«Чистої води хуліганство»

«Чистої води хуліганство»

Судовий процес над п’ятьма націоналістами, які зазіхнули на «священне ідолище» вітчизняних комуністів у центрі столиці — пам’ятник Леніну на Бессарабській площі, — триває вже п’ятий місяць. І суспільство навіть не чекало на швидкий фінал «роману каменя з молотком», як вітчизняна Феміда таки розродилася чимось навдивовиж результативним.

Острів невезіння

Острів невезіння

«Не ходіте, діти, в Африку гуляти», а якщо поїхали працювати, ніхто не гарантує, що ви не станете жертвою свавілля у деяких африканських країнах. З 23 жовтня у головному порту Демократичної Республіки Конго (ДРК) — місті Матаді — перебуває під арештом судно­суховантаж «Айленд оф Лак» («Острів Везіння». — Авт.) з екіпажем з 15 українців, чотирьох росіян, одного індуса, одного громадянина Гани та двох з М’янмар. Їх звинувачують у побитті нелегалів­конголезців, які нібито залізли зайцями на судно, та вбивство одного з них. На судно не наклали арешт, проте дозволу на вихід в море йому не дають, а морякам заявили, що їх будуть забирати на допит по шість чоловік. Перших шість, на чолі з капітаном, забрали невдовзі після цього, трьох з них повернули на судно цими вихідними, капітан та ще двоє моряків перебувають наразі у конголезькій в’язниці.

Душа бажає свята

Душа бажає свята

Багатьом зовсім не до вподоби сидіти вдома і, вкрившись пледом та попиваючи гарячий чай з лимоном, до безумства нудитись перед телевізором. Особливо це стосується молоді й особливо напередодні вихідних, коли нарешті закінчується важкий робочий тиждень, а душа «просить і рветься».

Список Пінчука

Список Пінчука

У суботу PinchukArtCentre поділив чотири поверхи між «старими», добре відомими художниками та молодими і зеленими, яким ще немає 35 років. Проект, представлений на виставці, почався рік тому, коли PinchukArtCentre оголосив про першу приватну премію у сфері сучасного мистецтва. Із 1300 заявок 200 відразу забракували, а відібрали тільки 20 номінантів. Як нагадав на пресконференції куратор виставки Олександр Соловйов, головним критерієм відбору була визначена «індивідуальність роботи автора і наявність потенціалу для подальшого розвитку». «Ми не очікували такого великого припливу. Це показало, що молоді художники знайшли свою хвилю. Вони дуже відрізняються від своїх попередників. Молодих митців цікавить політичне життя, буденні рефлексії. Немає роздумів над буттям і сенсом життя, які ми спостерігали наприкінці 80х», — пояснив «УМ» Соловйов.

Всі статті рубрики