Найдорожчий із грибів — трюфель, мешканець французьких та італійських Альп. Тут його називають і «вередливим принцем», і «чорним діамантом кулінарії». Панують у царстві цих дорогих грибів (до 400 євро за кг) два види — чорний перигорський та білий італійський трюфель. Чорний у розрізі нагадує мармур, бо має такі ж самі «кам’яні» малюнки. Однак не слід вважати, що трюфель — винятково «француз». Зустрічаються ці екзоти і в Карпатських горах, і на Кавказі. Але не так часто і не в таких кількостях. Тому в наших краях трюфель простіше купити (якщо маєте зайві «дурні» гроші), ніж знайти. Цікаво, що трюфель (зазвичай гриб пізній — сезон полювання на нього в Альпах починається у листопаді) потребує підготовленого шукача, адже росте він під землею великими химерними клубнями, тож виявити цей гриб можна завдяки горбку з моху, що здіймається над ним, або за підказкою роя мошок, які полюбляють мостити гнізда поруч і відкладати там личинки. Французи шукають трюфелі з допомогою собак чи спеціально навчених свиней, які переривають мох. Свиням, аби вони не поживилися цінною здобиччю, дають при знахідці трюфеля шматочок цукру чи ще щось смачненьке.
Завдяки надзвичайно сильному запаху і несподіваному смаку (з домішкою волоського горіха чи підсмаженого зерня) трюфель в останні два століття став королем саме французької кухні. Ми попросили позаштатного автора «УМ» Аллу Лазарєву, яка давно мешкає у Парижі, поділитися якимось цікавим і простим рецептом приготування трюфелів. Ці гриби, написала Алла, французи найчастіше додають до великоднього омлету. Нарізають дрібними шматочками, обсмажують із вершками та кількома краплями цитрини хвилин 10, потім у сковорідку вливають збиті вінчиком яйця — все, як у класичному омлеті.