Вибори під дулом автомата

20.08.2009
Вибори під дулом автомата

Хамід Карзай (на бігборді) хоче стати президентом удруге. (Фото Рейтер.)

Сьогодні в Афганістані відбуваються другі вільні демократичні вибори (якщо їх можна так назвати) після повалення 2001 року режиму талібів. Одночасно з президентськими пройдуть і вибори до рад 34 афганських провінцій. На найвищу державну посаду на наступне п’ятиріччя претендує 41 кандидат, включно з діючим президентом Хамідом Карзаєм. Вибори пройдуть в атмосфері насилля і страху особливо на півдні і сході країни, де міжнародні та афганські урядові війська без особливого успіху проводять операції проти все міцнішого Талібану. У цих районах, імовірно, десятки дільниць так і не відкриють із міркувань безпеки.

 

Таліби уміють лякати

Вибори було перенесено з початку року на серпень у сподіваннях побороти за ці місяці Талібан. Сподівання не справдилися. Таліби закликали до бойкоту виборів, а за кілька днів до 20 серпня провели серію невеликих терактів і попередили про можливі напади на виборчі дільниці. Вони стверджують, що результат виборів уже затверджено у Вашингтоні. Такі погрози можуть стати причиною низької активності виборців, особливо жінок. Та й міжнародні спостерігачі не раз замисляться, перш ніж їхати на віддалені від столиці дільниці. Місія 67 спостерігачів із 25 країн—членів Європейського Союзу розпочала працювати в Афганістані минулого місяця. У день виборів вона буде підсилена ще 50 спостерігачами.

Сьогодні всі військові підрозділи, поліція та служби безпеки Афганістану та міжнародний контингент будуть приведені до стану найвищої готовності.

Щоб задобрити Талібан, більшість кандидатів у президенти обіцяла розпочати з ним мирні переговори в разі обрання.

Карзай та «масовка»

Проведені нещодавно опитування громадської думки свідчать, що з великою імовірністю Хамід Карзай перемагає вже в першому турі. За нього мають намір голосувати 45 відсотків виборців. Втім двоє головних опонентів Карзая, колишній керівник МЗС Абдулла Абдулла та екс­міністр фінансів Ашраф Гані мають шанси піднести несподіванку і пройти в другий тур. Дуже багато залежатиме від явки виборців. Решта кандидатів є мало відомими на політичній сцені Афганістану гравцями. Серед них, зокрема, такі екзотичні фігури, як проповідники джихаду, прибічники Талібану та колишні комуністи, які 1979 року підтримали інтервенцію СРСР до Афганістану. Серед кандидатів є двоє жінок.

Глава Афганської виборчої комісії Азізолла Лудін публічно визнав, що серед кандидатів у президенти є такі, що свого часу здійснили воєнні злочини, та психічно хворі особи. До речі, під час реєстрації виборча комісія викреслила зі списків двох кандидатів у президенти та 54 кандидатів у провінційні ради за незаконне володіння зброєю, зв’язки з організованими збройними злочинними групами.

Згідно з законодавством, для перемоги в першому турі кандидат повинен набрати 50 відсотків голосів. Якщо це не вдалося жодному, то через два тижні після оголошення результатів першого туру відбувається другий тур. Вимоги до кандидата наступні: він повинен мати афганське громадянство і його батьки також повинні бути афганцями. Осіб неафганського походження не допускають до виборів. Кандидат також повинен бути мусульманином і не молодше 40 років.

Віслюки возитимуть бюлетені

Стосовно виборців, то з приблизно 28 мільйонів мешканців Афганістану для участі у виборах зареєструвалися 17 мільйонів. Афганські біженці в Пакистані та Ірані не мають права брати участь у виборах. У день виборів у країні будуть діяти з 7.00 до 16.00 за місцевим часом приблизно сім тисяч виборчих дільниць, на кожній з яких організовано дві окремі зали для голосування чоловіків і жінок.

Підрахунок бюлетенів ведеться вручну. Вважають, що ця процедура займе від двох до трьох тижнів і закінчиться до 2 вересня. Упродовж цього часу Виборча комісія зі скарг на порушення виборчого процесу буде приймати відповідні заяви. Попередні результати повинні бути оголошені в період між 3 і 16 вересня, а остаточні результати — 17 верес­ня. Для прискорення процедури підрахунку голосів по всій країні в розпорядження віддалених виборчих дільниць надано більше трьох тисяч віслюків, якими протоколи про результати голосування будуть доставляти до столиць провінцій.

Строкатий народ

Приблизно на 700 із семи тисяч виборчих дільниць процедура голосування опинилася під загрозою ще до його початку. Більшість проблемних дільниць розташована в районах проживання пуштунів, де спротив центральній владі є найсильнішим. Цей факт свідчить, наскільки складною, роздрібленою та важкою для керування країною є Афганістан.

З приблизно 28 мільйонів мешканців Афганістану (точна цифра невідома) найбільшу етнічну групу становлять пуштуни — 42 відсотки. Окремі етнографи вважають пуштунів нащадками одного із втрачених колін Ізраїлевих, оскільки їхня мова близька до староєврейської. Пуштунські племена є сунітами і мешкають на півдні та сході країни, де спостерігається найбільший спротив центральній владі та міжнародним військам. До речі, в Афганістані століттями мешкали бухарські євреї, але ця етнічна група в повному складі залишила країну після радянської інтервенції 1979 року.

Другою за чисельністю етнічною групою є таджики — 27 відсотків. Ці племена перського походження, які розмовляють на мові дарі, належать до сунітської гілки ісламу і мешкають переважно в центральних та північних регіонах країни пліч­о­пліч із хазарами. Хазари (приблизно дев’ять відсотків населення) — це племена монгольського походження, розмовляють на дарі та є сунітами. Також у дев’ять відсотків обраховують кількість узбеків, які є племенами тюркського походження, сунітами та мешкають на півночі країни в долинах гір Гіндукуш. Строкату етнічну картину Афганістану довершують туркмени, аймаки, балухи та інші менші племена, представники яких разом становлять 13 відсотків населення країни.

Кожна з етнічних груп має своїх ватажків та вождів, які, у свою чергу, мають напівзаконні збройні формування, які переважно контролюють вирощування опіумного маку та наркотрафік. Конфлікти та проблеми вирішують як шляхом переговорів та угод, так і локальних воєн. З огляду на це, Афганістан нагадує порохову діжку, яка в будьякий момент може розлетітися на друзки. Внаслідок загального та регіональних конфліктів останніх десятиліть та років мільйони людей змушені були втікати від конфліктів, втратили дах над головою та стали біженцями. Щоправда, після повалення Талібану до країни повернулися приблизно п’ять мільйонів біженців. Але приблизно три мільйони надалі залишаються за кордоном. Ті, що повернулися, не можуть знайти собі місця на батьківщині, розпочати більш­менш нормальне життя. За підрахунками ООН, упродовж першої половини року в Афганістані загинули 1013 цивільних — на 24 відсотки більше, ніж за аналогічний період минулого року. Люди гинуть як від куль талібів, так і урядових військ, тому про довіру до влади говорити важко.

 

ДОВІДКА «УМ»

Афганістан є однією з найбідніших країн світу.Середня тривалість життя також є однією з найнижчих у світі — 44 роки. Кожна п’ята дитина помирає не доживши п’ятого року життя. Жінки в афганській провінції ніколи не бачили лікарів, тому кожна п’ятдесята помирає при пологах. Брак доступу до чистої питної води та елементарної санітарії довершують справу. Лише після повалення Талібану діти пішли до шкіл. У країні на цей час нараховується 4,2 мільйона учнів, але лише 35 відсотків із них становлять дівчатка. Це й вважається великим успіхом уряду, бо таліби здійснюють замахи на школи для дівчаток.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>