу матиме все–таки Тимошенко — глава уряду, яка за посадою регулярно з’являтиметься у медіа–просторі, Бондаренко відповів: «Юлія Володимирівна не веде агітацію. Вона повинна працювати — і працює. Що, заборонити їй з’являтися в телевізорі? Не бачу сенсу. Янукович не менше позує в інформаційному просторі».

Народний депутат від «Нашої України» Володимир В’язівський займається виборчою кампанією кандидата у президенти Віктора Ющенка на Львівщині — регіоні, який чи не найбільше потерпає від грипу. Каже, що хвороба дуже позначилася на виборах. «У зв’язку зі скасуванням мітингів ми не можемо організувати спілкування впливових осіб — не тільки в області, а й Україні — із виборцями. Вони могли б достукатися до людей, але епідемія гальмує цю роботу. Гадаю, навіть якщо у нас залишиться місяць, ми з максимальним умінням використаємо цей час», — каже в коментарі «УМ» пан В’язівський.

На думку «нашоукраїнця», через введення карантину у виборчу кампанію найбільше постраждала якраз кампанія Ющенка. «Віктор Андрійович пізніше за інших фаворитів почав агітацію. Інші кандидати почали кампанію ще задовго до старту, країна аж рясніла від бігбордів, а Віктор Ющенко вступив у вибори тільки наприкінці жовтня, відповідно до законодавства», — каже депутат зі Львівщини.

У політиків не було іншого виходу, крім як скасувати масові заходи. І головна причина — не піклування про здоров’я, а політтехнології. Такої думки дотримується голова КВУ Олександр Черненко. «Кандидати тим, що скасували виборчі тури, заробили більше балів, аніж якби вони їх провели. Я вже не кажу про економію коштів. На такі акції приходило б обмаль людей. А конкуренти критикували б ці заходи як «бенкет під час чуми», — вважає Черненко.

На думку голови КВУ, епідемія вплине на контент агітації. Боротьба з грипом — це спосіб сподобатися виборцю. «Деякі політики будуть це робити. І було б краще, якби просто робили — не перед камерами. Інші — критикуватимуть. Фактично, вся кампанія у найближчий час крутитиметься навколо цього. У цьому теж нема великого позитиву. Замість того, щоб розповідати, яку країну бачать після виборів, кандидати змагатимуться в красивому слові про здоров’я українців», — міркує Черненко.