Вечеря наосліп

16.09.2009
Вечеря наосліп

Ті, що вечеряють у темряві. (Фото автора.)

Темрява — мрія компанії, коли на тарілці за святковим столом залишається останній шматок делікатесу: при світлі всі інтелігентні люди відмовляються від останнього шматка на користь інших, а в темряві ... все інакше. Поєднати темряву і їжу вперше додумалися французи — у 1999 році в Парижі відкрився ресторан Dans le noir? («У темряві»). Проект був не просто розважальним, а й соціальним — офіціантами в ресторані працювали незрячі, а співзасновником закладу став Фонд Поля Гінуа для сліпих людей. Щоб замовити столик, охочі інколи чекали по кілька днів, черги й ажіотаж супроводжували відкриття цього модного місця. Потім аналогічні ресторани за системою франчайзингу відкрилися в Лондоні, Брюсселі, Берліні, Цюріху, Лос–Анджелесі й Москві. Причому російський власник темного ресторану, відомий офтальмолог, професор Ігор Медведєв бідкався в інтерв’ю: «Як я, офтальмолог, сам не міг до такого додуматись». Писали, що професор Медведєв планував відкрити такі ж ресторани в Санкт–Петербурзі, Ризі та Києві. Мабуть, завадила криза.

Як це — їсти в темряві, і як посилюються смакові якості харчів, коли відсутні візуальні сигнали, — авторка цих рядків спробувала в Туреччині, в готелі «Адам і Єва», тому самому, де святкувала весілля українська поп–зірка Ані Лорак. У ресторані Blind працюють зрячі кухарі, офіціанти, адміністратори, це — атракціон для вибагливих туристів, для яких вечеря в темряві — таке ж випробування, як і перебування в дзеркальних «коробочках» номерів, коридорів, дискотек, холів дизайнерського готелю. Ми пішли в ресторан утрьох, меню замовляли теж майже «наосліп» — одне м’ясне, одне рибне і одне овочеве. Домовилися, що потім поміняємося стравами або будемо пробувати одна в одної. Ага, в темряві ми ледь знаходили свої тарілки, але про все по порядку. На вході у нас попросили здати сумочки, мобільні телефони, зняти з себе прикраси (техніка безпеки — ще пораниш себе якимось перснем чи кульчиками–дармовисами), на кожну одягли довгий чорний плащ (щоб не обляпались) і, побудувавши з нас «паровозик», офіціант повів нас у «чорний квадрат» ресторану. Із перших кроків неймовірна чорнота огортає вас, left, right — командує офіціант і для переконливості робить кілька псевдоповоротів у псевдолабіринті. Потім підводить до столика, кожну ставить перед її стільцем і допомагає сісти. Мої подруги нервово сміються. Офіціант бере мою руку і водить по столу — це тарілка, з двох боків ложки (може, ви хотіли ще й виделки з ножами?), це хліб, трохи далі келих для вина, ось склянка для води, там сіль і перець(баночки абсолютно однакові, де що — розбиратимешся на смак). Офіціант розчиняється в темряві, ми за журналістською звичкою коментуємо відчуття, розбирає сміх від цієї гри в темну–темну кімнату. «Ну, дівчата», — ми намагаємося стукнутися келихами з вином і промахуємося. «Зустрічаємося над хлібом», — придумала Маша. Вийшло! Із маленької глибокої салатниці раз по раз випадають салатні листки. «Я допомагаю собі руками», — зізнаюсь я. «І я», — каже Маша. «І я», — після паузи каже Іра. Знову смішно. Наступне зізнання — у всіх салат трохи «повискакував» на стіл. З гарячим ми справляємося краще. Моя риба — це філе, порізане невеликими кубиками з овочами. Тонким смак страви не назвеш, і, здається, кухар передав оцту чи лимону — смак у темряві справді загострюється, і це не на користь місцевому шефу. «І м’ясо теж посереднє», — коментує Іра. «І овочі — нічого особливого», — додає Маша. Ми зі своїми посиленими смаковими рецепторами починаємо критикувати кухарів: раз у темряві по–особливому розкриваються смакові букети кожного продукту, треба й кухаря наймати кваліфікованішого. З десертом ми розправляємося без проблем, вправно орудуючи десертними ложками. Маша з Ірою навіть примудрилися обмінятися креманками. Моя «Паннакота» занадто щільна і ніби «черства», ніжність, притаманна цьому класичному італійському десерту, — недосяжна мрія.

Вечеря наосліп коштує близько 30 доларів на одну особу. Ми йшли по пригоду — і ми її отримали.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>