Прощальна гастроль

12.08.2009
Прощальна гастроль

Сергій Карякін (ліворуч) коментує партію з Рустамом Касимджановим. (Фото з сайту турніру.)

Нинішня система відбору шахістів для участі в чемпіонаті світу вельми складна й заплутана. Упродовж року для гросмейстерів організовують шість Гран–прі Міжнародної шахової федерації (ФІДЕ). Кожен кандидат на участь у турнірі претендентів на світову корону зобов’язаний зіграти щонайменше на чотирьох Гран–прі, а до підсумкового заліку йдуть три найкращі результати. У неділю п’ятий турнір цієї серії стартував у вірменському місті Джермук. Організатори присвятили змагання дев’ятому чемпіонові світу Тиграну Петросяну.

Склад турніру — по–справжньому зірковий: серед 14 гросмейстерів одинадцять мають рейтинг вище 2700. Серед них і троє українців: кримчанин Сергій Карякін (2717), харків’янин Павло Ельянов (2716), львів’янин Василь Іванчук (2703). Після чотирьох етапів Гран–прі найвище серед них — на десяту сходинку — піднявся молодий Карякін; Іванчук та Ельянов розташувалися на 17–й і 18–й позиціях відповідно. Трійку поточних лідерів загального заліку складають азербайджанець Теймур Раджабов, росіянин Олександр Гришук і вірменин Левон Аронян.

Після перших двох турів змагань у Вірменії по півтора очка набрали Аронян, угорець Петер Леко й болгарин Іван Чепаринов. Переважна ж частина партій, як водиться, завершилася миром. Наші співвітчизники також усі партії зіграли внічию: Іванчук — із Ароняном і росіянином Ернесто Інаркієвим, Ельянов — із Леко та ізраїльтянином Борисом Гельфандом, Карякін — із Гельфандом та узбеком Рустамом Касимджановим.

Цей турнір є одним із останніх, на якому Карякін виступає під українським прапором. Наприкінці липня Сергій отримав російський паспорт, але процедура зміни «спортивного» громадянства ще триває. Утім, імовірно, вже в наступному рейтингу ФІДЕ, який опублікують 1 жовтня, 19–річний гросмейстер значитиметься як росіянин.