Позачерговий ПРіБЮТ

22.08.2009
Позачерговий ПРіБЮТ

«Регіонали» вивчають «понятія». (Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

У п’ятницю працювати не любить ніхто, а народні депутати — особливо. Короткий день, зазвичай не найважливіші питання порядку денного, розділ «Різне», під час якого в залі нерідко залишається 5—7 людей, — усе налаштовує на вихідні, а не роботу. Тому призначати позачергову сесію ВР на п’ятницю від початку було надто сміливим рішенням. А той факт, що «під купол» на Грушевського, 5 більшість присутніх там учора нардепів з’їхалися з курортів, плануючи продовжити відпочинок одразу по завершенні засідання, давав іще більше підстав сумніватися в продуктивності цього зібрання. Хоча питання, які належало розглянути висмикнутим з відпусток законодавцям, були серйозними. Народні обранці збиралися подолати два президентські вето: на закон про вибори Президента та зміни до Держбюджету, які стосуються фінансування об’єктів до Євро–2012.

Щоправда, дехто виступав за те, щоб додати до рішень іще й ухвалення заяви Верховної Ради щодо звернення президента Росії Дмитра Медведєва до Віктора Ющенка. Українська народна партія навіть привела під стіни ВР із сотню пікетників із плакатами «Умом Россию не понять», «Доки ви будете мовчати?» тощо. О 12–й їх як вітром здуло — на той час уже було очевидно, що незапланованих питань до порядку денного не включать.

Та й із запланованими спершу не складалося: іще до початку засідання керівники фракцій на погоджувальній раді домовилися, що одразу після відкриття сесії буде оголошено перерву. І вона була не останньою: після 10–ї парламентарії розійшлися аж до 14–ї, а тоді, щойно взявшись розглядати поправки Президента до закону про фінансування об’єктів Євро–2012, знову пішли на перерву — радитися.

Насправді нова майже–коаліція Партії регіонів і Блоку Тимошенко, силами якої й мали бути подолані обидва вето, чекала, поки уряд скасує свою постанову про перелік цих об’єктів. На цьому наполягали «Регіони», яких обурив довгий і не завжди, на їхню думку, логічний список, наданий урядом. «У ньому перелічені об’єкти, які не мають жодного стосунку до чемпіонату Європи з футболу! — наголосила Ганна Герман. — Наприклад, мене дуже здивувало, що до Євро–2012 ми повинні фінансувати якісь об’єкти на Івано–Франківщині (в цій області матчів ЧЄ–2012 не передбачено. — Ред.) або побудову музею визвольних змагань у Львові. При всій повазі до визвольних змагань — хіба в музеях грають у футбол?!» Як наголосила Герман, ПР погодиться голосувати за подолання президентського вето лише в тому разі, якщо уряд надасть «прозорий і доречний» перелік об’єктів, на який підуть кошти в рамках цього закону.

У відповідь на вимогу «Регіонів» Блок Тимошенко спершу пригрозив, що в такому разі не голосуватиме за подолання вето на закон про вибори Президента. Водночас голова фракції БЮТ Іван Кириленко наголосив, що «це — не шантаж», і запевнив: двом найбільшим фракціям ВР вдасться домовитися полюбовно. А його перший заступник із керівництва фракцією Андрій Кожем’якін переконував журналістів, що постанова уряду про перелік об’єктів до Євро–2012 буде скасована одразу, щойно парламент подолає президентське вето на відповідний закон. А негайно, як вимагали «Регіони», це зробити, мовляв, неможливо, адже «в Кабінеті Міністрів зараз немає такої кількості міністрів», щоб ухвалити рішення.

Втім пропозиція ПР, якщо відкласти розгляд цього питання до 1 вересня, в урядової сили ентузіазму не викликала взагалі. І якимось дивним чином фактично одночасно голоси з’явились і в парламенті, і в уряді. Кабмін, оперативно зібравшись на своє позачергове засідання, ухвалив постанову «Про уточнення завдань і заходів Державної цільової програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року», скасувавши її попередницю, а фракції БЮТ і Партії регіонів дружно (384 «за») подолали вето глави держави. До них долучилися Блок Литвина (сам спікер не голосував), 20 «коаліційних» «нунсівців» та комуністи, які спершу вустами свого лідера Петра Симоненка запевняли, що не голосуватимуть за подолання жодного з двох вето. Закон про фінансування об’єктів Євро–2012 за рахунок коштів Нацбанку Симоненко взагалі називав «витягуванням грошей на вибори». Однак після скасування урядової постанови і, за чутками, таємного приїзду Юлії Тимошенко до Верховної Ради, «червоні» змінили свою позицію.

Нагадаємо, що у своїх зауваженнях до цього закону Президент попередив: набравши чинності, він фактично «призведе до необхідності здійснення НБУ додаткової, нічим не забезпеченої емісії з усіма негативними наслідками для економіки держави».

Розібравшись із питанням грошовим, нардепи взялися до політичного. І 325 голосами — цього разу лише БЮТ, ПР і чотири «нунсівці» — подолали вето Віктора Ющенка на зміни до закону про вибори Президента.