Свято стогне і реве

22.08.2009

У столиці — дефіляда та два мільйони квітів

Президент Віктор Ющенко День Незалежності розпочне молитвою. Так, 24 серпня о 8.30 він візьме участь у молитві за Україну та український народ у Софійському соборі. Главу держави супроводжуватимуть високопоставлені чиновники, представники влади та громадськості. Хто саме, в секретаріаті Президента не уточнюють. Після цього у графіку Віктора Андрійовича — парад військ, що почнеться на Хрещатику о 10.00. З трибуни, встановленій на головному майдані країни, о 10.20 Президент виступить зі зверненням до українського народу. До слова, парад транслюватимуть у прямому ефірі НТКУ,«5–й канал» та Всесвітня служба УТР.

Як уже писала «УМ», у військовому параді на Хрещатику візьмуть участь близько трьох тисяч військовослужбовців. У небі в цей час шугатимуть бомбардувальники та винищувачі. Щодо важкої техніки, то цьогоріч вона не йтиме Хрещатиком, а буде просто виставлена для огляду в центрі столиці, зокрема, й нові розробки українського ВПК.

Окрім того, на киян чекає багато приємних несподіванок. Так, на День Незалежності у Печерському ландшафтному парку відбуватиметься виставка квіткових композицій «Казковий світ». Тема цьогорічної експозиції — «Казки народів світу». Для створення своїх робіт понад 100 майстрів використали більш як два мільйони квітів! А ось біля майдану Незалежності, на схилі під Жовтневим палацом цього дня запрацює величезний квітковий годинник. Діаметром 19—19,5 метра, механізм буде прикрашен близько 50 тисячами квітів.

А для прихильників спорту у святкові вихідні в затоці «Собаче гирло» розпочнеться Міжнародна київська регата вітрильників.

І, звичайно, о 19.00 на майдані Незалежності відбудеться традиційний святковий концерт. Завершенням свята стане грандіозний феєрверк.

Львів: карта з квітів і наймасовіша полька

Як виявилось, День Неза­лежності у Львові почали святкувати ще в четвер. Та, звичайно, найцікавіше й найграндіозніше у програмі організатори приберегли на 24 серпня. Ласі на рекорди, львів’яни цього дня планують вразити всіх — тисяча людей, а це 500 пар, одночасно танцюватимуть польку. Усе дійство відбудеться о 13.00 на площі Ринок. Зауважимо, зареєструватись для участі в танці може будь–хто, незалежно від віку та фахової хореографічної підготовки. Також на площі Ринок цього дня відбудеться фестиваль вишиванки.

Родзинкою святкування Дня Незалежності у галицькій столиці стане найбільша карта нашої дер­жави, викладена з живих квітів. Унікальна барвиста клумба у вигляді мапи України прикрасить майданчик біля пам’ятника Шевченку ще напередодні, 23 серпня. А урочисто ж презентуватимуть квітковий витвір 24 серпня о 18.00. Цю безпрецедентну подію планують зафіксувати у Книзі рекордів України, оскільки розміри композиції справді вражають — її довжина становитиме 10, а ширина — 7,3 метра.

Чудовим завершенням святкового вечора у Львові стане музичний концерт «Україна назавжди», який розпочнеться о 17.00 на площі Міцкевича. Участь у ньому візьмуть Руслана, «Піккардійська терція», Павло Табаков, Наталка Карпа та балет «Життя».

Лаятись у Донецьку — винятково українською!

24 серпня о 12.00 в Донецьку біля пам’ятника Пушкіну молодь змагатиметься в мистецтві української лайки — на це спрямований спеціальний неординарний захід під назвою «Облай мене патріотично! Облай мене українською!». Формат акції — дуелі на зразок хіп–хоп баттлів за мотивами творів класичної української літератури. Таким чином організатор акції, організація «Демократичний альянс», ознайомлюватиме донеччан з українською культурою лайки та підвищуватиме патріотичні почуття у донецької молоді.

На День Незалежності в міс­ті також пройде традиційний фестиваль національних кухонь, а о 20.30 у донецькому парку ім. Щербакова відбудеться святковий концерт.

«Тернопільський борщ —2009»

День Незалежності в Тернополі має бути неймовірно «смачним». З 14.00 до 18.00 у парку імені Шевченка учасники фестивалю пригощатимуть тернополян своїми борщами у рамках фестивалю «Тернопільський борщ–2009». І, звичайно, як же ж без феєрверка? Святковий салют на 200 залпів спалахне 24 серпня о 22.00 у районі села Кутківці біля Тернопільського озера.

Одеса покаже військову міць

Як і минулого року, військовий парад також пройде в Одесі. Він розпочнеться теж о 10:00 на Куликовому полі. А згодом на аеродромі «Шкільний» та на причалі морського вокзалу демонструватимуть військову та спеціальну техніку.

Цього ж дня на Потьом­кінських сходах буде утворено живий ланцюг людей у вишиванках. У національний одяг вдягнуть і бронзового дюка Рішельє. З нагоди свята на площі перед мерією відбудеться концерт за участю народних артистів України, виступить Національний академічний оркестр народних інструментів України під керівництвом Віктора Гуцала, а молодіжні організації міста проведуть фестиваль «Моїй країні — 18!».

У Севастополі заздалегідь підготувалися до святкувань. Співробітники та ветерани СБУ піднялись на гору Ільяс–Кая над Ласпійською долиною і розгорнули вісімнадцять державних прапорів — за кількістю років незалежності.

У Луцьку — рекорд вишиванок, а для рівненців — червона доріжка

Головною подією в Луцьку цього дня стане громадська акція «Українська вишиванка». О 12.00 лучани у вишиванках мають гуртом утворити слово «Україна». Також відбуватиметься низка інших заходів у центрі та мікрорайонах міста: свято хорової музики, виступ духових оркестрів, святковий концерт «У нашім серці — Україна», молодіжна дискотека «Твій формат». Завершить дійство святковий феєрверк.

А в Рівному 24 серпня з 14.30 по 16.00 кожен бажаючий у вишиванці може пройтись червоною доріжкою через центральний майдан Незалежності до пам’ятника Шевченку. Одним із найцікавіших заходів святкування стане грандіозне дефіле професійних та непрофесійних моделей у різноманітних вишитих сорочках та історичних костюмах. На завершення дня о 18.00 на концерті жителів Рівного вітатиме популярний український гурт «Моторола».

У Чернігові вшанують Мазепу

24 серпня у Чернігові на території Національного архітектурно–історичного заповідника «Чернігів стародавній» біля будинку Колегіуму відбудеться урочисте відкриття пам’ятника Івану Мазепі. Таким чином чернігівці саме цього дня вирішили вшанувати гетьмана, який зробив чимало для міста. Так, завдяки Мазепі тут відкрився один із найстаріших навчальних закладів Лівобережної України — Чернігівський колегіум. На його дзвіниці було прикріплено закладну дошку з гербом гетьмана та записом про його пожертву. Дошка ця збереглася до наших днів.

  • Замок для коханої

    Як би хто не ставився до 8 Березня, настання весни й любові до жінок ніхто не відміняв. І чотири вихідні з цього приводу в людей уже на носі. А що може бути кращим відпочинком і подарунком, до речі, ніж подорож. «УМ» склала орієнтовний тур-лист, де і за яку ціну можна провести святкові вихідні. >>

  • Подаруй мені радість

    Чи не з перших днів весни перед кожним чоловіком постає питання, що ж подарувати коханій, мамі чи колезі у Міжнародний жіночий день. Кожен хоче виділитись, приємно здивувати оригінальністю подарунку та підібрати саме те, чого бажає жіноча душа. >>

  • Змити гріхи

    Це варто спробувати хоч раз у житті! На заздрість усім, хто в мороз боїться вилізти з теплої шуби, хто злякано тупцює біля ополонки, широкими очима дивлячись на тих, хто заходить у воду. Журналi­сти «УМ» цього року пiшли купатися на Водохреще в Гiдропарк. >>

  • У гостях у казки

    У Санта Клауса нині — гаряча пора. Цими днями «найноворічніший» дідусь планети вирушає з рідного лапландського міста Рованіємі у свою щорічну навколосвітню подорож. Запрягає в сани вірного помічника — оленя на ім’я Рудольф Червоний Ніс, завантажує подарунки... Замовлення на них Санта збирає з кінця листопада. >>

  • Доступний Чудотворець

    Стараннями передусім наділених владою авантюристів сталося так, що за право представляти інтереси Святого Миколая в Україні впродовж останнього десятиліття неодноразово спалахували непримиренні конфлікти. >>

  • Великдень, Пасха, Воскресіння

    Багато хто знає, що відбулося майже 2000 років тому. Утім за стільки років на первісний сенс свята нашарувалося стільки нових тлумачень і видозмін пасхальних звичаїв, що межа між християнським і язичницьким ледь не стерлася. Тож «УМ» дізнавалася, що саме відзначаємо у свято Воскресіння. >>