НОВИНИ ПЛЮС

04.09.2009

Молдова: президент пішов у опозицію

Чутки про відставку президента Молдови, голови Комуністичної партії Володимира Вороніна підтвердилися — він офіційно подав у відставку, сповістила вчора інформагенція ІТАР–ТАКС. Воронін має намір працювати у парламенті «як рядовий депутат» і наголошує, що де–юре термін його повноважень сплив ще 22 травня.

Як відомо, внаслідок політичної кризи парламент країни двічі не зміг обрати президента, отож довелося оголосити позачергові вибори, а Вороніну — продовжити виконувати обов’язки глави держави. Позачергові вибори виграла прозахідно налаштована опозиція з чотирьох партій, яка й склала у законодавчому органі більшість, об’єднавшись у фракцію «Альянс за європейську інтеграцію». Втім мандатів демократичній опозиції вистачає для формування уряду, але не для обрання свого президента (для цього, за Конституцією, необхідно 61 голос депутатів). Комуністи ж, які досі були при владі в Молдові, відмовилися від переговорів із коаліцією. Тепер, якщо в парламенті не буде досягнуто згоди й нові вибори президента проваляться двічі, знову доведеться оголошувати позачергові вибори. На це, як вважають спостерігачі, й розраховують комуністи. Втім Володимир Воронін не зможе балотуватися, адже він відбув два своїх президентські терміни.

У Москві завалився підземний паркінг

Учора вранці у російській столиці стався обвал на другому поверсі підземного паркінгу — впали два монолітні перекриття, повідомила «Лєнта.ру». Площа завалу чимала — близько 600 кв. метрів. Паркінг розташовано в будівлі, яка лише зводиться, тож у провалля впали четверо робітників–білорусів. Їх упродовж кількох годин удалося витягнути з бетонної пастки з численними травмами. Двоє постраждалих перебувають у важкому стані — у них відкриті черепно–мозкові травми. Один робітник, привалений бетонною брилою, відразу помер.

У цій операції, як інформує управління МНС у Москві, було задіяно понад 120 рятувальників.

В Ірані жінка–міністр

Уперше в історії цієї ісламської держави жінка стала міністром. Учора парламент схвалив кандидатуру Марцих Вахід Дастжерді на посаду міністра охорони здоров’я, передає «Франс пресс». Це була одна з трьох «жіночих» пропозицій, поданих на затвердження законодавчому органу президентом Ірану Махмудом Ахмадінеджадом. Ще двоє — Саусан Кешавараз, претендентка на міністра освіти, та Фатеме Аджарлу, запропонована на посаду міністра соціального розвитку, не отримали парламентського схвалення.

Китай «колеться» від «свинячого грипу»

Китай офіційно заявив про початок серійного виробництва вакцини проти «свинячого грипу». Китайські фахівці, виходячи з цього повідомлення, встигли першими у світі розробити «протиотруту» для нового виду грипу. Нагадаємо, що країни ЄС та США обіцяли, що така вакцина буде розроблена у вересні. Влада Китаю, передає Бі–Бі–Сі, планує до кінця року провести щеплення понад п’яти відсотків населення країни (тобто понад 60 млн.осіб). Досьогодні ж в КНР зареєстровано понад 5 тисяч випадків інфікування «свинячим грипом».

В Іраку розстрілюють британців

Влада Іраку повідомила, що отримала від терористів тіло третього з п’яти викрадених у 2007 році британських заручників, і найближчим часом його буде передано Великій Британії. Наразі невідомо, про кого саме із заручників йдеться, пише «Лєнта.ру». І нагадує, що п’ятеро громадян Великої Британії були схоплені бойовиками в травні 2007 року під час нападу на Міністерство фінансів Іраку. У полон потрапив ІТ–спеціаліст Пітер Мур та четверо його охоронців. В обмін за звільнення цих людей терористи вимагали випустити з американської в’язниці десятьох бойовиків «аль–Каїди». У червні нинішнього року до стін британського посольства у Багададі було підкинуто тіла двох заручників. Днями ж труп третього нещасного підкинули до одного з владних офісів Іраку.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>