Скажіть «чіз»

02.09.2009
Скажіть «чіз»

Любить сир не лише мультяшний Рататуй. (Фото з сайту fanpop.com.)

Інколи дивишся на картоплю, рис, кабачки або огірки з помідорами — і здається, що нічого нового приготувати з них уже несила. Коли вас здолає такий розпач, купіть кілька шматків різного сиру — і життя налагодиться. Продукт, про який згадували свого часу і Аристотель, і Гомер, виручить кожну господиню. Нового смаку молочний продукт надасть і супу, і салату, і овочевій запіканці. А підсмажений запанірований твердий сир не пробували?

Суп із тертим твердим сиром і петрушкою — густий і запашний. Щоб його зготувати, в окріп (1—1,5 л) кидаємо спочатку кілька ложок промитого рису. Коли вода знову закипіла — відправляємо у каструлю дві дрібно покришені картоплини. За кілька хвилин до того, коли бульба стане зов­сім м’якою, кладемо в посудину натертий сир (80—100 г). Коли молокопродукт повністю розплавиться, додаємо останній штрих — велику жменю подрібненої петрушки і швидко знімаємо. Якщо ви поклали у суп гостро–солоний сир, то, найімовірніше, вам не доведеться солити страву. Хоча це — справа смаку. До речі, не варто сирний суп варити про запас, бо відчути його неперевершеність можна лише тоді, коли сир розплавлюється вперше і петрушка тільки–но наповнила суп своїм ароматом.

Натертим твердим сиром можна притрусити практично будь–який овочевий салат, заправлений рослинною олією, — «чіз» жодного не зіпсує. Якщо є бажання зготувати щось нове, спробуйте, наприклад, салат з єврейської кухні «Халуцим» (у перекладі «піонери–першопоселенці»). Для його приготування треба взяти паростки сої чи пшениці (кожна господиня може проростити зернята в посудині на підвіконні, проте швидше — купити у супермаркеті), два помідори, один варений червоний столовий буряк, кілька круто зварених яєць, маслини, 100—150 г бринзи, зелену цибулю і цибулю порей, по одному апельсину і лимону, 1—1,5 склянки сметани, трохи грецьких горіхів та зелень петрушки. Бринзу нарізати кубиками і швидко обсмажити на рослинній олії на добре розігрітій сковорідці. Поки сир трохи охолоне, паростки (можна відварити) змішати з нарізаними помідорами і буряком, подрібненими горіхами, яйцями, петрушкою, цибулею, потім додати шматки очищеного апельсина. Далі — бринза і маслини. Усе посолити, поперчити і залити сметаною, змішаною з вичавленим з лимона соком, перемішати — «Халуцим» готовий.

Для тих, хто не заморочується спеціальним збором продуктів для страви, — кабачкові «човники» з сиром. Вони «попливуть» до столу, якщо в холодильнику є три–чотири овочі невеликого розміру: цибулина, помідор, кілька зубчиків часнику і шматок сиру. Якщо ще «завалявся» шматок відвареної курятини — у вас буде вишукана гаряча закуска, що може повноцінно замінити основну страву. Кабачки найкраще відразу відварити — проте не довше хвилин 10—15, щоб вони не розм’якли надмірно. Коли овочі охолонуть, їх треба розрізати навпіл і вибрати серцевину. Наповнювати кабачки можна сирими півкільцями цибулі, розчавленим часником і шматками помідора, а можна ледь припустити все це на сковорідці. Якщо додаєте м’ясо — обов’язково відварене. Не тільки поверх, а між усіма компонентами варто притрусити потертим сиром. (Хто не надто любить запах і смак часнику, можна їх нейтралізувати потертим імбиром. Але не варто готувати страви з кабачків без сильних присмачувань — нейтральні овочі тоді виходять ніякими). Підготовлені «човники» ставимо у духовку на 15—20 хвилин.

А обсмажений твердий сир із картопляним пюре не пробували? Ось два варіанти приготування такої смакоти за італійськими мотивами. Перший — товсті шматки твердого сиру треба спочатку намочити у молоці, запанірувати в сухарях і швидко обсмажити на добре розігрітій сковорідці з вершковим маслом. Варіант другий: сир (4 великі шматки) можна вмочувати у суміш із гострої томатної пасти, борошна (по 2 столові ложки) та одного яйця. Подаючи до столу, обсмажений сир обов’язково притрушують зеленню, можна прикрасити томатами.

М’ясні та рибні страви гармонійно доповнять рисові котлети з сиром. Для їхнього приготування у підсоленій воді (три склянки) треба спочатку відварити неповну склянку рису. Коли охолоне, додати до рису склянку тертого твердого сиру, 2 яйця і перемішати. Із цієї маси сформувати котлети, запанірувати у сухарях і посмажити на добре підігрітій сковорідці. Цю страву можна подавати як гарячу закуску зі сметаною чи сметанним соусом.

...Щоб люди не виглядали засмученими, фотографи пропонують сказати по–англійськи «сир». «Чіз» — це гарний настрій за столом.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>