Кисільні береги

14.10.2009
Кисільні береги

Напій із сухофруктів може бути й алкогольним, і без... (Фото з сайту sex.hu)

Усі знають, що напої зі свіжих овочів та фруктів дуже корисні. Із сухофруктів — концентровано корисні. І таку смакоту можна приготувати усім: дітям — кисіль, дорослим — компот, повнолітнім — настоянку.

Щоб зварити кисіль з одного літра води, беремо 200 г сухофруктів (яблука, груші, родзинки, курага) і ретельно їх миємо. У каструлю наливаємо 3 склянки води, кладемо підготовлену сушню, цукор (100 г), по кілька шматочків апельсинових та лимонних шкірок і трохи кориці. Доводимо суміш до кипіння, а потім тримаємо її під кришкою на слабкому вогні, поки сухофрукти не стануть м’якими. Тим часом у склянці холодної води розводимо 3 столові ложки картопляного крохмалю. Повільно виливаємо цей «клейстер» у каструлю, постійно помішуючи. Знімаємо, не доводячи до кипіння, і вичавлюємо у кисіль трохи соку з лимона. Щоб на поверхні киселю не утворювалася плівка, зверху його треба трохи притрусити цукром. Охолоджений напій–десерт можна подавати з молоком чи збитими вершками.

До речі, кисіль буде ніжнішим, якщо ви заварите його з кукурудзяним крохмалем. Його потрібно вдвічі більше, ніж картопляного. Також пам’ятайте, що кисіль із кукурудзяним крохмалем не просто доводять до кипіння, а кип’ятять його впродовж п’яти хвилин. Ще — не варто варити кисіль в алюмінієвому посуді, бо не уникнути хімічних реакцій, унаслідок яких і колір, і смак стануть неапетитними.

Щоб був смачним компот і в ньому збереглося максимум вітамінів, варто спочатку зварити сироп: з одного літра води і 150—200 г цукру (залежно від кислотності плодів та ягід). У цей солодкий окріп, підкислений лимонною кислотою чи соком (для збереження кольору), кладуть сушеницю. Спочатку груші, через кілька хвилин — яблука, а вже потім курагу, чорнослив та родзинки.

Для приготування домашнього вина на десятилітровий бутель потрібно по півкілограма сушених вишень, слив та родзинок. Це асорті заливаємо перекип’яченою водою, додаємо 2 кг цукру і даємо настоятися три місяці. За цей час дозріваючу настоянку разів зо два треба збовтати. Якщо вам до вподоби міцний напій із сушених фруктів, після проціджування у нього можна додати півлітра доброї горілки.

 

ПРО ЗАПАС

«П’яні» яблука, груші та інші

Цим десертом ще можна встигнути вразити домашніх і приятелів на Новий рік — часу для настоювання сухофруктів потрібно кілька місяців. Тож кладемо у скляну посудину почергово по півсклянки сушених шматків ківі, ананасу, персика, кураги, груш, яблук, цитрусових та інжиру. (Зверху має залишитися достатньо місця, щоб фрукти згодом «розбухли» — наситились рідиною). Із півтори склянок цукру і двох води варимо густий сироп. Коли він охолоне, додаємо дві склянки рому чи бренді. Цією солодко–алкогольною рідиною і заливаємо сухофрукти. Настояні «п’яні» шматочки можна подати з морозивом чи збитими вершками. Як недесертний варіант для проспиртованих сухофруктів — п’янкий гарнір до холодних курятини чи свинини.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>