Тренере, не йдіть!

22.08.2009
Тренере, не йдіть!

Олексій Печеров видряпує м’яч у чеха Ладіслава Соколовськи. (з сайту Turnir.com.ua.)

Згідно з «бородатим» жартом, однією з характерних рис східних слов’ян є вміння на початку якоїсь справи створити собі практично непереборні перешкоди, а потім докладати геройських зусиль, аби виправити попередні помилки. Саме під таке визначення потрапляє гра збірної України у кваліфікаційному турнірі за право залишитися в дивізіоні А європейського баскетболу. Програвши важливі стартові матчі, «синьо–жовті» опинилися під загрозою пониження в класі, і лише наступні перемоги, добуті з неабиякими зусиллями, врятували ситуацію.

Останній поєдинок кваліфікації наші проводили позавчора ввечері проти збірної Чехії. Тільки перемога надавала одному з суперників путівку до еліти. Стартували краще українці, які за дві перші чверті відірвалися від суперників на шість пунктів. Знову лідером у складі українців був Олексій Печеров, але від представника НБА не відставав Сергій Ліщук — для важкого форварда/центрового це був лише другий поєдинок відбору. Саме цього гравця, який перебуває в пошуку нового клубу, тренер збірної Валентин Мельничук виділив на післяматчевій прес–конференції.

Але шестиочковий гандикап розтанув у третій десятихвилинці, після якої рахунок був нічийний — 56:56. Уже не вперше в поєдинку української команди переможця мала визначити кінцівка зустрічі. Нашим баскетболістам допомогла грубість чехів: коли на лаву запасних через перебір фолів сіли одразу троє основних гравців команди гостей, підопічні Мельничука довели справу до 12–очкового відриву. Відтак Україна залишається серед 24 найкращих європейських команд. Принаймні ще на деякий час.

Після поєдинку Валентин Мельничук неабияк здивував усіх уболівальників заявою, що він залишає пост головного тренера національної збірної. «Дякую гравцям, які в скрутну хвилину витримали та провели цю прекрасну останню гру... Я працював зі збірними збройних сил Радянського Союзу, Латвії, Португалії та України. Віднині я не працюватиму з жодними національними командами», — такими були слова фахівця. Президент ФБУ Олександр Волков наразі не прийняв відставку Мельничука — він сподівається, що тренер змінить рішення.

Валентин Мельничук, безперечно, буде величезною втратою для збірної. Попри те, що його підопічні лише в останньому поєдинку відстояли місце в еліті, їхня гра не була аж такою поганою. Саме цей фахівець здійснив омолодження збірної — в ній заграли такі виконавці, як Лукашов, Вільховецький, Глебов. А якщо врахувати, що так звані «наші ветерани» ще вельми молоді, то в майбутнє українського баскетболу можна дивитися з оптимізмом. Головне, щоб йому не заважали розвиватися численні неспортивні чинники, яких поки вистачає.

 

ТАБЛО

Кваліфікаційний турнір за право залишитися в дивізіоні А чемпіонату Європи. Група С.

Україна — Чехія — 82:70 (14:11, 22:19, 20:26, 26:14; Печеров, 21 очко + 10 підбирань; Ліщук, 18; Гладир, 11; Лукашов, 10 — Єлінек, 17+5), Естонія — Угорщина — 60:65.

Підсумкове становище в групі: Угорщина, Україна — 10, Чехія — 9, Естонія — 7.