Успішне борсання в калюжі

11.08.2009

Стартові два тури кваліфікаційного турніру «за виживання» показали, що всі чотири суперники у групі С здатні обіграти один одного, й боротьба за дві чільні позиції, схоже, точитиметься до останнього ігрового дня. Перед сьогоднішніми матчами третього туру кожен по разу переміг і програв, і позиція кожної команди в таблиці визначається лише за різницею закинутих і отриманих у свій кошик очок.

Якби минулої суботи українці поступилися вдома естонцям, то летіли б у Прагу на побачення з чехами в ролі аутсайдерів квартету. А приводів для хвилювання кільком сотням уболівальників у спорткомплексі «Меридіан» господарі дали чимало. (Цікаво, що за квитки, надруковані, до того ж, з орфографічними помилками, національна федерація правила від 20 до 50 гривень — дорогувато як на рівень гри). Додала головного болю керманичу «синьо–жовтих» Ва­лен­тинові Мельничуку й травма Сергія Гладира, отримана в Угорщині. Через це наш снайпер стежив за грою з трибуни в компанії з Сергієм Ліщуком. До речі, форвард «Азовмашу» поки що не працевлаштувався в Європі і не виключав своєї появи на майданчику в матчі з чехами, якщо його не турбуватиме старе ушкодження гомілкостопу.

На матч проти збірної Естонії наші тренери залучили двох київських «вовків» — досвідченого форварда Олега Салтовця й дебютанта–плеймейкера Дениса Лукашова. Обидва каші не зіпсували, набравши три та шість очок відповідно. А бійцівські якості Салтовця наставник навіть відзначив окремо, зауваживши, що якби знав його раніше, запросив би до команди ще торік, і тоді б ми... не борсалися в боротьбі за виживання. На Мельничука справило враження, як Олег «вичитав» за прогалину в захисті одну нашу зірку. Утім залишається загадкою, чому Салтовця не можна було запросити до збірної раніше.

Сам поєдинок тривав у чоловічій боротьбі наче на гойдалках — опоненти по черзі вели перед. Злам стався, коли українська збірна програвала 42:47, і роль лідера на себе взяв миколаївець Олексій Онуфрієв. Вісім набраних ним поспіль очок повернули нашим лідерство, яке вони вже не відпускали до фінальної сирени.

Після матчу Мель­ничук подякував хлопцям за мужність, пояснивши при цьому, що головною проблемою оновленого складу «синьо–жовтих» є брак досвіду. А от центровий «Юти джаз» Кирило Фесенко таким недоліком вважає відсутність командного взаєморозуміння, адже індивідуально, на його думку, українці сильніші за всіх суперників по групі. При цьому сам Фес назбирав усього сім пунктів, а його колега по НБА Олексій Печеров — лише чотири.

 

ТАБЛО

Кваліфікаційний турнір за право залишитися в дивізіоні А чемпіонату Європи

Група С. 2–й тур. Україна — Естонія — 71:64 (24:21, 12:14; 16:12, 19:17; Агафонов (17), Онуфрієв (10), Глєбов, Кольченко (по 9) — Арбет (19)), Чехія — Угорщина — 71:65.

Турнірне становище: Угорщина, Чехія, Естонія, Україна — 1 перемога/1 поразка.