По трофеї — до Нової Шотландії

15.08.2009
По трофеї — до Нової Шотландії

Інна Осипенко–Радомська у Канаді змагатиметься лише в команді з іншими нашими веслувальницями. (Фото з архіву «УМ».)

Одразу 23 українські спортсмени поїхали до Канади, аби позмагатися на найбільшому чемпіонаті світу за всю історію Міжнародної федерації каное. Із минулої середи до завтрашнього дня близько тисячі веслувальників та тренерів із 80 країн світу змагатимуться та напучуватимуть своїх підопічних на водних доріжках Нової Шотландії — так історично називається цей регіон північноамериканського континенту, де проходить ця першість.

Напередодні від’їзду до Країни Кленового Листя головний тренер нашої збірної Ігор Нагаєв повідомив «УМ», що на світовий форум вдасться відправити дещо меншу кількість спортсменів, ніж поїхало на континентальну першість місячної давнини. Тоді, у Німеччині, наші здобули всього дві нагороди (золоту та бронзову), хоча чимало українських веслувальників виступало у фіналах своїх видів.

Принаймні не гіршого показника очікуємо й зараз. Чи не найбільше віримо в тріумфаторів минулорічної Олімпіади: Інну Осипенко–Радомську та Юрія Чебана. Радомська, яка в Пекіні перемогла з байдаркою–одиночкою на відстані 500 м, зараз змагатиметься на цій же дистанції у парі з Іриною Муравйовою та в четвірці, а також на 200–метрівці з Анастасією Лавровою.

Причиною тимчасового відходу Осипенко–Радомської від одиночних змагань тренер збірної називає бажання відпочити після виснажливого попереднього сезону, а також допомогти молодшим дівчатам своїм досвідом. У перших заїздах у Дартмонді Інні з партнерками на четвірці не вдалося потрапити до фіналу напряму, але вона ще має шанс це зробити у додаткових півфіналах.

Натомість чоловіча байдарка–четвірка у складі Руслана Єрьоміна, Владислава Терещенка, Руслана Мамутова та Сергія Вакуленка до фіналу змагань на 1000 м пройшла, фінішувавши у своєму запливі першою. У фіналі також виступатимуть четверо наших каноїстів, які змагаються на дистанції 200 м: Денис Кемерилов, Петро Крук, Віталій Вергелес та Руслан Джалілов.

Стосовно інших сподівань, то віримо в Олега Харитонова, який на континентальній першості став переможцем, змагаючись на 200–метрівці в байдарці–одиночці. А ще є Микола Кремер та Сергій Сервуля, що виступають у двійці на цій же дистанції. Але найбільш бажаними будуть перемоги на 500–метрівках та кілометровій відстані, адже саме ці дистанції є олімпійськими дисциплінами.