Старт об’єднаних

06.10.2009
Старт об’єднаних

«Будівельник» Максим Балашов обходить львів’янина Ярослава Зубрицького. (Фото Івана ЛЮБИША–КІРДЕЯ.)

Рік знадобився власникам українських команд, аби зрозуміти, що наш баскетбол успішно розвиватиметься лише за умови функціонування єдиної ліги. За період розколу з’явилося кілька нових команд, які отримали шанс позмагатися в тодішній суперлізі чи УБЛ. Згодом деякі зникли, але найстійкіші минулих вихідних стартували в об’єднаному чемпіонаті. Уболівальники сподіваються, що це буде один із найбільш видовищних турнірів в історії: ще б пак, де ви ще у нас побачите 15 учасників в елітному дивізіоні ігрового виду спорту, якщо це не футбол? І вже стартові поєдинки показали, що колишнім лідерам надалі буде непереливки.

 

Важкі часи для чемпіона

Ідеться насамперед про «Азовмаш» — шестиразового чем­піона України. У міжсезоння «азовці» досить активно працювали над пошуками нових виконавців. Конт­ракти підписали із 27–річним американським форвардом Еріком Деніелсом та українцем Євгеном Подорваним, який повернувся до Маріуполя з Сум. Американець же чотири роки тому навіть устиг провести 21 поєдинок у складі клубу НБА «Сакраменто кінгз», а потім пограв і в Італії.

Але вже перший матч засвідчив, що компенсувати втрати таких виконавців, як Сергій Ліщук, Халід Ель–Амін та Діжон Томпсон, маріупольцям буде важко. На власному майданчику чемпіони мінімально програли «Миколаєву» — середнякові попереднього сезону в суперлізі. Після цього фіаско тренер господарів Рімас Гірскіс нарікав на відсутність у команді конкурентоздатної молоді з українським паспортом. Не краще відгукнувся литовець і про легіонерів, які не показали в стартовому поєдинку найкращих кондицій.

А от наставник «Миколаєва» Володимир Полях зізнався, що зовсім не очікував перемоги. «Ми їхали до Маріуполя з бажанням не зганьбитися», — якщо вже чемпіона навіть нехотячи переграють на його майданчику, то справи в нього кепські.

У Києві — нові лідери

Київський «Будівельник» також володіє шістьма титулами чемпіона країни. Щоправда, «Будка» ставала кращою з 1992 по 1997 роки, і цей період уже багатьма вболівальниками якось призабувся. Цього ж сезону «будівельники», чи, як їх зараз намагаються називати, «гладіатори» (через шолом на оновленій емблемі клубу), всерйоз сподіваються стати першими. Одна з підстав — надійне фінансування, чим може похвалитися навіть не кожен клуб з еліти українського футболу.

Відповідні й найпомітніші придбання: лідер «Азовмашу» останніх років Халід Ель–Амін та литовський центровий Міхаілас Анісімовас, який раніше грав за різноманітні прибалтійські команди. Саме ці виконавці й були найвлучнішими у стартовому протистоянні киян із львівською «Політехнікою».

Зовсім інакші справи у «Києва», який ще минулого сезону вирішив відмовитись від послуг легіонерів, а тренувати команду довірив Віталію Чернію, наставникові дубля. Підсилювались «жовто–зелені» теж українцями: досвідчений 36–річний форвард Дмитро Брянцев ще пам’ятає столичний ЦСКА, за який бігав у середині 1990–х. А от колишній сербський оборонець «вовків», один із їхніх найкращих снайперів Нікола Васич, знайшов прихисток у Львові.

Але й навіть суто українських сил «Києву» вистачило, аби здолати дніпро­дзержинський «Дніпро–Азот». Першу скрипку в складі «вовків» зіграв молодий Максим Пустозвонов, на рахунку якого 26 очок та 10 підбирань. Досвідчений Брянцев «накидав» 19 пунктів. «Хлопці в мене молоді, часто команда страждає від надлишку емоцій. Але перемагаємо, і це приємно», — прокоментував стартову звитягу головний тренер «Києва».

У гостях як удома

Не позаздриш зараз івано–франків­ській «Говерлі»: не­щодавно рада засновників суперліги заборонила прикарпатцям проводити ігри на власному майданчику, оскільки покриття в їхньому залі занадто жорстке й не відповідає стандартам ліги. Поки франківці як слід облаштують зал, домаш­ні зустрічі вони гратимуть... на майданчиках команд, які мали б їхати до «Говерли» в гості.

Тому й довелося колективу Євгена Мурзіна «приймати» «Кривбас–баскет» у Кривому Розі. Там «Говерла» розгромно поступилася. Утім міжсезонні придбання, серед яких виділяється колишній центровий «Будівельника» Володимир Ор­ленко, дають франківцям надію на майбутні перемоги.

 

ТАБЛО

Суперліга. Чоловіки. 1–й тур. «Азовмаш» (Маріуполь) — «Миколаїв» — 66:67, «Будівельник» (Київ) — «Політехніка» (Львів) — 82:72, «Ферро» (Запоріжжя) — «Одеса» — 104:80, «Дніпро» (Дніпропетровськ) — «Донецьк» — 84:85, «Хімік» (Південне) — «Грифони» (Сімферополь) — 76:72, «Говерла» (Івано–Франківськ) — «Кривбас–баскет» (Кривий Ріг) — 58:80, «Київ» — «Дніпро–Азот» (Дніпродзержинськ) — 82:80.