Пневмонія чи щеплення?

20.08.2009

В Україні зареєстровано ще одну дитячу смерть, причиною якої могло стати щеплення. Чотиримісячному хлопчикові із Соледара минулої п’ятниці місцева фельдшерка зробила щеплення від дифтерії та правця. Під вечір мати малюка помітила, що в дитини піднялася температура. Вона зателефонувала фельдшерці, та порадила дати жарознижуюче. Але вже наступного дня хлопчика забрала «швидка допомога». Спочатку малюка привезли в лікарню міста Артемівськ, а потім перевели у Донецьк, у міську дитячу лікарню №1. А в понеділок немовля померло. Мати хлопчика впевнена, що смерть її малюка спричинила вакцинація. Адже до щеплення дитя було здоровим і ніщо не віщувало біди.

Проте лікарі не поспішають пов’язувати цю смерть саме з вакцинацією. Як повідомила УНІАНу заступник Головного державного санітарного лікаря Донецької області з епідеміологічних питань Тамара Беломеря, трагічний випадок у Соледарі «ми зі щепленням не пов’язуємо, адже 12 тисяч дітей щеплено цією ж вакциною, цієї ж серії, і, дякувати Господу, все нормально». Йдеться про французький препарат «пентаксим». «Тут не можна сказати, що вакцина сумнівної якості. Вакцину перевірено», — додає Тамара Беломеря. За попередніми даними патологоанатомічного дослідження, у дитини було виявлено двосторонню пневмонію. Лікарка додає, що у хлопчика також «була збільшена вилочкова залоза (центральний орган імунної системи. — Авт.), тобто, звісно, були проблеми з імунітетом, і будь–який чинник міг спровокувати, зокрема і пневмонія, такий перебіг подій». «Але між вакцинацією і смертю ми не бачимо причинно–наслідкового зв’язку, адже це, найімовірніше, особливості організму», — зазначає пані Тамара.

Як повідомляє МОЗ, для розслідування причин смерті дитини створено медичну комісію. Її члени вже дослідили історію розвитку дитини, медичні картки, талон «швидкої допомоги», протокол патологоанатомічного дослідження, пояснювальні записки медичних працівників. За інформацією Управління охорони здоров’я Донецької облдержадміністрації, у три­місячному віці дитина отримала першу вакцинацію «пентаксимом». Тоді на щеплення реакції не було.

На вимогу батьків та прокуратури проведено повторний розтин тіла дитини, який підтвердив перший діагноз: двобічна вогнищева пневмонія нез’ясованої етіології. Остаточні висновки фахівці зроблять після отримання результатів повного вірусологічного, гістологічного, токсикологічного та бактеріологічного досліджень.

Утім наразі на Донеччині заборонено щеплення дітей «пентаксимом», доки не буде з’ясовано всі обставини смерті хлопчика з Соледара. Водночас, як повідомляє прес–служба прокуратури Донецької області, за фактом смерті немовляти порушено кримінальну справу за частиною 2 статті 140 Кримінального кодексу про неналежне виконання професійних обов’язків медичним працівником, що спричинило смерть неповнолітнього. Проведення досудового слідства доручено Артемівському райвідділу міліції. Зараз уже проведено виїмку документів у всіх медичних установах, де перебувала дитина, призначено необхідні експертизи, також до справи долучено й злощасну вакцину. Розслідування перебуває на контролі обласної прокуратури.

 

ДОВІДКА «УМ»

Серед батьків саме АКДС — щеплення проти дифтерії, кашлюку та правця — має найбільш недобру славу. Адже саме на нього у дітей найчастіше бувають негативні реакції. Як правило, це — підвищена температура, тож мамам часто ще в поліклініці радять по приходу додому слідкувати за температурою, і у випадку її «стрибка» дати жарознижувальне. Значно рідше після АКДС можуть проявитися неврологічні ускладнення: судоми, безперервний пронизливий крик, складні алергічні ускладнення аж до анафілактичного шоку.

 

ОФІЦІЙНО

Хто тут роздмухує антивакцинальні настрої?

Тим часом МОЗ радить ЗМІ не нагнітати паніки — «утриматись від гучних заголовків та повідомлень і не роздмухувати антивакцинальні настрої» до з’ясування обставин трагічного інциденту на Донеччині. Як зазначено в повідомленні прес–служби МОЗ, згідно з чинним в Україні календарем профілактичних щеплень, немовлята мають бути вакциновані від дифтерії, кашлюку, правця, поліомієліту та інфекцій, спричинених Haemophilus influenzae типу B. Для цього дітям (у віці 3, 4 та 5 місяців) довелося б щоразу робити по три ін’єкції. На даний час в Україні існує лише одна зареєстрована вакцина — «пентаксим», яка у своєму складі містить усі п’ять компонентів вищеназваних інфекцій. Перевагами цієї вакцини є значно менша реактогенність порівняно з вакцинами із цільноклітинним кашлюковим компонентом (як правило, саме на нього бурхливо реагує дитячий організм. — Авт.).

«Пентаксим» зареєстрований у 23 країнах світу і 17 країнах Європи. На сьогодні цією вакциною щеплено близько 400 тисяч дітей. Як стверджує МОЗ, жодного післявакцинального ускладнення за цей час не було зареєстровано, а частота місцевих та загальних післявакцинальних реакцій (температура, почервоніння в місці уколу. — Авт) не перевищувала показники якості, затверджені нормативною базою України.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>