«У смерті мого сина винні лікарі!»

15.08.2009
«У смерті мого сина винні лікарі!»

Юлія Пелюх з фотографією сина. (Фото з сайту www.kp.ua.)

Як стверджує дніпропетровчанка Юлія Пелюх, її дворічному синові 6 серпня зробили планову операцію. І можна уявити жах жінки, коли вона дізналася, що син помер.

 

Смерть через алергію, про яку попереджали

Згідно з лікарським висновком, смерть настала внаслідок набряку мозку, анафілактичного шоку та несприятливої реакції на лікарський засіб. За свідченням Юлії Пелюх, вони з чоловіком хотіли бути присутніми при цій, на перший погляд, не складній операції, однак їх не пустили навіть до ліфта. При цьому, запевняє вбита горем жінка, анестезіолога не було взагалі. Про те ж, що в її дитини може бути спадкова алергія, вона нагадувала неодноразово, однак на це ніхто не зважив.

Коли ж після смерті сина жінка підійшла з портретом свого Давидка до завідуючого відділенням М., той зухвало заявив, що повісить його у своєму кабінеті — мовляв, ніщо мені не завадить практикувати й надалі. «Нами з метою розслідування цього випадку створено компетентну комісію, яка своїх висновків ще не зробила, — пояснила заступник начальника відділу охорони здоров’я Дніпропетровської міської ради Анжела Костюченко. — Про те ж, що спричинило смерть дитини, можна буде сказати тільки після гістологічного дослідження, для чого потрібно три тижні».

Тим часом прокуратура Дніпро­петровської області знайшла підстави для порушення кримінальної справи за ознаками злочину, передбаченого частиною 2 статті 140 Кримінального кодексу України (неналежне виконання професійних обов’язків медичним працівником, що спричинило смерть дитини). Нині провадиться досудове слідство. Як повідомили в прес–службі Дніпропетровської області, причину тяжких наслідків — смерті дитини — вони вбачають у неналежному виконанні професійних обов’язків завідуючим відділенням міської клінічної лікарні № 8. Проте нині він продовжує працювати.

Куросурф продавали незаконно

Тим часом цей інцидент неабияк збурив дніпропетровську громадськість. Під стінами лікарні № 8 виник стихійний мітинг, на якому прозвучала заява про створення ініціативної групи, котра бере під свій контроль хід розслідування причин смерті дворічного Давида Пелюха, а також ставить за мету зібрати всю інформацію про недбалість лікарів й інформувати про це громадськість. Проте вже сьогодні гучне продовження отримала у Дніпропетровську тема куросурфу — препарату для розкриття легенів у новонароджених. Як «УМ» уже повідомляла, у Криворізькому пологовому будинку № 1, що посідає перше місце в Україні за дитячою смертністю, прокуратура вбачає серйозні зловживання, коли його списували «наліво». У зв’язку з цим порушено кримінальну справу.

Нині компетентні органи перевіряють усі факти. Проте Міністерство охорони здоров’я України вже розповсюдило інформацію, що куросурфом пологові будинки нашої держави забезпечені лишень на 20 відсотків. Головний лікар Криворізького пологового будинку № 1 Лариса Васильєва, стосовно якої порушено кримінальну справу, також стверджує, що дефіцитного препарату в них катастрофічно не вистачало, тому вони мусили пропонувати купувати його батькам. У Дніпропетровську ж тему куросурфу гучно продовжив Сергій Кузнецов, який вже офіційно звернувся до Генеральної прокуратури з вимогою притягнути винних до відповідальності. За розповіддю чоловіка, вони з дружиною чекали трійню. І це стало предметом особливої уваги не лишень медиків Дніпропетровського міського пологового будинку № 1, а й обласного управління охорони здоров’я, де запевняли, що до цього поставляться з максимальною відповідальністю. Причому офіційно повідомили про наступне розміщення новонароджених у реанімаційному відділенні міської дитячої лікарні № 3.

Однак у день пологів украй збентежений Сергій Олександрович дізнався, що необхідних препаратів у медиків під рукою... немає. Йому запропонували у супертерміновому порядку придбати куросурф за 12 тисяч гривень, причому у конкретної людини. Як зізнається чоловік, ці гроші він роздобув тільки дивом. Проте був не менше збентежений тим, що продавець куросурфу ніякого сертифіката якості йому не пред’явив, а чек виявився датований... заднім числом.

Тим часом в обласному управлінні охорони здоров’я, зі слів Кузнецова, запевняють, що рятівний препарат у розпорядженні медиків був. Та й люди у білих халатах говорили про цілком нормальний стан здоров’я трьох новонароджених близнят. Але незабаром збентежені батьки дізналися, що одне немовля померло. В акті судово–медичної експертизи зазначено: смерть спричинила легенева недостатність, якій мав запобігти саме куросурф. Сергій Кузнецов налаштований довести цю справу до логічного кінця — порушення кримінальної справи стосовно винуватців смерті його доньки.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>