Увага, водії без гальм!

30.07.2009
Увага, водії без гальм!

Після поїздки в «маршрутці» Жанетта Добролевська прикута до ліжка. (Фото автора.)

Якщо ви їздите на маршрутних таксі, то мабуть бачили в салонах наклейки на кшталт «А ти залишив заповіт?» Утім, може, й не варто їх сприймати тільки як «чорний гумор»? Принаймні до такого висновку підштовхує очевидне свавілля, що чинять на дорогах «маршрутки». Прагнучи швидше проскочити від зупинки до зупинки, водії перевищують швидкість, «підрізають» машини, ігнорують правила.

 

Наступна зупинка — лікарня

Того злощасного дня пенсіонерка Жанетта Добролевська сідала в маршрутку. Від різкого поштовху вона випала з машини просто під її колеса. 65–річна жінка перенесла п’ять операцій, але так і не стала на ноги. У стані глибокої депресії потрапила в палату місцевого хоспісу. Міський телеканал надав пенсіонерці час в ефірі для звернення до бездіяльних органів міліції і свідків драми, що розігралася на одній із центральних вулиць міста. Однак і досі на благання самотньої жінки ніхто так і не відгукнувся. Водночас у міліції кажуть, що поки не відгукнеться хоча б один свідок — довести провину водія буде неможливо.

Ось уже третій місяць Жанетта Федорівна лежить у лікарняній палаті. В пенсіонерки — перелом тазостегнового суглоба й розкол кістки. Щоб вставити в стегно металевий штифт, лікарі тричі свердлили ногу, і все це — під місцевим наркозом із моторошним болем. На жаль, остання операція полегшення не принесла. Жінка не може ні ходити, ні сидіти. Єдине, що дозволяють їй лікарі, — це підніматися, тримаючись за прив’язану до бильця ліжка мотузку. Попри сильний біль, Жанетта Федорівна не здається й щодня робить лікувальну зарядку.

Те, що відбулося з нею того злощасного дня, жінка пам’ятає не дуже чітко: «Я дочекалася «маршрутки», встала на сходинку і вже збиралася пройти до вільного місця біля вікна, — розповідає потерпіла. — Але не встигла зачинити двері, як водій різко рушив із місця. Я просто вивалилася на ходу й опинилася по пояс під колесами «маршрутки». Пасажири закричали, однак водій зупинив машину тільки тоді, коли вже проїхався задніми колесами по моїх ногах... Ось так я й стала інвалідом».

Головний лікар Херсонського хоспісу Інна Миколаєва згадує, що Жанетта Федорівна поступила не тільки з важкою фізичною травмою, а й психологічною. Вона ні з ким не спілкувалася і повністю втратила інтерес до життя.

Зараз пенсіонерка зрозуміла, що повинна боротися за свої права. Вона склала листи–заяви на ім’я начальника Суворівського райвідділу міліції, начальника ДАІ в Херсонській області, начальника відділу транспорту й зв’язку Херсонського міськвиконкому й керівника УМВС у Херсонській області. Бо скалічити людське життя в нашій країні — справа кількох секунд, а щоб добитися справедливості й покарати винних — треба пройти нелегкий і довгий шлях...

«Маршрутка» чи «пекельна» карусель?

Нещодавно на центральному херсонському проспекті зіштовхнулися відразу три «маршрутки»! У салоні «Антона», де перебувало півтора десятка людей, одна з пасажирок розбила перенісся, інша до крові розсікла брови. Усіх інших «прикрасили» синці та забої. Сам водій нещасливої «маршрутки» у всьому звинуватив... пасажирку: та, мовляв, відволікла, вимагаючи здачу з десяти гривень.

Розривом селезінки й двома зламаними ребрами закінчилася поїздка на роботу для викладачки одного з херсонських ліцеїв. Жінка, тримаючись однієї рукою за поручень, другою діставала з кишені гроші за проїзд. Лише на секунду відволіклася, перераховуючи дріб’язок, але цього вистачило: водій загальмував так різко, що жінка звалилася на обшивку двигуна. У лікарні їй видалили селезінку. Операцію довелося робити за свої гроші. Страховики, які в таких випадках мають виплачувати потерпілим матеріальну компенсацію, нічим не допомогли. Бо жінці не було видано талон, а отже, неможливо й довести, що вона була пасажиром саме цієї «маршрутки».

Херсонець Олег Журавченко із дружиною стали свідками іншого шокуючого випадку. Вони стояли на зупинці, коли під’їхав мікроавтобус. Двері відчинилися, і з нього буквально вивалилася літня жінка. Активно «допомагав» їй у цьому водій, люто виштовхуючи з салону. Жінка зачинила двері «маршрутки», за які трималася під час «двобою», і пішла вулицею. Можливо, водієві здалося, що вона занадто голосно ляснула дверима? Бо через якусь мить той наздогнав жінку й щосили вдарив ногою нижче попереку. Усі, хто це бачив, були в шоці: адже це був не бандит, не психічно хворий, а здоровий на вигляд чоловік, якому довірили перевозити людей...

Прокоментувати ситуацію з приватними перевізниками ми попросили начальника Суворівського райвідділу міліції Херсона Олександра Кошового. «Останнім часом дійсно почастішали випадки, коли необачливі пасажири одержують різноманітні травми, користуючись «маршрутками», — каже він. — Тож ми проводимо профілактичну роботу як серед керівного складу, так і серед водіїв, які займаються перевезенням пасажирів. Мушу констатувати, що виявлено непоодинокі факти вживання наркотиків і алкоголю під час роботи за кермом. Водіїв, які попалися на «гарячому», ми відсторонюємо від роботи».

У цей час у Херсоні триває операція «Автобус–2009». Це широкомасштабне відпрацювання, під час якого інспектори ДАІ посилено перевіряють технічний стан маршрутного транспорту, а також дотримання водіями Правил дорожнього руху. Співробітники ДАІ вважають, що подібні операції необхідно проводити постійно, оскільки в ДАІ надходить безліч скарг від пасажирів маршрутних таксі. За словами начальника міського управління ДАІ Валентина Бондаренка, за 9 днів відпрацювання уже виявлено 114 порушень. Зокрема, зупинка транспортних засобів у неналежному місці, перевищення швидкості, а також недотримання норм безпеки, коли «маршрутка» переповнена. Крім того, перевірка Херсонської транспортної прокуратури виявила у штаті фірм–перевізників чимало людей, які взагалі не мають права сідати за кермо «маршрутки». Наразі йдеться про 9 водіїв маршруток, які щодня ризикували життям і здоров’ям своїх пасажирів. У рамках розслідування вже порушено кримінальну справу стосовно інспектора відділу кадрів одного з херсонських ЗАТ. З’ясувалося, що ця спритна жіночка поставила «на потік» видачу прав водія і фіктивних довідок. Скориставшись вільним доступом до бланків і печаток підприємства, вона «наштампувала» підроблених документів щонайменше для 40 шоферів.