Полювання почалося!

30.09.2009
Полювання почалося!

Грибування називають «тихим полюванням», хоч я вважаю, що тихе полювання — це інше, це шопінг у час розпродажів. А збирання грибів є пристрастю такою ж дещо аномальною, як азартні ігри чи інші адреналінові захоплення. Це, пафосно кажучи, некорисливе хобі — затятий грибник збирає не для того, щоб смачно поїсти, а просто для «процесу».

Із початком жовтня в середній смузі України починається великий сезон грибів (наприкінці липня — в серпні, коли «жнивують» на лисичках, білих, сироїжках, моховиках, ранніх польських грибах, «врожаї» значно скромніші). Щоб ви зорієнтувалися, коли можна виїздити на велике полювання в ті місця, де на вихідні потопталися зграї ваших конкурентів, знайте: гриб росте трохи більше доби.

Гриб вважається делікатесним продуктом, він містить білку не менше, ніж шмат м’яса. Втім зауважте: дітям до десяти років грибів не можна давати.

Сьогодні ми не будемо моралізаторствувати на тему, як відрізнити їстівні від напівїстівних та отруйних, не будемо довірятися сумнівним способам перевірки їх на «справжність», як–то вкинути в каструлю, де киплять гриби, почищену цибулину (мовляв, якщо посиніє — викидайте весь «творчий доробок», бо то поганки). Нагадаю лишень, що синіють ніжки у цілої низки хороших грибів — у підберезовика та підосиновика, польського. Візьмемо собі за правило таке: не розбираєшся — у ліс не ходи або бери в компанію досвідченого грибника.

Що можна зробити з грибами смачненького нашвидкуруч, без екзотичних «наворотів»? Десятки смачнючих страв. Ми пропонуємо такі, що не потребують надмірних «мудрствувань» і значної кількості дорогих додаткових продуктів.

Найулюбленіша страва народних мас і еліт — смажені гриби. Спершу проваріть їх хвилин 15 після кипіння, потім вкиньте на розпечену сковорідку, де вже розплавилося вершкове масло (втім підійде і рафінована олія), за 5 хвилин до готовності додайте порізану цибулю, а перш ніж зняти з плити — ще й півсклянки некислої сметани, якщо забажаєте.

Грибна підливка — чудове доповнення до будь–якого гарніру, м’ясних страв. Сушені білі гриби розпарюють у теплому молоці, потім дрібно ріжуть. Тим часом у сковорідці з вершковим маслом пасерують цибулю. Коли цибуля зазолотиться — додайте ложку муки і постійно помішуйте, а за кілька хвилин влийте склянку окропу чи ще краще — дві третини склянки вершків. Додайте сюди ваші гриби і протоміть хвилин 15. Без викрутасів, але страшенно смачно.

«Відбивні» із сироїжок (великих опеньків чи вішанок). Для цього нам знадобляться лише великі шапки таких грибів. Готуємо справді, як відбивні, тільки гриби не треба бити! :) Розбовтуємо добре яйце, як для омлету, перчимо, солимо. Шляпку вмочуємо в цю суміш, обкачуємо в борошні — і на гарячу сковорідку. Один бік підсмажився — перекидаємо на інший. Час приготування — не більше десяти хвилин.

Пиріг із грибами. Утім начинку можна дати будь–яку або ж зробити цього тіста домашню піцу. Тісто просте і легке, готується так: півпачки маргарину розтираємо приблизно зі склянкою борошна (можна трохи більше дати борошна — скільки тісто «візьме», головне — щоб врешті ми отримали липкувате, м’яке тісто), додають сюди ж 3 ст. ложки сметани та гашеної соди на кінчику ножа. Місимо. Розділяємо приблизно на дві третини, одну кладемо в морозильник хвилин на 20, а тим часом готуємо грибну начинку. На 700 грамів посічених грибів (я люблю опеньки, а втім, схоже, підійдуть будь–які гриби) приблизно три великі цибулини, одне яйце і один білок, а також два плавлених сирки або ж півсклянки тертого сиру, який не тягнеться ниточками, коли його розігріваєш. Перчимо, солимо за смаком. У деко викладаємо корж для пирога з більшої частини нашого тіста. Вкладаємо начинку і закриваємо її меншою частиною тіста, запечатуємо, як посилку на пошті, а зверху змащуємо сирим жовтком, який у нас залишився. Випікаємо хвилин 30 на середньому вогні.

Салат із сироїжок чи лисичок. Це для «супутніх» грибів, які збирають за компанію з більш шляхетними їхніми родичами. Варимо сироїжки, ріжемо маленькими шматочками, додаємо розтовчений в олії часник, сіль. Це буде основа для простого закусочного салату, а в неї вже можна додати один негострий маринований огірок, інші різносоли або варену картоплину.

Грибна юшка. Для юшки (як, власне, і для пісного чи «класичного» борщу) найкраще пасуватимуть білі гриби. Можна й будь–які інші, але зауважте, що, наприклад, польський гриб дасть вашому бульйону темно–коричневий колір, тому такого виду грибів треба брати не більше 30 грамів. Гриби добре промиємо, заллємо водою, а ще краще — легким курячим бульйоном і варимо хвилин 20. Додаємо промитий рис, корінь петрушки і селери, моркву, картоплю, можна кольрабі. На любителя можна додати за 5 хвилин до готовності пасеровану цибулю.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>