Два джази одного Коктебелю

22.08.2009

Поринути з головою в музику, народжену чорношкірими, можна буде 4—6 вересня на Міжнародному фестивалі джазу LiveinBlueBay в пансіонаті «Голуба затока». А ще — на вже досить відомому «Джаз Коктебелі» 10—13 вересня. Різниця між цими подіями разюча. Оскільки LiveinBlueBay відбуватиметься вперше, і його організовує пансіонат «Голуба затока», щоб привабити туристів, то вхід на цей фест вільний. Натомість абонемент на розкручений «Джаз Коктебель» коштуватиме 300 грн за три дні.

Друга розбіжність — виконавці. На LiveinBlueBay на одній сцені виступатимуть легенди — Олексій Козлов, Енвер Ізмайлов та Ніно Катамадзе. Їх доповнюватимуть Ленія Ізмайлова і група «Заман», DixieBrothersBand із Росії, Григорій Немировський із Німеччини, Володимир Соляник і «Київ Арт Ансамбль», Марек Балата з Польщі, BeStyleBand, Twin–Town із Латвії. А от «Джаз Коктебель» цьогоріч відійшов від стандартів і вніс у програму музику різних напрямів. За словами директора фестивалю Лілії Млінарич, криза фестивалю не зачепила: минулого року було 80 музикантів, цього — 130. Але чи кількість виправдовує якість? «Джаз Коктебель» за організацією багатший, ніж LiveinBlueBay (має дві сцени: основну — Волошинську і денну — Юнгівську), але з усіх виступів варто потрапити лише на три: етнотріо «Троіца» і «Серебряная Свадьба» з Білорусі, а також на прем’єру спільного проекту поляків Voo Voo та українців «Гайдамаки». Решта виконавців — для тла. Олександр Ярмола, лідер групи «Гайдамаки», зізнався, що на джаз–фестивалі виступатиме вперше. «Кожен із нашого колективу грає різну музику — фолк, рок, козацький рок. Лише наш трубач Євген Дідик є авторитетом у джазових колах. На «Джаз Коктебель» нас запросили через спільний проект із Voo Voo. Вони у Польщі відомі джазмени», — дає джазу Ярмола.

Третя розбіжність — майстер–класи. У пансіонаті джазмени вчитимуть грати, в Будинку–музеї Волошина — як танцювати під джаз. За нами залишається вибір — «Джаз Коктебель» чи LiveinBlueBay. Різниця в організаційних моментах разюча, але на перевірку вони можуть бути однакові. Тож треба перевірити самим.