Заморозити. Це найпростіше і найзручніше, адже із розморожених грибів ви зможете приготувати будь–яку страву. Ідеальний варіант — помити, добре висушити, почистити, розсортувати в пакетики і вкласти у морозильник. Але так гриби займуть багато місця. Я віддаю перевагу другому варіанту, більш компактному — заморожую гриби вже порізаними, посоленими і відвареними.
Посушити. Для цього годяться всілякі гриби, навіть трішечки червиві білі («гади» тікають із них у процесі сушки), окрім хіба що опеньок (тонкі ніжки опеньок перетворюються на жилаві ниточки, несмачно). Краще не бавитися з «намистом», нанизуючи гриби на шовкову нитку: важкі білі чи підберезовики, особливо якщо вони ввібрали осінню вологу, постійно зриватимуться. Чи не краще розкласти «лісові набутки» на дощечках, на яких ви зазвичай нарізаєте хліб чи м’ясо, і покласти їх неподалік плити. У духовці сушити гриби не рекомендовано.
Засолити. Так як, скажімо, огірки в діжках чи помідори. Солять зазвичай гриби «нешляхетних» видів, ті, в яких низ шляпки пластинчастий, та й то не всі. Наприклад, про засолені опеньки я не чула, а от грузді, всі рядовки, зокрема зеленушки, лисички — це класика народної кухні. У літрі кип’яченої води розчиніть 100 грамів солі і залийте ними ретельно вимиті та перебрані гриби. У грубому підрахунку це пропорції розсолу для трилітрової банки. Закривайте їх звичайними капроновими кришками. До розсолу додайте те, що любите, — корінь хріну, зернята кропу та гірчиці, духмяний і чорний перець горошком, лавровий лист тощо.
Законсервувати. Рецепт такий: на літр води — 80—100 грамів оцту (залежно від смаку, тож попробуйте маринад і, за потреби, додайте ще трохи оцту), 2 ст. ложки солі, 1 ст. ложку цукру, а також зерна гірчиці, лавровий листок, по 4—6 горошин чорного перцю і так само духмяного, дрібку гвоздики. Помиті, порізані гриби проваріть хвилин 15 після кипіння, знімаючи пінку. Окремо у великій каструлі приготуйте маринад. Проціджені зварені гриби вкиньте у маринад і на маленькому вогні потримайте хвилин 10. Усе — можна розкладати по банках і закручувати.